Ξεκάθαρη η υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού

Υπάρχει ή όχι υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού; Διαβάστε την παράγραφο 5 του άρθρου 14 του ΚΑΠ με τον τίτλο «υποχρεώσεις ομάδων-ευθύνη ομάδων»: «Η ευθύνη μιας ομάδας περιορίζεται γεωγραφικά στον εν γένει χώρο του γηπέδου και χρονικά στο προ του αγώνα έως μετά τον αγώνα διάστημα, όπως οι έννοιες αυτές καθορίζονται στο άρθρο 1 του ΚΑΠ». Με δυο λόγια, ο Παναθηναϊκός διέθεσε τα εισιτήρια, αυτός είναι υπεύθυνος για το που δόθηκαν, αυτός έπρεπε να ελέγξει τους οπαδούς του.
Το άρθρο 1 του ΚΑΠ για να συγκεκριμενοποιήσει την ευθύνη των ομάδων αναφέρει τι σημαίνει «Προ του αγώνα»:  «ο χρόνος μεταξύ της αφίξεως της ομάδος εγγύτατα στην περιμετρική εξωτερική περίφραξη ή τον εξωτερικό τοίχο του εν γένει χώρου του γηπέδου και του σφυρίγματος για το εναρκτήριο λάκτισμα από τον διαιτητή». Από τη στιγμή που ήταν οι ομάδες στο γήπεδο ο ΠΑΟ έχει ευθύνη.

Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε και τι σημαίνει ευθύνη μετά τον αγώνα, όπως ορίζεται από το άρθρο 1 του ΚΑΠ: «ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου σφυρίγματος του διαιτητή και της αναχωρήσεως της ομάδος από τα όρια του εν γένει χώρου του γηπέδου».Τα «προ του αγώνα» και μετά τον αγώνα ορίζουν και πότε πρέπει να επιβάλλονται ποινές.
Σε αυτά που αναφέρουμε για τον ΚΑΠ θυμηθείτε και τον κανόνα 5 (Laws of the Game) της FIFA, για τον διαιτητή και στην ενότητα «Εξουσίες και Καθήκοντα» αναγράφεται ξεκάθαρα πως ο διαιτητής έχει δικαίωμα να διακόψει οριστικά το παιχνίδι (και κατ’ επέκταση να μην το ξεκινήσει ποτέ) «εάν ριφθεί ένα αντικείμενο από έναν θεατή και κτυπήσει τον διαιτητή ή έναν από τους βοηθούς διαιτητές ή έναν παίκτη ή αξιωματούχο ομάδας».
Οσο και αν η προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, ένα είναι ξεκάθαρο. Το ποδόσφαιρο έχει κανονισμούς, που επιβάλλουν η FIFA και η UEFA, και αυτοί ισχύουν. Αν κάνουν το μαύρο άσπρο και θέλουν να επιβάλλουν δικούς τους δεν έχουν καμία θέση όχι μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά γενικότερα στο άθλημα.