"Οι ομάδες να κρίνουν τους διαιτητές" - Πρόταση-βόμβα Μποροβήλου στο ΔΣ της ΕΠΟ

Μια πρόταση, με έντονο χρώμα από το παρελθόν, έκανε ο Γιώργος Μποροβήλος στο ΔΣ της ΕΠΟ, ακριβώς πριν από μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια που συζητούνταν θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον κανονισμό διαιτησίας. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας ζήτησε να βρεθεί τρόπος να έχουν δικαίωμα «να κρίνουν και οι ομάδες τους διαιτητές»! Όμως, παραμένει άγνωστο αν θα επανέλθει στον μέλλον, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί σχετική συζήτηση στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας, αναφορικά με τις προτάσεις που θα κάνει η διοργανώτρια για τροποποιήσεις κανονισμών.
Για θέματα αλλαγών στους κανονισμούς η ΕΠΟ θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου. Αρα υπάρχει χρονικό περιθώριο και η Σούπερ Λίγκα να συζητήσει τέτοιους είδους θέματα και στη συνέχεια να τα διαβιβάσει προς έγκριση στην ομοσπονδία. Πάντως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι προτάσεις της διοργανώτριας δεν είναι δεσμευτικές, καθώς ο τελευταίος λόγος ανήκει στην ομοσπονδία.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια η Σούπερ Λίγκα είχε προσλάβει αγγλική εταιρία και μέσω DVD έκρινε την απόδοση των διαιτητών. Οι εκθέσεις της διέρρεαν και γίνονταν χαμός, αφού ήταν κόντρα, όχι απλά σε αυτά που έβλεπαν οι παρατηρητές αλλά και ο κόσμος όλος και μάλιστα για φάσεις που δεν θεωρούνταν καν επίμαχες! Ξεσηκώνονταν μεγάλος θόρυβος και οι διαιτητές αισθάνονταν επιπλέον πίεση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει η ΟΥΕΦΑ για να «καταργηθούν» οι… εκθέσεις της συγκεκριμένης εταιρίας, οι οποίες άλλωστε έδειχναν να είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Επιπλέον ό,τι γίνεται στην Ελλάδα σε σχέση με τη διαιτησία είναι σε πλήρη συνάρτηση με την ισχύουσα σύμβαση με της ΕΠΟ με την ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα η συγκεκριμένη σύμβαση διαιτησίας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Με άλλα λόγια είναι δύσκολο, αν όχι απίθανο, η ΕΠΟ να δεχθεί να κρίνει τους διαιτητές, άλλος αρμόδιος πέραν των παρατηρητών, οι οποίοι πιστοποιούνται κάθε χρόνο μέσω γραπτών εξετάσεων. Η ΟΥΕΦΑ είναι αυτή που καθορίζει τι ισχύει και τι όχι στη διαιτησία και οι ομοσπονδίες τα προσαρμόζουν ανάλογα…