Κολίνα στους ρέφερι: «Να τιμωρείτε τους παίκτες που κάνουν σκληρά φάουλ»

***ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

*** «ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ. ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ, ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ 5’».

***ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΠΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ… ΨΥΓΕΙΟ.



«Η προστασία των παικτών και η προστασία της εικόνας του ποδοσφαίρου θα συνεχίσει να αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα για του Ευρωπαίους διαιτητές», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πιερλουϊτζι Κολίνα, ο Νο 1 παράγοντας της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και σε αυτό το πνεύμα βασίστηκε το σεμινάριο που έγινε στις 18 Αυγούστου στη Νιόν της Ελβετίας, όπου έλαβαν μέρος συνολικά 91 διαιτητές που απαρτίζουν την ελίτ, την πρώτη κατηγορία και 15 διαιτητίνες της πρώτης κατηγορίας ώστε να προετοιμαστούν για την Ελίτ.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να προετοιμάζονται κατάλληλα οι διαιτητές πριν τον ανταγωνισμό που επέρχεται, ξεκινώντας από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιούροπα Λιγκ», ανέφερε ο Κολίνα στην ομιλία του, εξηγώντας πως «αυτές οι διοργανώσεις είναι σίγουρα σημαντικές για την ΟΥΕΦΑ, καθώς υπάρχει ανταγωνισμός».

Βέβαια το… ζουμί των όσων είπε ο Κολίνα στους πρωτοκλασάτους ρέφερι ήταν το εξής: «Βασικός ρόλος των διαιτητών ήταν και είναι η προστασία των παικτών και της εικόνας του παιχνιδιού. Και τα δυο είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει να επιβάλλετε κυρώσεις ενάντια σε παίκτες, οι οποίοι με τις ενέργειές τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια των αντιπάλων όπως τα σκληρά φάουλ ή μια απερίσκεπτη πρόκληση».

Επιπλέον ο Ιταλός μεγαλοπαράγοντας της διαιτησίας κάλεσε τους ρέφερι «να τιμωρείτε τους παίκτες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις, οι οποίες επηρεάζουν την εικόνα του παιχνιδιού, για παράδειγμα αν γίνεται φάουλ σε προφανή ευκαιρία για γκολ».
Ακόμη ο Κολόνα πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δρούμε ανάλογα, σε περιστατικά όπου υπάρχει αντιαθλητική συμπεριφορά, ή αν προκλητικές ενέργειες. Δεν πρέπει να δεχτείτε μια κατάσταση όπου θα σας προσβάλλουν οι παίκτες. Εκτός από την προστασία των παικτών και του παιχνιδιού, θα πρέπει να προστατεύσετε και τους εαυτούς σας".

Μια υπενθύμιση που …εκδόθηκε, δια στόματος Κολίνα, για τους διαιτητές είναι ότι ένας ρέφερι δεν πρέπει να φοβάται να πάρει …αντιλαϊκές αποφάσεις: «Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε διαιτητές που αρέσουν. Θέλουμε να έχουμε διαιτητές λαμβάνουν σωστές αποφάσεις όταν χρειάζεται, ακόμη και αν μια κόκκινη κάρτα που πρέπει να δοθεί στο πέμπτο λεπτό του αγώνα. Ακόμη πρέπει να βάζετε τους προπονητές στις θέσεις τους».

Ακόμη ζήτησε από τους διαιτητές να γυμνάζονται κατάλληλα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έναν αγώνα. Πάντως, ο Κολίνα έκρινε πολύ θετικό τον απολογισμό της σεζόν 2013-14. Ακόμη ζήτησε ομαδική εργασία (με τους βοηθούς) για να λυθούν κάποια προβλήματα που προέκυψαν στην εφαρμογή του οφσάιντ. Παράλληλα «ενθάρρυνε» τους διαιτητές να μελετούν τις τακτικές των ομάδων που ορίζονται, όπως επίσης και το στιλ του παιχνιδιού της κάθε μιας.