Ο απολογισμός της έρευνας Ανδρεάδη - Συμπεράσματα για την υπόθεση του ποδοσφαίρου

Η μόνη ανατροπή που είχε η έρευνα του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη πάνω στο πόρισμα του πρώην αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα αφορά στον αριθμό των υπόπτων που από 16 έγιναν 34. Κατά τα άλλα ούτε η διοίκηση της ΕΠΟ έπεσε, ούτε υπήρξε κάτι συνταρακτικό, δηλαδή προφυλακίσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου. Με άλλα λόγια δεν υπήρξαν εξελίξεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αλλαγές στο ποδοσφαιρικό σκηνικό.
Για να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του τελευταίο συμπεράσματος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η υπόθεση ερευνήθηκε από έναν πάρα πολύ αυστηρό ανακριτή, ο οποίος στους υπόπτους επέβαλε αναμενόμενους περιοριστικούς όρους και μόνον έτσι δικαιολογείται ο θόρυβος που γίνεται από το ΜΜΕ. Για να βγάλετε και τα ανάλογα συμπεράσματα μέσω της σύγκρισης, αρκεί να σημειώσουμε ότι με αφορμή το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, για τις υποκλοπές του 2011 είχαν προφυλακιστεί εννέα άτομα.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι ανατροπές, ή καλύτερα οι εκπλήξεις, θα γίνουν αφότου η υπόθεση πάει στον εισαγγελέα και στο δικαστικό συμβούλιο. Δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν από τον εισαγγελέα κάποια στοιχεία που προέκυψαν, ή μπορεί να προκύψουν, στοιχεία που μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ για κάποιους.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ένοχοι και ο λόγος είναι απλός, καθώς δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι! Οσοι γνωρίζουν νομικά καταλαβαίνουν τι αναφέρουμε. Ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης θα κάνει έκθεση στον εισαγγελέα, ο οποίος θα προχωρήσει σε κρίση επί των υπόπτων, το δε δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί ποιοι από τους κατηγορουμένους (θα αποδοθούν κατηγορίες στο επόμενο στάδιο, δηλαδή από τον εισαγγελέα) θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Ουσιαστικά από το ποδόσφαιρο δεν έφυγε κανείς. Ο Κομπότης θέλει να φύγει από τον Λεβαδειακό επειδή υποβιβάστηκε, ο Κουρίδης θέλει να βγει στη σύνταξη, ο Σαρρής είχε παραιτηθεί πριν πάει στον Ανδρεάδη και ο Σταθόπουλος είχε προβλέψει τις εξελίξεις, προλαβαίνοντας τον ανακριτή.
Σε όσους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι έχουν δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών. Ηδη το έπραξαν οι διαιτητές Ιωαννίδης (Αργολίδας), Κάμπαξης (Εύβοιας) και Αμπάρκιολης (Καβάλας), στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Το ίδιο, δηλαδή προσφυγή στο δικαστικό συμβούλιο, αναμένεται να πράξει και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, πιθανόν και κάποιοι άλλοι από τους υπόπτους.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ
Οι διαιτητές Σπάθας (Πειραιά), Γιάχος (Χίου), Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας), Κάμπαξης (Εύβοιας), Αμπάρκιολης (Καβάλας), Ιωαννίδης (Αργολίδας) κλήθηκαν από τον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη, αν και δεν ήταν στο πόρισμα Κορέα, μετά από παρακολούθηση αγώνων από βίντεο. Κλήθηκαν ως ύποπτοι λόγω διαιτητικών αποφάσεων, αν προτιμάτε και λαθών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον Κανόνα 5 της ΦΙΦΑ, ο οποίος απαλλάσσει τους ρέφερι από την ποινικοποίηση των σφυριγμάτων. Στους Σπάθα, Γιάχο δεν επιβλήθηκε περιοριστικός όρος, στον Δημητρόπουλο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και στους άλλους τρεις απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.
Αναφορικά με τον Κανόνα 5, η ΦΙΦΑ έστειλε επιστολή, η οποία προσκομίστηκε στον κ. Ανδρεάδη, όπου τονίζει. ότι αρμόδια για τα λάθη των διαιτητών είναι μόνο τα πειθαρχικά όργανα των οργάνων της διαιτησίας που τους ορίζουν. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν δύναται ένας ρέφερι να λογοδοτεί στην τακτική δικαιοσύνη για τυχόν λάθος σφυρίγματα, παρά μόνο αν αποδειχθεί χρηματισμός του, είτε του ίδιου, είτε τρίτου προσώπου προς όφελός του, είτε υπάρχει θέμα στοιχηματικής χειραγώγησης αγώνα.