Η ΕΠΟ έβαλε... ασπίδα για τα ύποπτα ματς


Μετά από την οδηγία της ΟΥΕΦΑ, η ΕΠΟ προσπαθεί να βάλει φρένο σε τυχόν προσπάθειες χειραγώγησης αγώνων, κάτι που θα συμβεί και στις άλλες ομοσπονδίες. Ένα μεγάλο όπλο στα χέρια της ελληνικής ομοσπονδίας είναι το άρθρο 17 του ΚΑΠ Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων, το οποίο έχει τον τίτλο «Γενικές Διατάξεις» και περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο Γ με τον τίτλο «Ακεραιότητα Αγώνων – Διοργανώσεων».

Πλέον για τις περιπτώσεις αυτές με βάσει το νέο ΚΑΠ ανάβει το πράσινο φως για συνεργασία της ομοσπονδίας με τις κρατικές αρχές, αστυνομικές – δικαστικές, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι η ΕΠΟ θα στελεχώσει ειδικό δίκτυο, όπου ο καθένας θα μπορεί να καταγγέλλει, ακόμη και ανώνυμα χειραγώγηση ή απόπειρα χειραγώγησης αγώνων. Παράλληλα θα γίνουν και σεμινάρια σε νέους ποδοσφαιριστές προκειμένου να τους εξηγήσουν τους κινδύνους που υποβόσκουν από τυχόν εμπλοκή τους σε περίεργα παιχνίδια. 

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στον πειθαρχικό κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε στην ΓΣ της ΕΠΟ που έγινε στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα:

«Αρθρο 17, παράγραφος 9: Η ΕΠΟ αναγνωρίζει την ανάγκη στενής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας με τις κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών, προκειμένου να κερδηθεί τελικά η μάχη ενάντια στην χειραγώγηση αγώνων.

10. Η ΕΠΟ θα καθιερώσει ένα δίκτυο ασφαλούς υποβολής/αναφοράς, ανώνυμα αν κρίνεται απαραίτητο, γεγονότων χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης.

11. Η ΕΠΟ θα καθιερώσει και θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως για νεαρούς ποδοσφαιριστές, που θα συντελέσουν στην ενημέρωση αυτών για τους κινδύνους που ενέχει συμμετοχή σε χειραγώγηση αγώνων και θα εξασφαλίσουν πως όλοι όσοι εμπλέκονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες γνωρίζουν και σέβονται τους σχετικούς κανόνες».

Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, τον περασμένο Μάρτιο στο Καζακστάν. Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει βούληση να παταχθεί το φαινόμενο τυχόν χειραγώγησης αγώνων. Όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συνεργασία της ΕΠΟ με τις κρατικές αρχές.

Βέβαια ό,τι κι αν κάνει η ΕΠΟ, οι λασπολόγοι θα λένε τα δικά τους.