Ο Ινφαντίνο ζήτησε συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για να τους ενημερώσει για το αυτοδιοίκητο – Σούπερ ...άδειασμα του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ στον Κοντονή, επειδή πιθανόν να είναι δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς του υφυπουργού και από τις επιθέσεις του κατά της ΕΠΟ

***Γκιρτζίκης: «Το αυτοδιοίκητο είναι αδιαπραγμάτευτο. Η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί με το αυτοδιοίκητο, με βάση του κανονισμούς της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ»
Με δική του πρωτοβουλία ο Ινφαντίνο ζήτησε να προχωρήσει σε ενημέρωση προς τους επικεφαλής των κομμάτων την Τετάρτη (29/4). Η επιθυμία του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ, που ίσως να μην εμπιστεύεται τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, διατυπώθηκε, μέσω του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη, κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη (28/4).
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης ανέλυσε τι είναι αυτοδιοίκητο και που η χρειάζεται η συμβολή-παρέμβαση της Πολιτείας στο ποδόσφαιρο: «Η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί με το αυτοδιοίκητο με βάση του κανονισμούς της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία, ισχύει για όλες τις ομοσπονδίας χωρίς καμία εξαίρεση. Επίσης θέλω να μεταφέρω τη θέση του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο… Θέλει αύριο μεταξύ 10.30-2.00 το μεσημέρι να έχει μια συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για να τους ενημερώσει. Σε δύο ή τέσσερα λεπτά δεν μπορούμε να καταθέσουμε τις θέσεις μας τις έχουμε δώσει στα κόμματα.
Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου που μιλά για το αυτοδιοίκητο, με τον υπό ψήφιση νόμο προτείνεται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου. Το περίφημο αυτοδιοίκητο δεν είναι προνόμιο. Ο νόμος 2725/99 βασίζεται κυρίως στο θέμα των επιχορηγήσεων. Η ΕΠΟ δεν λαμβάνει επιχορήγηση ούτε ένα ευρώ, εδώ και χρόνια. Η ίδια χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», είπε αρχικά ο Γκιρτζίκης και πρόσθεσε: «Σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο είναι σαφές ότι σε εσωτερικά ζητήματα, όπως η θέσπιση κανονισμών και η έκδοση αποφάσεων, που διέπουν θέματα σχετικά με τη διοργάνωση πρωταθλημάτων και τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά και ο πειθαρχικός έλεγχος και οι αποφάσεις αυτών ανήκουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Και αυτό χωρίς να επιτρέπεται η εξωτερική παρέμβαση του οποιουδήποτε, ακόμη και από την Πολιτείας. Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της τελευταίας ανήκουν αντιθέτως η ψήφιση κανόνων προστασίας της δημόσιας τάξης, η πρόβλεψη και τιμωρία ποινικών αδικημάτων, ο έλεγχος νομιμότητας και σύστασης σωματείων, ο φορολογικός έλεγχος.
Η ΦΙΦΑ στο άρθρο 13 προβλέπει τις υποχρεώσεις των μελών της, να συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις της και υπάρχει και η αποβολή ενός μέλους αν υπάρχει σοβαρή καταπάτηση.
Στο άρθρο 17 της ΦΙΦΑ προβλέπεται η ανεξαρτησία πως κάθε μέλος θα διαχειρίζεται ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους.
Αυτονομία σημαίνει ότι η ΕΠΟ έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει αυτόνομα οποιαδήποτε ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου. Και είναι η μόνη αρμόδια για την κατάρτιση των οργάνων και όλων των κανονισμών του αθλήματος. Οι κανονισμοί αυτοί δεν μπορούν να υπάγονται στην έγκριση του αρμόδιου υφυπουργού.
Για τα διοικητικά μέτρα κατά της βίας στο άρθρο 1 (σ.σ. του νομοσχεδίου) προβλέπεται άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από τον υφυπουργό… Για τα πειθαρχικά παραπτώματα προβλέπονται αναλυτικότατα και τιμωρούνται από τις πειθαρχικές επιτροπές ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκας και Φούτμπολ Λιγκ. Όπως αντίστοιχα στις διεθνείς διοργανώσεις συμβαίνει από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.

Επίσης η δυνατότητα του υφυπουργού να επεμβαίνει στις διοργανώσεις, να διακόπτει πρωταθλήματα, να απαγορεύει τέλεση αγώνων και να αποκλείει τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη αποτελούν παράβαση κατά των καταστατικών ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ».