Ριζικά αντίθετες οι δηλώσεις Πλατινί-Κοντονή για το εκλογικό σύστημα της ομοσπονδίας

***Δεν θα είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι παίζουν και... ξύλο!
***Ποιοί θα είναι οι απεσταλμένοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ που έρχονται τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου έρχεται στην Ελλάδα τετραμελές κλιμάκιο της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, με επικεφαλής των υπεύθυνο των ομοσπονδιών της πρώτης (σ.σ. στη σχετική επιτροπή πρόεδρος είναι ο Τούρκος Ζενές Ερζίκ). Σκοπός να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την πλευρά του υφυπουργείου Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή για θέματα που άπτονται του αυτοδιοίκητου της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ (εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, διαιτησία, είναι τα ζητήματα που τέθηκαν). Σκοπός αυτής της επιτροπής, ενώ παραμένει άγνωστο ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι του Υφυπουργείου αθλητισμού όπως και της ομοσπονδίας, είναι μέχρι τις 30 Απριλίου να καταλήξουν σε πρόταση, όπως φιλοδοξεί ο κ. Κοντονής, την οποία θα συμπεριλάβει σε δεύτερο αθλητικό νόμο που θα καταθέσει μέχρι το καλοκαίρι.
Στο κλιμάκιο της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ θα είναι τρεις νομικοί, ο ένας Ελληνας που είναι υπάλληλος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Η σύνθεσή του αποδεικνύει αφενός ότι ρίχνουν μεγάλο βάρος και αφετέρου ότι θέλουν να εξηγήσουν αναλυτικά τι εστί αυτοδιοίκητο.
Βέβαια παραμένει αμφίβολη η κατάληξη των συζητήσεων, με δεδομένο ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν διαπραγματεύονται το αυτοδιοίκητό τους. Από την άλλη πλευρά χθες είχαμε και τις …αποκαλύψεις του κ. Κοντονή, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Ζακύνθου, για τις αλλαγές που ετοιμάζει στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, οι οποίες παίζουν… ξύλο με τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί. Με το τελευταίο εννοούμε ότι δεν συμφωνούν ούτε στην τελεία!
Συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής δήλωσε για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ: «Για τις εκλογές στην ΕΠΟ είπαμε ότι δεν μπορούν να γίνονται μόνο με 55 εκλέκτορες. Πρέπει να πάμε σε απλή αναλογική, να αλλάξει και το σύστημα, να υπάρχει και αντιπολίτευση. Γιατί τώρα είχαμε απόλυτο πλειοψηφικό. Αυτό που έχουμε στο νου μας και επεξεργαζόμαστε είναι το σύστημα ενώσεων και εκλεκτόρων να ταυτιστεί με αυτό που ισχύει στη διοικητική διάρθρωση του κράτους… Πάμε από το δήμο στην περιφέρεια και από την περιφέρεια στην ομοσπονδία. Θα το παρουσιάσουμε στους εκπροσώπους ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Έχουμε ένα ακόμα περιθώριο 30 ημερών να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφωνίες μετά από το προγραμματισμένο ραντεβού μας στις 30 Μαρτίου. Δεν πάμε με τελεσίγραφα, θέλουμε να ακούσουμε φυσικά και να έχουμε τη συνεισφορά των διεθνών ομοσπονδιών. Το νομοσχέδιο για τη βία είναι ξεχωριστό και θα μπει άμεσα… Βάζει και το θέμα του στοιχηματισμού».

Στις 4 Οκτωβρίου 2014 ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ για το εκλογικό σύστημα της τελευταίας: «Το αυτοδιοίκητο -επαναλαμβάνω- είναι αδιαπραγμάτευτο. Και συνιστά άμεσο μήνυμα όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς όλους όσοι διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη σε όλον τον κόσμο. Λόγου χάριν, οι εκλογικές διαδικασίες για το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι μέχρι σήμερα και οφείλουν να συνεχίσουν να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το καταστατικό και τις διατάξεις μας. Με δυο λόγια: σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας και η ΕΠΟ (όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίες σε όλον τον κόσμο) οφείλει να αυτορυθμίζεται με βάση όσα ισχύουν για τα μέλη της FIFA και της UEFA. Αυτό δεν αλλάζει και δεν αυτοκαθορίζεται από κάθε μέλος μας».