Ο Γκιρτζίκης για τη διαιτησία – Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ζήτησε από όλους (παίκτες, παράγοντες, προπονητές, ρέφερι) να κοιταχθούν στον καθρέπτη και εξήγησε γιατί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

*** «Αν γίνει ένα λάθος σφύριγμα σε θέατρο και δοθεί πέναλτι, ξέρετε ποιος θα φταίει τη Δευτέρα; Η ΕΠΟ»!


***Καθαρός και ξάστερος ο Γκιρτζίκης για το «φλέγον» θέμα της διαιτησίας, ο οποίος έδειξε το δρόμο για να «μπορέσουμε να μιλήσουμε στη γλώσσα της αλήθειας και θα έχουμε αυξημένες πιθανότητες να συνεννοηθούμε»
Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, στην ομιλία του στη ΓΣ για το θέμα της διαιτησίας: «Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ. Αλλά δεν μου αρέσει να κλείνω τα μάτια στην πραγματικότητα. Ας μιλήσουμε, επομένως, ειλικρινά. Όλοι μας. Διότι εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ να επωμίζεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το βάρος όλων των ευθυνών. Θα σας δώσω ένα τυχαίο παράδειγμα για ν’ αντιληφθείτε αυτό που προσπαθώ να πω: την Κυριακή ένας ποδοσφαιριστής προσποιείται ότι ανατρέπεται στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και παρασύρει τον διαιτητή που καταλογίζει πέναλτι. Δηλαδή κάνει θέατρο!
Ξέρετε ποιος θα φταίει την Δευτέρα; Η Ε.Π.Ο.! Η Ομοσπονδία που, δήθεν, ανέχεται διαιτητές, οι οποίοι δίνουν ψεύτικα πέναλτι, που δεν τους εκπαιδεύει σωστά ή δεν τους τιμωρεί. Επίσης, θα φταίει η Ομοσπονδία αν υπάρχει οπαδική αντίδραση για το ψεύτικο πέναλτι. Και θ’ ανοίξουν συζητήσεις επί συζητήσεων για τη γηπεδική βία, για το κανονιστικό πλαίσιο του ποδοσφαίρου, για την αυστηροποίηση των ποινών και πάει λέγοντας. Όσο για τον ποδοσφαιριστή από τον οποίο θα έχει αρχίσει το ντόμινο των ευθυνών; Εκείνος ίσως την Δευτέρα να ακούει και συγχαρητήρια, που κατάφερε να ξεγελάσει τον διαιτητή και χάρισε στην ομάδα του τη δυνατότητα να βάλει ένα γκολ ή να πετύχει μία νίκη.
Αυτό το τυχαίο παράδειγμα που σας περιγράφω, νομίζω ότι αποδίδει πιστά τα συμβαίνοντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πώς όλα καταλήγουν στην Ε.Π.Ο. Όμως, αναλογιστείτε από πού ξεκίνησαν όλα. Από έναν παίκτη. Αυτός, στην ουσία, έχει την ευθύνη του ψεύτικου πέναλτι.
Όπως σε άλλη περίπτωση μπορεί να ευθυνόταν ένας προπονητής, ένας διαιτητής, ένας παράγοντας.

Γι’ αυτό καλώ όλους να κοιταχτούν με ειλικρίνεια στον καθρέπτη τους. Να αναλάβουν, ο καθένας ξεχωριστά, τις ευθύνες τους. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στη γλώσσα της αλήθειας και θα έχουμε αυξημένες πιθανότητες να συνεννοηθούμε».