Σα να μην υπάρχει αθλητική δικαιοσύνη - Στα... αζήτητα το άρθρο 25 του Πειθαρχικού Κώδικα παρά τη στοχοποίηση και την τρομοκρατία διαιτητών, παρά τις επιθέσεις κατά της ΕΠΟ


Αν εφαρμοστούν οι κανονισμοί για τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις ομάδων, αυτόματα αναμένεται να μπει τέλος στην τρομοκρατία και τη στοχοποίηση των διαιτητών, με τελευταίο… κρούσμα (μέχρι το επόμενο) τον Αρετόπουλο από τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει Πειθαρχικός Κώδικας, είναι και πολύ αυστηρός προβλέπει μέχρι και αφαίρεση βαθμών, όμως φαίνεται πως οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα στις απαράδεκτες «πράσινες» τακτικές, αφήνοντας τους υπεύθυνους (ΠΑΕ και παράγοντες να δρουν ανεξέλεγκτα. Το… καμπανάκι χτυπά για τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ, οι οποίοι είναι και τακτικοί δικαστές, τον Κωνσταντίνο Σιμιρτζόγλου και τον αναπληρωτή του Στέφανο-Κωνσταντίνο Μπαξεβάνη, οι οποίοι εξελέγησαν με μεγάλη πλειοψηφία από την έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ.
Παρότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έδωσε μεγάλη μάχη για να μπουν τακτική δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη για να… ζοριστούν περισσότερο οι ομάδες και να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές, προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Αλαφούζος, Αναστασίου κάνουν δηλώσεις, ο Παναθηναϊκός βγάζει ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας και η αθλητική δικαιοσύνη δεν ασχολείται, δεν κάνει το πιο απλό. Τουλάχιστον, να τους καλέσει να αποδείξουν αυτά που λένε.
Γιατί ο κανονισμός περί δυσφήμισης του ποδοσφαίρου έχει μπει στη… ναφθαλίνη από τους κ.κ. Σιμιτζόγλου, Μπαξεβάνη; Δεν βλέπουν τι κάνει ο Παναθηναϊκός με τη διαιτησία και την ΕΠΟ;
Το άρθρο 25 του Πειθαρχικού Κώδικα περί δυσφήμισης ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων υπάρχει, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Αν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στην Ευρώπη και έκανε τα ίδια, η UEFA θα τον άφηνε; Νομίζουμε πως δεν χρειάζεται να απαντήσουμε καν σε αυτό το ερώτημα. Όμως, η εντύπωση που δίνεται ότι στην Ελλάδα βρίσκει και τα κάνει. Για αυτό και συνεχώς ανεβάζει τους τόνους.
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ
Σύμφωνα με το άρθρο 25, παράγραφος 4 του Πειθαρχικού Κώδικα «επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης αποτελεί η δυσφήμιση της Κ.Ε.Δ. ή διαιτητών αγώνα με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις». Για το πρώτο κρούσμα προβλέπεται επίπληξη, πρόστιμο 20.000 ευρώ και υποχρέωση ανάκλησης. Στην πρώτη υποτροπή το πρόστιμο διπλασιάζεται, στην δεύτερη ανεβαίνει στις 60.000 ευρώ, ενώ στην τρίτη υποτροπή «επιβάλλεται χρηματική ποινή, τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και αφαίρεση δύο (2) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος, της υπαίτιας ομάδας».
Το θέμα της αποβολής από το πρωτάθλημα είναι άλλο, εφόσον προσφύγει στα δικαστήρια για αθλητικό λόγο.