Αυτοδιοίκητο: Ξανά το ίδιο έργο με το γνωστό σε όλους φινάλε

ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΦΙΦΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 21 ΧΡΟΝΙΑ.

Το… φωτογραφικό νομοσχέδιο που έφερε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, το οποίο απειλεί να ρίξει τη διοίκηση της ΕΠΟ, βάζει σε νέες περιπέτειες το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ομοσπονδία διαπιστώνει παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο και μετά από 1,5 χρόνο στέλνει νέα επιστολή στην ΦΙΦΑ, η οποία σε τέτοια θέματα δεν… σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Η απειλή αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από κάθε διοργάνωση επιστρέφει ως δαμόκλειος σπάθη, για έβδομη φορά τα τελευταία 21 χρόνια. Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο, όλως τυχαίως, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις απόψεις που εκφράζονται γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ, η οποία ρίχνει λάσπη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο ξεκάθαρα παρεμβαίνει παντού (από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της ΕΠΟ, την διαιτησία, μέχρι και το πώς πρέπει να λειτουργούν οι Πειθαρχικές επιτροπές)! Τα… καυτά άρθρα είναι τουλάχιστον 15 επί συνόλου 118.
Οι παρεμβάσεις της ΦΙΦΑ αποτελούν κάτι σαν… παράδοση. Επίσης, με βάση το παρελθόν γνωρίζουμε από τώρα τον… νικητή, αφού το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο είναι κατοχυρωμένο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Με απλά λόγια, θα δούμε πάλι το ίδιο έργο με γνωστό το… φινάλε.
Η πρώτη παρέμβαση έγινε το 1993 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας απόφασης του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη να νομοθετήσει διάταξη σύμφωνα με την οποία τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου θα στελεχώνονται από τακτικούς δικαστές. Πρόεδρος στην ΕΠΟ ήταν ο Κώστας Τριβέλας. Τελικά ο Λιάνης αναγκάστηκε να δεχθεί οι νομικοί να στελεχώνουν τις πειθαρχικές επιτροπές, όπως ζητούσε η ΕΠΟ.
Ακολούθησε δεύτερη παρέμβαση το 2001, πάλι επί ΠΑΣΟΚ, επειδή ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης είχε ξεκινήσει πόλεμο με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΣ Βίκτωρα Μητρόπουλο.  Εφερε στη Βουλή διάταξη με την οποία, όποιος είχε παραπεμφθεί με απόφαση εφετείου για κακουργηματική πράξη δεν μπορούσε να συμμετάσχει στα αθλητικά δρώμενα, η οποία τελικά αποσύρθηκε.
Η τρίτη παρέμβαση ήταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το έτος 2004. Αιτία ό,τι ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός είχε καταθέσει στην Βουλή νομοσχέδιο το οποίο όριζε στις εκλογές της ΕΠΟ να μην ψηφίζουν οι ενώσεις αλλά εκλέκτορες που θα αναδεικνύονται από τα σωματεία.  Η τέταρτη παρέμβαση έγινε πάλι επί Ορφανού αλλά το 2006, όταν εισήγαγε για ψήφιση στη Βουλή νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο «ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία αθλητικών επαγγελματικών ενώσεων και άλλες διατάξεις». Όχι μόνο δεν πέρασε ούτε το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά στο νομοσχέδιο μπήκε διάταξη, η οποία κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο! 
Η πέμπτη «αποστολή» της FIFA στην Ελλάδα για θέμα που αφορά στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ ήταν τον Φεβρουάριο 2012. Η ΕΠΟ, τότε ήταν πρόεδρος ο Πιλάβιος, είχε κρίνει ότι ο νέος αθλητικός νόμος Γερουλάνου δεν έπρεπε να δίνει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) να επιβάλει ποδοσφαιρικές ποινές. Και πάλι η κατάληξη ήταν γνωστή.

Η έκτη φορά που η ΦΙΦΑ ασχολήθηκε με το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τον Ιούνιο του 2013. Οι ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου, επικαλούμενες παραβάσεις του καταστατικού της ΕΠΟ, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, με άρωμα Γκαγκάτση, ζητώντας την έκπτωση της διοίκησης του Γιώργου Σαρρή και τον διορισμό προσωρινής. Δεν εκδικάστηκαν ποτέ.