SUPERLEAGUE: Η ΚΕΔ να είναι τριμελής επιτροπή και τα δύο από τα τρία μέλη της (ο Πρόεδρος και ένα μέλος) να εκλέγονται ενώ το τρίτο να επιλέγεται από τη διοργανώτρια - Πρόταση να δημοσιοποιούνται οι ποινές στους διαιτητές, βοηθούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ:
Πρόταση Νέου Θεσμικού Πλαισίου Διαιτησίας

Είναι γεγονός ότι ο σφικτός εναγκαλισμός της διαιτησίας από την Ε.Π.Ο., έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα καχυποψίας και συνθηκών μη ανεκτών στον Έλληνα φίλαθλο. Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι οι υπερεθνικές Ομοσπονδίες (FIFA - UEFA), θέλουν τη διαιτησία ελεγχόμενη από τις Ομοσπονδίες-μέλη της, με την καθιέρωση δε της συνθήκης διαιτησίας της UEFA, δεν επιτρέπονται μία σειρά από θέματα, τα οποία θα μπορούσαν εφαρμοζόμενα στην χώρα μας, να δημιουργήσουν περισσότερη και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, τόσο στα θεσμικά όργανα της διαιτησίας (ΚΕΔ), όσο και στα ίδια τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου.
Τελευταία επικρατεί μία διαχέουσα, μέσω του τύπου άποψη, ότι η FIFA, επιθυμεί να «κρατήσει» η ίδια, δια των εκπροσώπων της, τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων της διαιτησίας, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και απαλλάσσει, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, από τις καχυποψίες και την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Όμως, κάποια στιγμή, αργά η γρήγορα, η FIFA, θα αποχωρήσει από την χώρα μας, αφού κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Με τη λήξη, λοιπόν του μεταβατικού αυτού σταδίου, προτείνεται το εξής θεσμικό πλαίσιο για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ:
Η ΚΕΔ να είναι τριμελής επιτροπή και τα δύο (2) από τα τρία (3) μέλη της (ο Πρόεδρος και ένα μέλος) να εκλέγονται από το σύνολο των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας. Το τρίτο μέλος θα εκλέγεται από το Δ.Σ. της Super League, με τα ανάλογα τυπικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει. Τα ειδικότερα προσόντα των υποψηφίων, θα ορίζονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. Βεβαίως θα πρέπει να τεθούν και ασφαλιστικές δικλείδες στον τρόπο, με τον οποίο θα ασκούν τα καθήκοντα τους.
Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται σε μέγιστο βαθμό, η ανάγκη να φύγει η Διαιτησία από τον εναγκαλισμό της Ε.Π.Ο.
Επίσης, προτείνεται, με ειδική άδεια που θα ζητηθεί από την FIFA και την UEFA, όπως δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Ο.:
Α. Την επόμενη ημέρα των αγώνων η βαθμολόγηση των διαιτητών και βοηθών από τους Παρατηρητές Διαιτησίας.
Β. Οι ποινές Διαιτητών και Βοηθών Διαιτητών, καθώς και των Παρατηρητών Διαιτησίας.
Πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση των παραπάνω, θα συντελέσει ακόμη περισσότερο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της Διαιτησίας και θα αποφεύγονται δηλώσεις και κρίσεις που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αναξιοπιστία στο χώρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το μέτρο λειτούργησε με επιτυχία κατά το παρελθόν.