Το σχέδιο-πρόταση για να αναλάβουν οι ΠΑΕ τα έξοδα αστυνόμευσης των γηπέδων!


Η βία στα ελληνικά γήπεδα, αν και μέχρι τώρα δεν υπήρξαν ακραία περιστατικά, δεν παύει να αποτελεί πρόβλημα από την στιγμή που σε αρκετά παιχνίδια η αστυνομία απαγορεύει τη μετακίνηση οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Για αυτό και στις τάξεις του ποδοσφαίρου, μεταξύ ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκας, υπήρξε διάλογος προκειμένου το όλο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με νέα φιλοσοφία. Το οργανωμένο ποδόσφαιρο γνωρίζει τι θέλει, προκειμένου να επιτευχθεί η επάνοδος περισσότερων φιλάθλων στα γήπεδα, όμως απαιτείται και κυβερνητική βούληση.
Αφενός η Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με «νεκρές ζώνες» στα γήπεδα, απαγορεύσεις μετακινήσεων οπαδών και συσκέψεις ασφαλείας που δεν οδηγούν πουθενά. Αφετέρου θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση οι προτάσεις της ΕΠΟ και των ΠΑΕ που «ζουν» το όλο πρόβλημα και βλέπουν τους φιλάθλους να μειώνονται. Για αυτό και προτείνουν να αναλάβουν οι ίδιες οι ομάδες τα έξοδα αστυνόμευσης αλλά και τη δημιουργία σωμάτων, στα πρότυπα της Αγγλίας, έφιππης αστυνομίας όπως επίσης και εκπαιδευμένων σκύλων!
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με την πρόταση, πρέπει να είναι η δημιουργία «Ειδικού Γραφείου/Διεύθυνσης Αθλητικής Βίας» με υπεύθυνο αξιωματικό για κάθε ΠΑΕ και για κάθε σύνδεσμο οπαδών. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός θα έχει την αρμοδιότητα να συνεργάζεται με τον υπεύθυνο ασφαλείας που ήδη διαθέτουν οι ΠΑΕ.
Από την πλευρά τους οι ομάδες, ειδικότερα η Σούπερ Λίγκα, δεν έχουν αντίρρηση να αναλαμβάνουν οι ίδιες την μισθοδοσία (ανά αγώνα) των αστυνομικών δυνάμεων (με τιμολόγιο που θα αποφασιστεί) αλλά θα χρειάζονται πραγματικά και τις οποίες θα ζητούν αριθμητικά και εγγράφως, είτε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε από την οικεία αστυνομική διεύθυνση. Έτσι το κράτος δεν θα έχει κανένα κόστος, οι αστυνομικοί θα πληρώνονται καλά και θα έχουν σημαντικό κίνητρο.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ είναι διατεθειμένη να αναλάβει την πιστοποίηση των αξιωματικών του Γραφείου Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας και αστυνομικών που επιθυμούν να αναλάβουν… δράση στα γήπεδα με τη μεταφορά εμπειρίας από άλλες χώρες (Αγγλία, Γερμανία). Η μόνη υποχώρηση που θα κάνει το κράτος πρέπει να είναι η παρακράτηση ποσοστού ύψους 10 % από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ και της ΕΠΟ υπέρ του ταμείου των αστυνομικών.