Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διαιτησία

***ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΕΠΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ.
***ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ.
***ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΡΕΦΕΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
***ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΛΕΣ (ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΕΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΕΣ) ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
***ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΙΔΙΑ.
***ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ DVD ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ.
***ΑΝ Η ΦΙΦΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ.
***Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 70 ΑΡΘΡΑ. 

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ: 1) ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, 2) ΣΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΤΑΙ Η ΚΕΔ, 3)ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, 4)ΣΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ.



Σύμφωνα με το άρθρο 85 σε κάθε νομό της χώρας μπορεί να συσταθεί σύνδεσμος διαιτητών. Σύμφωνα με το άρθρο 86 για κάθε ομαδικό άθλημα μπορεί να δημιουργηθεί ομοσπονδία διαιτητών, αρκεί να συμφωνήσουν πέντε σύνδεσμοι που θα συγκαλέσουν ΓΣ. Το έργο της ομοσπονδία είναι: 1)Λειτουργία σχολών διαιτησίας, 2) την υποβολή πινάκων εν ενεργεία διαιτητών για τους αγώνες των εθνικών κατηγοριών ή των μη εν ενεργεία διαιτητών ως παρατηρητών και των βοηθητικών οργάνων της διαιτησίας στην οικεία αθλητική ομοσπονδία ή στην αρμόδια αρχή διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, 3) την πιστοποίηση καθηγητών διαιτησίας, 4) τη διενέργεια προαγωγικών εξετάσεων των διαιτητών των εθνικών κατηγοριών.

Επίσης, το ΔΣ της ομοσπονδίας διαιτητών θα εκλέγεται από τους συνδέσμους, με τον καθένα να διαθέτει μια ψήφο και η θητεία κάθε μέλους του ΔΣ δεν μπορεί να υπερβεί τα οκτώ έτη. Αποκλείονται οι συγγενείς των διαιτητών μέχρι δεύτερου βαθμού.
Σύμφωνα με το άρθρο 87 «κάθε ομοσπονδία διαιτητών καταρτίζει κανονισμό διαιτησίας μετά από γνώμη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας».

Σε αυτόν προβλέπεται λειτουργία πενταμελούς ΚΕΔ με τριετή θητεία αλλά όχι με διάρκεια πάνω από έξι έτη. Επίσης «η Κ.Ε.Δ. συγκεντρώνει για το άθλημα όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την επιλογή, την αξιολόγηση, τον ορισμό των διαιτητών, των παρατηρητών διαιτησίας και των λοιπών βοηθητικών οργάνων διαιτησίας των εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων της Ελλάδας. Δεν μπορεί να είναι μέλη της Κ.Ε.Δ. συγγενείς μεταξύ τους ή με διαιτητή εν ενεργεία μέχρι και δευτέρου βαθμού».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔ ορίζεται από το ΔΣ της ομοσπονδίας του αθλήματος, ενώ  συγκροτείται ως εξής: αν υπάρχει επαγγελματική ένωση, ένα μέλος ορίζεται από αυτήν, από τον κατάλογο των μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία. Τον κατάλογο χορηγεί η ομοσπονδία διαιτητών του αθλήματος. Τα υπόλοιπα τρία (3) μέλη ορίζονται μετά από κλήρωση, από κατάλογο δώδεκα (12) μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία, τον οποίο καταρτίζει το Δ.Σ. της ομοσπονδίας Διαιτητών. Του ορισμού του προέδρου της Κ.Ε.Δ. και της σύνταξης του καταλόγου των δώδεκα μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών που έχουν αποσυρθεί την τελευταία δεκαετία, προηγείται δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων από την οικεία αθλητική Ομοσπονδία, για τη θέση του προέδρου της Κ.Ε.Δ., και από την Ομοσπονδία Διαιτητών, για τον κατάλογο των δώδεκα μη εν ενεργεία διεθνών διαιτητών, μετά από γνώμη, και στις δύο περιπτώσεις, της οικείας επαγγελματικής ένωσης.  Επίσης η Κ.Ε.Δ. συνεργάζεται με την ομοσπονδία διαιτητών για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τη βελτίωση της διαιτησίας του αθλήματος. Ειδικότερα συνεργάζεται με την ομοσπονδία διαιτητών για την προεπιλογή και αξιολόγηση των διαιτητών και τη διοργάνωση των περιφερειακών και κεντρικών σεμιναρίων.
Το  άρθρο 88 αναφέρεται στην αξιολόγηση των διαιτητών:
1.Με κανονισμούς, που καταρτίζονται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία, ύστερα από πρόταση της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών, τρεις (3) μήνες τουλάχιστον πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, ρυθμίζονται:
α) τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης των διαιτητών και η ένταξή τους στους πίνακες όλων των κατηγοριών πρωταθλημάτων,
β) τα κριτήρια επιλογής των παρατηρητών διαιτησίας για κάθε κατηγορία πρωταθλήματος,
γ) το πειθαρχικό δίκαιο που έχει σχέση με την εκ μέρους τους διεύθυνση αγώνων,
δ)οι περιορισμοί, τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα των διαιτητών και παρατηρητών και
ε) κάθε άλλο συναφές θέμα.

2. Για την αξιολόγηση των διαιτητών λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη και τα ακόλουθα κριτήρια:
α) τίτλοι σπουδών, κατά προτίμηση πτυχίο Σ.Ε.Φ.Α.Α.,
β) γνώση ξένης γλώσσας, προκειμένου για διεθνείς διαιτητές,
γ) αθλητική εμπειρία του διαιτητή, που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του σε αθλητικές διοργανώσεις με την ιδιότητα του αθλητή,
δ) διαιτητική εμπειρία, που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του σε αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων,
ε) απόδοση σε γραπτές εξετάσεις που καθορίζονται από την ομοσπονδία διατητών,
στ)απόδοση σε αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων, που αποδεικνύεται από βαθμολογία παρατηρητών,
ζ) φυσική κατάσταση και υγεία, που διαπιστώνονται από προβλεπόμενες αγωνιστικές δοκιμασίες, σύμφωνα με τα τεστ της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος, εργομετρικές και ιατρικές εξετάσεις,

η) τυχόν πειθαρχικές ποινές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.