Κολίνα: «Για τα επόμενα δυο χρόνια η χρήση βίντεο θα είναι σε δοκιμαστικό επίπεδο»

Η χρήση του βίντεο για διαιτητικές αποφάσεις, που έκανε την εμφάνισή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, απασχόλησε στο συνέδριο που γίνεται στο Ντουμπάι και ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA Πιερλουίτζι Κολίνα αναφέρθηκε στο θέμα, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες.
Αρχικά αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που πρέπει να έχει το νέο… βοήθημα: «η τεχνολογία παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο ποδόσφαιρο, αλλά η ανθρώπινη επαφή παραμένει το κλειδί. Δεν είναι εύκολη η χρήση βίντεο την ώρα των αγώνων και έτσι για τα επόμενα δύο χρόνια αυτό το “εργαλείο” θα παραμείνει σε δοκιμαστικό στάδιο σε ορισμένες χώρες».
Στη συνέχει επικεντρώθηκε στο πως θα γίνεται η χρήση βίντεο αλλά και σε ποιες περιπτώσεις: «Το ποδόσφαιρο θα παραμείνει ένα άθλημα στο οποίο ο ρυθμός και η συνέχεια θα είναι εγγυημένα στοιχεία του παιχνιδιού. Η ροή του αγώνα είναι βασικό ζήτημα. Προτεραιότητα αποτελεί βεβαίως η ποιότητα και όχι η ταχύτητα των αποφάσεων που λαμβάνονται. Αυτήν την ισορροπία ψάχνουμε. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα υπάρχουν δύο ή τρία μόνιτορ κοντά στους βοηθούς διαιτητή ή αν τα μόνιτορ θα είναι εντός ή εκτός γηπέδου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα βαν με όλα τα μόνιτορ εγκατεστημένα εκεί και μέσω της ενδοεπικοινωνίας να ενημερώνεται ο διαιτητής. Μιλάμε φυσικά μόνο για κρίσιμες αποφάσεις που θα μπαίνουν στη διαδικασία επιβεβαίωσης μέσα από το βίντεο: πέναλτι, απευθείας κόκκινες κάρτες, γκολ που μπαίνουν ή ακυρώνονται και ταυτοποιήσεις ποδοσφαιριστών».

Τέλος απάντησε γιατί λέει «όχι» στο slow motion: «Η αργή κίνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρίνουμε την ένταση ενός φάουλ ή την πρόθεση σε ένα χέρι. Η αργή κίνηση μας παρασύρει ορισμένες φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα».