Το ηχηρό μήνυμα του Ντάλας στους Ελληνες διεθνείς διαιτητές

Όταν ο Ντάλας συμφώνησε με την ΕΠΟ για να αναλάβει ρόλο στην ελληνική διαιτησία, οι προσδοκίες για τους διεθνείς διαιτητές ήταν μεγάλες. Οι παράγοντες της ομοσπονδίας, κάτι που ειπώθηκε και διά στόματος του τότε προέδρου της ΚΕΔ Γιώργου Καραμελίδη, φιλοδοξούσαν ότι θα υπάρχουν οφέλη και για τους Ελληνες διεθνείς, δεδομένου ότι πρόκειται για τον νούμερο 2 παράγοντα της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΕΥΦΑ. Όμως, το… σκοτσέζικο ντους δεν άργησε να έρθει. Στις αξιολογήσεις που έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου κανείς Έλληνας διαιτητής δεν ανέβηκε κατηγορία.
Όταν ο Ντάλας ανέλαβε το πόστο του στην ΚΕΔ φαινόταν πρόθυμος να εμπιστευτεί τους διαιτητές με… αντάλλαγμα να τους δίνει ευκαιρίες στην Ευρώπη, δεδομένου ότι είναι ο Νο 2 της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ. Για όσο διάστημα έκανε ορισμούς στην Σούπερ Λίγκα ο Σκοτσέζος κατάλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι διεθνείς ορισμοί των Ελλήνων ρέφερι γίνονταν όλο και λιγότεροι. Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Αυτό που έπρεπε να αποτελεί αβαντάζ για τους διεθνείς ρέφερι (Σιδηρόπουλος, Κουκουλάκης, Σπάθας, Τριτσώνης, Παππάς, Γιάχος ενώ ο Καλογερόπουλος είναι νέος διεθνής) μεταβλήθηκε σε ντεζαβαντάζ.
Ο λόγος; Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τους διεθνείς διαιτητές αφού με βάση τους ορισμούς της ΚΕΔ είναι μόνο για τα… ρηχά νερά και οι έμπειροι από τους υπόλοιπους του πίνακα της Σούπερ Λίγκας επιλέγονται για τα ντέρμπι, όπως επίσης και για τα δύσκολα παιχνίδια! Μπορεί στον πίνακα που εστάλη στην ΦΙΦΑ να μην έγιναν αλλαγές προσώπων, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές πήραν παράταση για το καλοκαίρι, επειδή αν αφαιρούσαν το σήμα από κάποιον ουσιαστικά θα τελείωνε και από τις εγχώριες διοργανώσεις.
Ακόμη και ο Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), ο οποίος θεωρείται ο πιο εξελίξιμος Ελληνας ρέφερι μέχρι τώρα δεν μπήκε σε ντέρμπι της Σούπερ Λίγκας ή σε κάποιο ματς από αυτά που «καίει» η σφυρίχτρα, όμως οι αρμόδιοι τον εμπιστεύονται και δεν τίθεται θέμα για την αξία του. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη, καθώς μπορεί να έκανε ένα σοβαρό λάθος στο ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ Μάντσεστερ Σίτι-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-2, όμως ο Σιδηρόπουλος βρίσκεται σε πρόγραμμα διαιτητών που είναι υπό προώθηση για την ελίτ κατηγορία, το οποίο λήγει τον Μάρτιο. Άρα αν πάει καλά στο Γιουρόπα Λιγκ και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων (αναλόγως που θα επιλεγεί) τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ανέβει σκαλοπάτι το καλοκαίρι. Στην Ευρώπη ο Σιδηρόπουλος και (κατά δεύτερο λόγο) ο Κουκουλάκης που ορίζεται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αποτελούν την εξαίρεση, πάντα με βάση τους ορισμούς τους, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Στην Ελλάδα βλέπουμε τους διεθνείς (Σπάθας, Παππάς, Τριτσώνης, Γιάχος, Κουκουλάκης), πλην δηλαδή του Σιδηρόπουλου, να επιλέγονται για να σφυρίξουν «βατά» παιχνίδια, σε κάποια εκ των οποίων θα έπρεπε να ορίζονται νέοι διαιτητές ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες. Από την άλλη πλευρά, για παράδειγμα ο Αρετόπουλος (Τρικάλων) που δεν είναι διεθνής ορίστηκε σε αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ 1-2 και ο Καλογερόπουλος (Αθηνών), ο οποίος τυπικά θα γίνει διεθνής σε λίγες μέρες, διαιτήτευσε το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0.

Από τους διεθνείς μόνο ο Σταύρος Τριτσώνης (Αθηνών), ο οποίος σφύριξε ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2, όμως ήταν ο πρώτος του ορισμός μετά από δυο χρόνια και μάλιστα σε ντέρμπι με τους ίδιους αντιπάλους. Όμως, οι υπόλοιποι διεθνείς, ειδικά οι Κουκουλάκης, Γιάχος, έχουν ξεχάσει πότε ορίστηκαν τελευταία φορά σε ένα ντέρμπι.