Το ΥΠ.ΑΝ πρότεινε να γίνει ερασιτεχνική η Φούτμπολ Λιγκ - Τα "μαύρα μαντάτα" για τα οικονομικά των περισσοτέρων ΠΑΕ (και της Σούπερ Λίγκας) που προκάλεσαν σοκ στην ομοσπονδία

Εδώ και αρκετό καιρό η ΕΠΟ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να καταγράψει την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Ενας από αυτούς αφορά τα οικονομικά των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ.
Όταν έλαβαν την απάντηση, τον περασμένο Νοέμβριο από το Υπουργείο Ανάπτυξης (το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντικαταστάθηκε από Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού) άρχισαν να… τσιμπιούνται αν βλέπουν καλά.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εν λόγω απάντηση, αναφέρεται ότι οι περισσότερες ΠΑΕ πρέπει να διαλυθούν εδώ και τώρα, ιδιαίτερα της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας. Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι της ομοσπονδίας διάβασαν ότι οι συνολικές ζημιές των ΠΑΕ ανέρχονται σε ποσό 70 φορές πάνω από τα μετοχικά τους κεφάλαια. Ιδιαίτερα για τη Φούτμπολ Λιγκ η κατάσταση δεν φαίνεται να πάει άλλο, αφού η πρόταση είναι οι ομάδες να μετατραπούν σε ερασιτεχνικές!
Φυσικά η Πολιτεία είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ασχολείται με το πώς θα ρίξει τη διοίκηση της ΕΠΟ, όχι όμως με ένα ουσιαστικό πρόβλημα που απαιτεί λήψη μέτρων όχι από χθες αλλά εδώ και αρκετά χρόνια. Πέρασε πάνω από μια δεκαετία από τότε που το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε στοιχεία οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στις ΠΑΕ. Όταν το είχε κάνει τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάποιες έπρεπε να κλείσουν επί τόπου. Σε αυτά προσθέστε και τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση.
Πριν προχωρήσουμε, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για την ΠΑΕ Ολυμπιακός και για τις υπόλοιπες ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη (ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος κτλ), καθώς ελέγχονται από την ΟΥΕΦΑ στο πλαίσιο του Financial Fair Play, ειδικά η Πειραϊκή ΠΑΕ προχωρά και σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα καλύψει αποκλειστικά ο πρόεδρός του Βαγγέλης Μαρινάκης. Εξαίρεση αποτελεί ο Παναθηναϊκός που βρίσκεται υπό επιτήρηση από την ΟΥΕΦΑ και τον περασμένο Φεβρουάριο τιμωρήθηκε με πρόστιμο 200.000 ευρώ.
Η άλλη παράμετρος αφορά στο αν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ασκεί τα προβλεπόμενα καθήκοντά της. Για πόσες ΠΑΕ έδωσε εντολή για ελέγχους;