Υποκρισία Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στη Λίγκα


Περισσότερο το θέμα έμοιαζε τυπικό, όμως ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ προτίμησαν να το αναγάγουν σε …σόου, νομίζοντας ότι θίγουν την ΕΠΟ! Όμως, η υπόθεση εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στα μάτια όσων γνωρίζουν τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί αν υπήρχε όσκαρ υποκρισίας, θα το έπαιρναν.

Ας αναφερθούμε στο θέμα με στοιχεία: Η ΕΠΟ ζήτησε από όλες τις ομάδες να υπογράψουν δήλωση ότι σέβονται τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ και της ΕΠΟ, κάτι που στο ΔΣ της Πέμπτης συνάντησε την αντίδραση, τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του ΠΑΟΚ. Όμως, δεν υπήρχε λόγος για… αντάρτικο, καθώς οι δυο ομάδες έχουν υπογράψει τέτοια δήλωση, διαφορετικά δεν θα έπαιρναν μέρος, οι μεν «πράσινοι» στο Champions League, οι δε Θεσσαλονικείς στο Europa League!
Πολλές φορές οι κανονισμοί αρκούν για να δώσουν τις απαντήσεις και αρκούν οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι να καταλάβουν τι γίνεται και που υπάρχει υποκρισία.

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνονται αν ρίξουμε μια ματιά στον κανονισμό αδειοδότησης των ομάδων, τον οποίο υπέγραψαν τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο ΠΑΟΚ. Αν δεν τον υπέγραφαν δεν θα έπαιρναν άδεια να αγωνιστούν ο μεν πρώτος στα προκριματικά του Champions League, ο δε δεύτερος στο Europa League!

Συγκεκριμένα τα νομικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στο άρθρο 43, επαναλαμβάνουμε του κανονισμού αδειοδότησης, με τον τίτλο «Δήλωση αναφορικά με τη συμμετοχή στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA», αναφέρονται τα εξής:

«1. Η υποψήφια ΠΑΕ πρέπει να υποβάλλει μια νομικά έγκυρη δήλωση στην οποία να βεβαιώνει τα ακόλουθα:

α)ότι αναγνωρίζει ως δεσμευτικά κατά νόμο τα καταστατικά, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις αποφάσεις της FIFA, UEFA, της ΕΠΟ και της επαγγελματικής ένωσης καθώς επίσης και την δικαιοδοσία του CAS της Λωζάνης όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα του Καταστατικού της FIFA,

β)ότι σε εθνικό επίπεδο θα συμμετέχει σε διοργανώσεις που είναι αναγνωρισμένες και υπό την αιγίδα της ΕΠΟ (π.χ. εθνικό πρωτάθλημα, εθνικό κύπελλο),

γ)ότι σε διεθνές επίπεδο θα συμμετέχει σε διοργανώσεις που είναι αναγνωρισμένες από την UEFA ή την FIFA»….

Αρκετό «ζουμί» βρίσκεται και στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, δηλαδή του 43: «Η δήλωση πρέπει να φέρει υπογραφή εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου της υποψήφιας ΠΑΕ εντός του τελευταίου τριμήνου πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της προς την ΕΠΟ».

Ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν επιβάλλεται από την ΕΠΟ αλλά από την UEFA. Παράλληλα ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και κατ’ επέκταση για τις ομάδες.


Η υπογραφή της διάταξης ότι οι ΠΑΕ σέβονται τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου πέρασε από το ΔΣ Σούπερ Λίγκας με μειοψηφία τους ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Νίκης Βόλου. Όμως, ο πρόεδρος της διοργανώτριας Δημήτρης Αγραφιώτης την ακύρωσε και το θέμα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη.