Ο Κολίνα είδε τον Σιδηρόπουλο



Ο Ιταλός Πιερλουϊτζι Κολίνα, ο υπεύθυνος της ΟΥΕΦΑ για τους ορισμούς διαιτητών στις διοργανώσεις της, λίγες φορές πηγαίνει στο γήπεδο ως υπερπαρατηρητής για να παρακολουθήσει κάποιον ρέφερι. Όμως, όταν το κάνει σημαίνει ότι υπάρχει σπουδαίος λόγος κι αυτό είναι καλό για τον διαιτητή.

Ετσι ο Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) πέρασε από το… μικροσκόπιο του Κολίνα στο παιχνίδι των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ Τορίνο – Σπλιτ (Κροατίας) 1-0. Είναι άλλο ένα δείγμα, αν προτιμάτε μια μεγάλη απόδειξη, ότι ο 35χρονος διεθνής ρέφερι βρίσκεται μια ανάσα από την ελίτ κατηγορία, την κορυφαία της Ευρώπης. Αυτό θα αποφασιστεί οριστικά τον Δεκέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, όμως μέχρι τότε ο Σιδηρόπουλος θα διαιτητεύει και αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (σε αντίθεση με πέρσι που ήταν μόνο στο Γιουρόπα) και αν όλα πάνε καλά, θα θέσει υποψηφιότητα και για την τελική φάση του Euro 2016.

Στο παιχνίδι Τορίνο – Σπλιτ (1-0) ο Σιδηρόπουλος, οι βοηθοί του Ευθυμιάδης (Πιερίας), Κωσταράς (Αιτ/νιας) και ο τέταρτος Σπάθας (Πειραιά) είχαν δύσκολη αποστολή, καθώς το ματς στην Κροατία έληξε 0-0. Για ακόμη μια φορά ο διεθνής ρέφερι απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, δίνοντας σωστά πέναλτι σε χέρι αμυνόμενου (Ιμπρικς) στους Ιταλούς, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Ελ Καντουρί (22’).

Ο Σιδηρόπουλος λοιπόν αποφάσισε σωστά στην προαναφερόμενη κρίσιμη φάση που έμελε να κρίνει και την πρόκριση και γενικά πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση. Γενικά το κλίμα για την διαιτησία του ήταν πολύ καλό.

Ο Κολίνα πηγαίνει στο γήπεδο μόνο για να… τσεκάρει έναν διαιτητή για τον οποίο έχει ακούσει καλά λόγια. Βάσει των ορισμών που έχει πάρει, αυτό ισχύει για τον Σιδηρόπουλο και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ροδίτης ρέφερι είναι σε ειδική ομάδα, που εκπαιδεύονται χωριστά από την ΟΥΕΦΑ, επειδή είναι υπό προώθηση για την ελίτ κατηγορία, ενώ οι άλλοι της πρώτης είναι σε άλλο, λιγότερων απαιτήσεων, γκρουπ.

Το θέμα δεν είναι τι άποψη υπάρχει γενικώς για την διαιτησία του Τάσου Σιδηρόπουλου στο Τορίνο. Το «καυτό» ζήτημα για τον Ελληνα διεθνή είναι η άποψη που σχημάτισε ο Πιερλουϊτζι Κολίνα. Αυτό παραμένει άγνωστο, καθώς ο Ιταλός δεν δείχνει ποτέ τις προθέσεις του για την απόδοσή ενός ρέφερι και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κατεβαίνει στα αποδυτήρια των διαιτητών ούτε για έναν τυπικό χαιρετισμό. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και δεν τον… παρεξηγούν, άλλωστε πρόκειται για το νούμερο 1 παράγοντα της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ.


Η εντύπωση του Κολίνα στον Σιδηρόπουλο (σ.σ. ο παρατηρητής που τον βαθμολόγησε ήταν Ισπανός) θα… αποκαλυφθεί μέσω των επόμενων ορισμών του και δεν εννοούμε για τα ματς της προκριματικής φάσης του Euro 2016, καθώς ο διεθνής ρέφερι είχε ειδοποιηθεί από πριν ότι θα σφυρίξει. Θα φανεί από το τι είδους παιχνίδια θα πάρει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Όπως επίσης και το πότε θα μπει. Αν μπει από την 2η αγωνιστική και μετά σε ματς που η σφυρίχτρα «καίει» και τα πάει καλά, τότε θα έχει και την ανάλογη εξέλιξη. Πάντως, ο Σιδηρόπουλος προετοιμάζεται κατάλληλα, κάνοντας τρομερή δουλειά στη φυσική κατάσταση, βάση προγράμματος που του δίνει η ΟΥΕΦΑ. Στην Ρόδο έχει μέχρι και προσωπικό γυμναστήριο που εξόπλισε με δικά του έξοδα.