‘Η δεν καταλαβαίνει, ή δεν θέλει να καταλάβει ο Κοντονής τον κίνδυνο του ποδοσφαιρικού Grexit – Μια ανάσα από τον αποκλεισμό οι ελληνικές ομάδες και η εθνική

Μια τρύπα στο νερό… Τζάμπα ήρθε ολόκληρος γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα, αφού ο Κοντονής συνεχίζει τη δική του τακτική, οπότε το ποδοσφαιρικό Grexit φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών.  Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατά την τρίτη και τελευταία συνεδρίαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Πέμπτη, παρουσίασε σειρά τροπολογιών  με πρώτη και καλύτερη αυτή για το αυτοδιοίκητο, την οποία χθες απέρριψε ο Ινφαντίνο, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την επαναφορά του άρθρο 29 του νόμου Ορφανού. Ο Κοντονής κατάφερε να …παντρέψει την αυτονομία με το αυτοδιοίκητο, συμπεριλαμβάνοντας και το Σύνταγμα, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις διαθέσεις να παρεμβαίνει σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ποδοσφαίρου.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία για το αυτοδιοίκητο μπαίνει ως παράγραφος 2 στο άρθρο 15 και αναφέρει τα εξής: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των όποιων είναι μέλος».
Για να δείτε την τεράστια διαφορά διαβάστε και το άρθρο 29 στην παράγραφο 12 του νόμου 3479 του 2006 (σ.σ. Ορφανού) περί του αυτοδιοίκητου: «Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η ΕΠΟ από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους».
Ακόμη ο Κοντονής δεν έλαβε υπόψη τα έξι σημεία της κοινής επιστολής της ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, καθώς και ο Ινφαντίνο ζήτησε αλλαγές πάνω σε αυτά! Κι εδώ έκανε τα δικά του, άρα αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις των δυο υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι θέμα χρόνου. ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ δεν συμφωνούν με τις έως τώρα διορθώσεις, αφού κανένα από τα έξι σημεία της αρχικής τους διαφωνίας με τα οποία υπήρχε παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν καλύπτονται. Ζήτησαν να μην επιβάλει ο υφυπουργός διοικητικά πρόστιμα, να μην έχει δικαίωμα να αποκλείει ομάδες από την Ευρώπη ή να ματαιώνει αγωνιστικές, όλα αυτά αφορούν στη λειτουργία του ποδοσφαίρου, άσχετα αν ο Κοντονής «βαφτίζει» διοικητικά τα πειθαρχικά πρόστιμα αφού επιβάλλονται για λόγους βίας.
Επίσης, ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ ζήτησαν τα πειθαρχικά όργανα να μην στελεχώνονται μόνο από τακτικούς δικαστές (να είναι μικτά), όμως ο Κοντονής είπε στη Βουλή ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν έχουν αντίρρηση, τη στιγμή που αυτό είναι καταγεγραμένο στις επιστολές τους. Μάλιστα κατηγόρησε την ΕΠΟ, με αφορμή ότι ο Ινφαντίνο (όπως είπε) δεν έφερε αντίρηση, πως πληροφόρησε λανθασμένα την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ!
Αξιο αναφοράς  πως τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μετά τη σύσκεψη στη ΓΓΑ την Τετάρτη (29/4) μιλούσαν για αλλαγή στάσης του υφυπουργού και ενδεχόμενο ευρύτερης συναίνεσης, τελικά επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ψηφοφορία επί των επίμαχων άρθρων (διοικητικά πρόστιμα, αθλητικούς δικαστές, αυτοδιοίκητο). Έτσι, το νομοσχέδιο πέρασε στην Επιτροπή κατά πλειοψηφία και κατ’ άρθρων με «ναι σε όλα» μόνο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Απομένει το νομοσχέδιο να συζητηθεί στην Ολομέλεια, το διάστημα 7-8 Μαϊου. Μέχρι τότε θα γίνουν επαφές, όμως αν ο Κοντονής δεν κάνει στροφή 180 μοιρών, τότε… καληνύχτα ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Κοντονής δήλωσε ότι αν υπάρξει αποκλεισμός θα φταίει η ΕΠΟ, όμως να δούμε ποιος θα τον πιστέψει, όταν όλα τα κόμματα έλαβαν μέρος στη συζήτηση με τον Ινφαντίνο.