Ποια είναι η υπεραιωνόβια Μπόρνμουθ που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ

***Τα «κεράσια», που ιδρύθηκαν το 1899, βγήκαν από τον αφάνεια
***Εχουν έδρα το θρυλικό "Ντιν Κορτ" που κατασκευάστηκε πριν από 115 χρόνια αλλά θα χρειαστούν άλλο γήπεδο για να καλύψουν τις ανάγκες της κατηγορίας
Μπορεί να έχει τα… χρονάκια της (100 και βάλε), όμως είναι η πρώτη φορά που η υπεραιωνόβια Μπόρνμουθ (έτος ίδρυσης 1899) που προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η επιτυχία της ομάδας του «θαυματοποιού» Εντι Χάου επικυρώθηκε με τη νίκη 3-0 επό της Μπόλτον, επικυρώνοντας το εισιτήριο της απευθείας ανόδου. Τα "Κεράσια" ανέβηκαν πριν Τσάμπιονσιπ μόλις για δεύτερη φορά στην Ιστορία τους το 2013 (η πρώτη το 1990), ενώ το 2009 βρίσκονταν στην 4η κατηγορία (League Two) και μάλιστα είχαν αποφύγει στις τελευταίες αγωνιστικές τον υποβιβασμό στην ημι-ερασιτεχνική Κόνφερενς.
Μέσα σε έξι χρόνια κατάφεραν να πανηγυρίσουν τρεις φορές την άνοδο (2011 League One, 2013 Τσαμπιονσιπ, 2015 Πρέμιερ Λιγκ), κάτι που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται στον 37χρονο Χάου, παλιό παίκτη της ομάδας που εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο το 2007 λόγω σοβαρού τραυματισμού. Εναν χρόνο μετά ανέλαβε πρώτος προπονητής στη Μπόρνμουθ, έφυγε για τη Μπέρνλι τον Ιανουάριο του 2011 και επέστρεψε τη σεζόν 2012/2013 για να οδηγήσει την ομάδα σε "μαγικές" στιγμές: ανοδος από τη League One τον Μάιο του 2013 στην Τσάμπιονσιπ, όπου έναν χρόνο αργότερα κατέλαβε την υψηλότερη θέση (10η) στην Ιστορία της και πλέον αποτελεί μέλος της ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σε όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου των 46 αγωνιστικών η Μπόρνμουθ "έκλεψε καρδιές" και ένα ματς πριν από το τέλος, διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση σε όλες τις κατηγορίες της Αγγλίας, με 95 γκολ, ένα λιγότερο από τη Μίλτον Κέιν Ντονς (League One).
Εδρα της είναι το θρυλικό "Ντιν Κορτ" που κατασκευάστηκε πριν από 115 χρόνια (1910) και ανακαινίστηκε πριν από 14. Με χωρητικότητα 11.700 θεατών, όμως, μάλλον η Μπόρνμουθ θα χρειαστεί να αναζητήσει άλλο γήπεδο για να καλύψει τις απαιτήσεις της Πρέμιερσιπ. Σπουδαίοι προπονητές έχουν περάσει από τον πάγκο της ομάδας και ανάμεσά τους οι Χάρι Ρέντναπ, Τόνι Πιούλις. Τη δεκαετία του 1990 με τη φανέλα της αγωνίστηκαν οι Ρίο Φέρντιναντ, Τζερμέιν Ντεφόου ως δανεικοί από τη Γουέστ Χαμ. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ τίτλο, αλλά έχει αρχίσει ήδη να αποκτά θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη!