Ο ρόλος της επιτροπής που θα εξετάσει τον Κανονισμό Διαιτησίας - Θα γίνουν και αλλαγές επί των αλλαγών αλλά και τροποποιήσεις

Φύλλο και φτερό θα κάνει τον κανονισμό διαιτησίας η επιτροπή που συστάθηκε από το ΔΣ της ΕΠΟ, την προπερασμένη Παρασκευή, ακριβώς για αυτόν τον λόγο! Την απαρτίζουν οι πρώην διαιτητές και νυν παράγοντες, συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Μποροβήλος, ο β’ αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Βαγγέλης Μαζαράκης, το μέλος του ΔΣ Νίκος Προύντζος, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Καραμελίδης,  από τους εν ενεργεία διαιτητές μετέχει ο Διευθυντής Ανάπτυξης και τέλος μέλος της προαναφερόμενης επιτροπής είναι και ο Διευθυντής της ΕΠΟ Χρήστος Υφαντής.
Η σύστασή της κρίθηκε αναγκαία όχι μόνο για να «ακτινογραφήσει» τον κανονισμό αλλά και για να προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές ή διευκρινήσεις. Στη διάρκεια της συζήτησης των προτάσεων της ΚΕΔ, στο ΔΣ της προπερασμένης Παρασκευής διαπιστώθηκε ότι οι σύμβουλοι της ΕΠΟ δεν έχουν σαφή εικόνα του κανονισμού και διατύπωσαν πολλές απορίες.
Έτσι, με πρόταση του Γκιρτζίκη δημιουργήθηκε η επιτροπή, η οποία θα τον εξετάσει εξ ολοκλήρου. Φυσικά δεν πρόκειται οι αλλαγές να είναι ριζικές αφού το μεγαλύτερο μέρος του κανονισμού είναι αυτά που θέλει η ΟΥΕΦΑ να ισχύουν, στο πλαίσιο της Σύμβασης Διαιτησίας που έχει υπογράψει με την ΕΠΟ. Όμως, η επιτροπή έχει δικαίωμα να προσαρμόσει κάποια πράγματα στην ελληνική πραγματικότητα, χωρίς επαναλαμβάνουμε να ξεφεύγει από τα… καλούπια της ΟΥΕΦΑ.
Τυπικά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει τίποτα από τον κανονισμό διαιτησίας. Η απόφαση του ΔΣ είναι να εισηγηθεί η προαναφερόμενη επιτροπή, όλες τις αλλαγές, τροποποιήσεις, προσθήκες, διορθώσεις (κτλ), να συζητηθεί από το ΔΣ της ΕΠΟ που αναμένεται να γίνει στις 10 Ιουνίου και να τεθεί ο κανονισμός προς ψήφιση στο σύνολό του στη ΓΣ της ΕΠΟ που θα γίνει στις 26 Ιουνίου.
Επαναλαμβάνουμε δεν ισχύει τίποτα… Για αυτό και είναι έντονη η φημολογία ότι δεν θα ισχύσει το όριο του 17.8 στο yo yo test των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας παρά το 17.5 που ήταν το προηγούμενο, όπως δεν θα ισχύσει και το 17.6 των ρέφερι της Φούτμπολ Λιγκ. Ο λόγος είναι ότι αντιδρούν οι ενώσεις μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν διαιτητές και να μην έχουν έμψυχο υλικό για τα τοπικά πρωταθλήματα. Δηλαδή θεωρούν, και νομίζουμε πολύ σωστά αφού φαίνεται κιόλας, ό,τι υπάρχει σχέδιο φαγώματος διαιτητών, ώστε να μειωθεί, μέσω αυτής της οδού, ο αριθμός των ρέφερι και των βοηθών που στελεχώνουν τους πίνακες των εθνικών κατηγοριών.
Αντιδράσεις υπάρχουν και για την αύξηση του αριθμού των αγώνων (από τους επτά στους δέκα τα τελευταία χρόνια) που πρέπει να συμπληρώσει ένας ρέφερι ή βοηθός της Φούτμπολ Λιγκ και της Γ’ Εθνικής για να προωθηθεί στην ανώτερη κατηγορία. Ηταν που ήταν ριγμένες οι δυο προαναφερόμενες κατηγορίες που έχουν… φρακάρει, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν γίνονταν αλλαγές στους πίνακες, πέρσι «έριξαν» τα όρια ηλικίας και «φαγώθηκε» άδικα κόσμος, φέτος τους αύξησαν τον αριθμό των αγώνων. «Σάκος του μποξ» έχουν γίνει οι διαιτητές της Φούτμπολ Λιγκ και της Γ’ Εθνικής για να δείχνουν, ντε καλά, οι αρμόδιοι ότι κάτι αλλάζει.
Επίσης, τονίζουμε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στα όρια ηλικίας που ψήφισε το ΔΣ της ΕΠΟ την προπερασμένη Παρασκευή. Ανά κατηγορία ισχύουν αντίστοιχα τα 37, 35, 34, 32 έτη.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τον κανονισμό διαιτησίας αναμένεται στις 5 Ιουνίου.