Όταν οι αρμόδιοι εκτίθενται

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (07/12)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μπορεί ο Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) να ήταν ο αρεστός της συμμορίας της προπαγάνδας και μέχρι τώρα να σφύριξε τρία ντέρμπι, όμως άλλοι είναι αυτοί που πήγαν καλύτερα στο γήπεδο, το οποίο είναι ο καθρέπτης όχι μόνο για τις ομάδες αλλά και για τους διαιτητές. Ο διεθνής ρέφερι της ελίτ κατηγορίας και η διαιτητική ομάδα του έκανε σοβαρά λάθη και στα τρία παιχνίδια (Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0 και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0) σε αντίθεση με τον Τάσο Παπαπέτρου (Αθηνών), που είναι το τελευταίο θετικό παράδειγμα στο ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-0, αλλά και τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο (Τρικάλων), ο οποίος κατά γενική ομολογία είχε καλή απόδοση στον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1.
Κι όμως, οι Αρετόπουλος και Παπαπέτρου δεν ήταν – για το μέλλον δεν ξέρουμε – στις πρώτες επιλογές. Ο πρώτος δεν έχει αγωνιστεί από τότε, δηλαδή από τις 26 Οκτωβρίου. Ούτε η ΚΕΔ του Μπίκα τον έβαλε στους ορισμούς της μιας αγωνιστικής, ούτε αυτή των Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Κι όμως, ο Αρετόπουλος στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1 δεν έκανε κάποιο αγωνιστικό λάθος. Ούτε από τους κανονισμούς προβλέπεται οριστική διακοπή λόγω των καπνογόνων, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα και στον Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Superleague, όπου όπως αναμενόταν οι «ερυθρόλευκοι» τιμωρήθηκαν μόνο με πρόστιμο.
Ο Αρετόπουλος δεν είναι αρεστός στην προπαγάνδα. Εννοούμε το σύστημα που ξεκάθαρα στέλνει… μηνύματα και στους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, αναφορικά με τη διαιτησία, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών της.
Κάποιοι έλεγαν ότι ο Παπαπέτρου δεν μπορεί να βγάλει ντέρμπι. Να όμως που διαψεύστηκαν. Μπορεί ο Αθηναίος να έχει τέσσερις ορισμούς, όμως παίρνει έναν ορισμό το μήνα! Το προηγούμενο ματς που σφύριξε πριν το ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-0, ήταν στις 05/11 (Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης 1-2). Δεν τον έβαλαν ούτε στο Κύπελλο για να… ξεσκουριάσει.

Αυτά γίνονται και θα γίνονται, όταν κάποιοι φοβούνται την προπαγάνδα που στοχοποιεί και στέλνει μηνύματα

Το ρεσιτάλ των λαθών
 Η προπαγάνδα επέβαλε τον Σιδηρόπουλο, τόσο για να σφυρίξει το ματς Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, όσο και για το παιχνίδι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0. Θυμίζουμε πως και στις δυο περιπτώσεις ο ορισμός του είχε προαναγγελθεί από μέρες πριν!
Στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» με την ΑΕΚ ο Σιδηρόπουλος ήταν τραγικός στον πειθαρχικό έλεγχο, με αποκορύφωμα τη μη αποβολή του Πατίτο για τη γροθιά στον Φιγκέιρας. Παρόλα αυτά τον έβαλαν και στο Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-0, όπου καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι στους φιλοξενούμενους. Μια αγωνιστική πιο πριν, στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0, όπου το μοναδικό γκολ μπήκε από ανύπαρκτο κόρνερ του Ευθυμιάδη.


Ησυχοι
 Τα λάθη του Σιδηρόπουλου πέρασαν… σβηστά, επειδή ο κορυφαίος απολαμβάνει της στήριξης των δήθεν εξυγιαντών και ουσιαστικά επρόκειτο για δική τους επιλογή. Οι αρμόδιοι να συνεχίσουν να τον βάζουν σε ντέρμπι για να είναι ήσυχοι από επικοινωνιακής άποψης; Αντίθετα ο Αρετόπουλος πέρασε από την… τρύπα της βελόνας αλλά και πάλι αγωνιστικά δεν του βρήκαν κάτι. Όπως φυσικά το ίδιο συνέβη και με τον Παπαπέτρου.

Θόρυβος
 Αν οι Αρετόπουλος, Παπαπέτρου τα είχαν κάνει μαντάρα, τότε ο θόρυβος θα ήταν μεγάλος. Αρα, οι διεθνείς πρέπει να μπαίνουν όλοι στα ντέρμπι και να μην υπάρχουν… αποκλεισμοί για να κάνουν το χατήρι αυτών που ονειρεύονται πως θα διακόψουν ξανά το πρωτάθλημα.  Ετσι η κάθε ΚΕΔ θα αποδεικνύει ότι είναι ανεξάρτητη.

Φόβος
Είναι ή όχι πρόβλημα για την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος αν οι αρμόδιοι, η διοικούσα της ΕΠΟ και η ΚΕΔ, φοβούνται το μηχανισμό της προπαγάνδας που υπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων ΠΑΕ; Γιατί όλα πρέπει να είναι στα …μέτρα των δήθεν εξυγιαντών; Γιατί οι διαιτητές να τιμωρούνται με άλλα μέτρα και σταθμά; Γιατί να εξαρτάται από το σε ποια ομάδα θα κάνουν το λάθος; Τι δεν καταλαβαίνουν;

Ευθύνη

Υπεύθυνοι για να κρίνουν έναν διαιτητή, όπως φυσικά επιβάλλουν η FIFA και η UEFA, είναι μόνο οι παρατηρητές. Φυσικά και η ΚΕΔ πρέπει να έχει άποψη, πέραν της έκθεσης του εκάστοτε παρατηρητή. Όπως ο διαιτητής δεν πρέπει να επηρεάζεται από κανέναν, το ίδιο φυσικά ισχύει και για αυτούς που κρίνουν την απόδοσή τους.

Αποτυχημένες επιλογές
Την 11η αγωνιστική δεν τους βγήκε η… υπέρβαση με τον ορισμό ρέφερι της Football League, αφού η πλειοψηφία τους υπέπεσε σε λάθη. Ετσι εγκατέλειψαν τη συγκεκριμένη… λύση. Την 13η αγωνιστική, υπενθυμίζουμε ότι η 12η δεν έγινε, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης …επέμειναν στην προκλητικές επιλογές των Καλογερόπουλου (Κέρκυρα-ΑΕΚ 1-1) και Κομίνη (Λάρισα-Ατρόμητος 1-2). Ο μεν Καλογερόπουλος ευνόησε την ΑΕΚ, ο δε Κομίνης άφησε με παράπονα τη Λάρισα που τον κατηγόρησε «για δόλο».

Στην… κατάψυξη

Ενας ακόμη διεθνής, πλην του Αρετόπουλου, βρίσκεται στην κατάψυξη. Είναι ο Σταύρος Μάνταλος (Καβάλας), ο οποίος έχει πάνω από έναν μήνα για να οριστεί, καθώς το τελευταίο του ματς ήταν στις 05/11 (ΑΕΚ-Ατρόμητος 2-2). Το δίδυμο των Τριτσώνη, Κουκουλάκη έχει κάτι με τους έμπειρους και διεθνείς; Αυτοί φταίνε που τους αντικατέστησαν για να κάνουν ανανέωση στον πίνακα της FIFA;

Σχόλια