Μπορεί ο Κοντονής αργά αλλά σταθερά να ανακαλύπτει ότι υπάρχει αυτοδιοίκητο, όμως τα προβλήματα παραμένουν αφού οι αλλαγές είναι για τα μάτια του κόσμου

 *** Θα δεχθούν η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ  η ΔΕΑΒ να γνωμοδοτεί  για επιβολή διοικητικών προστίμων, για αποκλεισμό έδρας ή για διακοπή πρωταθλήματος ενώ με την ΕΠΟ να γίνεται διαβούλευση;
***Μπορούν να δεχθούν η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ να έρχονται σε διαβούλευση με τον υφυπουργό για να συζητούν αποκλεισμό ομάδας από την Ευρώπη;
***Τα ερωτήματα θα απαντηθούν στη συνάντηση της Τετάρτης με τον Ινφαντίνο
***Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
«Η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με τους νόμους του κράτους, το Σύνταγμα και τα καταστατικά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ», γράφτηκε στα πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το αθλητικό νομοσχέδιο ως δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού και αυτό προτίθεται να συμπεριλάβει στο νέο νόμο. Βέβαια το θέμα είναι αν αυτό θα βρει σύμφωνο το Γενικό Γραμματέα της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο, όπως το ίδιο ισχύει και για τις άλλες… διορθώσεις που θέλει να κάνει ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος πλέον ομιλεί για κατάργηση της αυτονομίας και όχι του αυτοδιοίκητου. Πάντως, ακόμη και αν ο Κοντονής υλοποιήσει την υπόσχεσή του, δεν φαίνεται με το παραπάνω να είναι ξεκάθαρα τα όρια του αυτοδιοίκητου σε σύγκριση με το άρθρο 29, παράγραφος 12 που καταργεί ο υφυπουργός.
Ακόμη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, που υπογράμμισε ότι θα περιμένει και τη συνάντηση του με τον εκπρόσωπο της ΟΥΕΦΑ, αναγκάζεται να υποχωρήσει σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής, για να αποφευχθεί ο διεθνής αποκλεισμός. Απομένει να δούμε αν το παραπάνω όπως και οι άλλες διορθώσεις εξακολουθούν να αποτελούν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο αλλά το πιθανό είναι να χρειαστούν περισσότερες αλλαγές, αφού για τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ το αυτοδιοίκητο είναι αδιαπραγμάτευτο. Για παράδειγμα δεν μπορεί η ΔΕΑΒ να γνωμοδοτεί  αποκλεισμό έδρας ή για διακοπή πρωταθλήματος ενώ η ΕΠΟ να εκφράζει μόνο τη βούλησή της! Μπορούν να δεχθούν η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ να έρχονται σε διαβούλευση με τον υφυπουργό για να συζητούν αποκλεισμό ομάδας από την Ευρώπη;
Λίγο μετά τις 21:00 ο Κοντονής, στη δευτερολογία του, έκανε μια τοποθέτηση με την οποία κρίνεται ότι ρίχνει γέφυρες στη ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η χθεσινή μου δήλωση, όπως περιλαμβάνεται στα πρακτικά πρόθεση μας, αν συμφωνήσει και η ΕΠΟ και η ΟΥΕΦΑ, διότι να κάνουμε τέτοιες κινήσεις δεν ξέρω και τι νόημα έχει, μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα κείμενο νομοθετικό. Κάτι τέτοιο είναι και η αιτιολογική έκθεση. Σας λέω ότι ο εφαρμοστής του δικαίου πολλές φορές ανατρέχει στην αιτιολογική έκθεση για να εφαρμόσει τον κανόνα δικαίου».
Σε ότι αφορά τις αλλαγές που ήδη ανακοίνωσε προφορικά ο Κοντονής σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου και εν συνεχεία θα γίνουν την Πέμπτη (30/4) τροπολογίες είναι οι ακόλουθες:
-Για να επιβληθεί οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο σε ΠΑΕ και ομοσπονδίες, θα απαιτείται προηγουμένως η έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ, ενδεχομένως και της Αστυνομίας.
- Επίσης να υπάρχει έκφραση γνώμης από ΔΕΑΒ και διαβούλευση με την ΕΠΟ για τη διακοπή πρωταθλήματος και ο αποκλεισμός έδρας.
- Για απόφαση αποκλεισμού ομάδων από την Ευρώπη, θα υπάρχει προηγουμένως διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, δεν θα γίνεται μονομερώς από τον υφυπουργό (ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ήθελαν αποκλειστική αρμοδιότητα, αλλά όπως είπε ο Κοντονής δεν έχουν διευκρινίσει τι θέλουν για τις εγχώριες διοργανώσεις).
-Σε ότι αφορά τα ποσά των προστίμων έως 25 εκατ. ευρώ για παραβίαση απόφασης αποκλεισμού από την Ευρώπη, εξειδικεύεται μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση και όχι για άλλη παράβαση. Το υψηλότερο πρόστιμο θα είναι μόνο για τον αποκλεισμό ομάδας από την Ευρώπη.
-Λόγω οικονομικής δυσπραγίας κάποιων ομάδων, μελετάμε την αναβολή για μια διετία του ανταποδοτικού τέλους από1% έως 3% για την αποζημίωση δικαστών.
-Καταργείται το εδάφιο 2 της παραγράφου 2 του άρθρου 5 περί των εξουσιών των εισαγγελέων, που ασκούν πειθαρχικές διώξεις.
-Προσδιορίστηκε ότι ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων θα είναι εντός δέκα ημερών. Μετά από αίτημα της ΕΠΟ αν υπάρξουν τακτικοί δικαστές.
-Μετά από αίτημα από ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ, η υποχρέωση της ΕΠΟ να διαβιβάζει στον αρμόδιο υφυπουργό τις εκθέσεις με τα ύποπτα ματς, θα ισχύει ως υποχρέωση στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και για το ελληνικό δημόσιο προς την ΕΠΟ. Δηλαδή αν περιέλθει σε γνώση του κράτους μια πληροφορία, να την στέλνει και στην ΕΠΟ.
-Δεν θα μπορεί μονομερώς ο υφυπουργός Αθλητισμού να πάρει απόφαση για το πότε θα διεξαχθεί ένας αγώνας που μετατέθηκε ή αναβλήθηκε, λόγω πληροφοριών που υπήρξαν πριν το παιχνίδι για χειραγώγηση. Θα παίρνεται κατόπιν συνεννόησης με τη διοργανώτρια αρχή και τις διαγωνιζόμενες ομάδες.
Από εκεί και πέρα, το αθλητικό νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής (όπως εισήχθη αρχικά - χωρίς τις επικείμενες τροπολογίες) από την Επιτροπή κατά πλειοψηφία με τα «ναι» μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Επιφυλάχθηκαν στη δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Πέμπτη (30/4) Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χρυσή Αυγή είπε «παρόν».