Τι δηλώνουν οι μέντορες για το πρόγραμμα ανέλιξης ταλέντων (pics)

Από το newsletter της ΕΠΟ

Πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2016 σε ξενοδοχείο του Πειραιά o A' κύκλος του Κέντρου Ανέλιξης Ταλέντων Διαιτησίας. Σε αυτό τον κύκλο συμμετείχαν διαιτητές και βοηθοί διαιτητών του Προγράμματος Παρακολούθησης Ταλέντων της 2ης κατηγορίας, καθώς και οι «μέντορες» τους.
Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Υπεύθυνου Ανάπτυξης και  Εκπαίδευσης Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. Κύρου Βασάρα και των εξειδικευμένων συνεργατών του, στα πρότυπα αντιστοίχων προγραμμάτων της UEFA. Βρίσκεται στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του με τη συμμετοχή διαιτητών, αλλά και βοηθών διαιτητών καθώς και «μεντόρων» και προβλέπει συνεχή παρακολούθηση και καθοδήγηση ταλαντούχων διαιτητών που αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες. Στόχος του Προγράμματος είναι η εξεύρεση νέων διαιτητών, με προοπτική αξιολόγησης στην ανώτερη εθνική κατηγορία, μετά από ένα χρονικό διάστημα, υπό την επίβλεψη της ΚΕΔ/ΕΠΟ.
Για να δούμε, όμως, τι λένε οι ίδιοι οι μέντορες για τις εντυπώσεις τους:
Ο Γιώργος Μητοφάνης αναφέρθηκε στα πρωτοποριακά σημεία του προγράμματος: «Μέσω των αναλύσεων δόθηκαν συμβουλές, αναπτύχθηκαν απόψεις, έγινε αυτοκριτική από μέρους των διαιτητών και όλοι οι συμμετέχοντες ξέρουν τώρα πώς θα ενεργήσουν σε παρόμοιες περιπτώσεις».
Ο Σταύρος Φλώτσιος τονίζει ότι «ύστερα από 20 χρόνια στον χώρο της διαιτησίας, συμμετείχα σε αντικείμενα που ποτέ άλλοτε δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω».
Ο Ευάγγελος Σηπάκης στάθηκε «στη θέληση της ΚΕΔ για καλύτερη διαιτησία με τη γνώση, την ικανότητα και μεταδοτικότητα του κ. Βασάρα, δεν μπορεί παρά να έχει θετικό αποτέλεσμα».
Ο Ιωάννης Κρίκης ανέφερε: «Στο κέντρο ανέλιξης ταλέντων έγινε πολύ καλή δουλειά, ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια που πρέπει να διαχειριστεί ο διαιτητής κατά τη διάρκεια του αγώνα».
Ο Βασίλης Σταμούλης είχε μόνο επαινετικά λόγια να πει: «Τόσο το περιεχόμενο των θεμάτων του σεμιναρίου, όσο και η λεπτομερής, πρωτότυπη και εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους από τον Κύρο Βασσάρα, που διανθίστηκε από τη βιωματική συμμετοχή των διαιτητών- ταλέντων και των μεντόρων τους συνέβαλαν, ώστε να θεωρώ το σεμινάριο αυτό, από τα πλέον κορυφαία του είδους, ανάμεσα σε αυτά που κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει».
Ο Γιώργος Μπίκας χαρακτήρισε το πρόγραμμα εφάμιλλο των προγραμμάτων CORE που γίνονται στην UEFA και κατέληξε: «Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση είναι απαραίτητη και αναγκαία για το καλό της ελληνικής διαιτησίας και η πείρα και η εμπειρία του υπευθύνου της εκπαίδευσης, με την αρωγή της ΕΠΟ, θα βοηθήσει σύντομα να δούμε νέους και ταλαντούχους Έλληνες διαιτητές».
Ο Γιάννης Σπυρόπουλος χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολύ χρήσιμο για τους εκπαιδευτές που ασχολούνται με τις τοπικές Ενώσεις «αφού αποκομίσαμε πολλά στοιχεία που αφορούν εκτός από τους κανονισμούς και στη συμπεριφορά και διαχείριση νέων παιδιών».
Τέλος, ο Δημήτρης Μπέγκος από την πλευρά του επικεντρώθηκε στη σημασία του προγράμματος για το μέλλον: «Η άψογη υλοποίηση του προγράμματος από τον κ. Βασσάρα και της ομάδας υποστήριξης και η πρωτοποριακή μέθοδος εκπαίδευσης, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος της επόμενης γενιάς των Ελλήνων διαιτητών».