Συνήθειες...

Ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψης στην Πάτρα είχε και επαφές με σωματεία προκειμένου να βοηθήσει τον υποψήφιο της εξυγίανσης κ. Δανιήλ ενόψει των εκλογών της ΕΠΣ Αχαϊας που γίνονται στις 8 του μήνα. Πρόκειται ή όχι για ωμή παρέμβαση;


Ο κ. Συναδινός άκουσε κάτι για την καταγγελία του επικεφαλής του συνδιασμού της πλειοψηφίας Δημήτρη Μπαλαφούτη, σύμφωνα με την οποία «στην Αχαϊα κυκλοφορούν Καγιέν με χαρτοσακούλες»;

Αντιγράφουμε από www.gnomip.gr
«Μετά τη συνέντευξη τύπου, ο Ιούλιος Συναδινός,  συμμετείχε στο Δ.Σ. της Δ.Ε. του ΠΕΑΚ όπου ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, ακολούθως συναντήθηκε στα γραφεία της ΕΠΣ Αχαΐας με τον πρόεδρο Αγγελο Δανιηλ και χθες το βράδυ συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με θέμα τον αθλητικό νόμο και προτάσεις από  εκπρόσωπους σωματείων κτλ.»

Τέτοια πρόκληση δεν έχει προηγούμενο. Είναι πολύ καλό ο ΓΓΑ να βρίσκεται κοντά στον αθλητισμό, να μιλάει με σωματεία, όμως δεν νοείται ωμή κρατική παρέμβαση σε εκλογές ένωσης προς συγκεκριμένη… κατεύθυνση.
Αυτές είναι συνήθειες που δεν κόβονται, καθώς δεν είναι κρυφό, ούτε έχει διαψευστεί, ότι από το γραφείο του Συναδινού, πάντα για το καλό της εξυγίανσης, περνούσαν και κάποιοι πρόεδροι ενώσεων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Συναδινός ανακοίνωσε πως  το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει θέσει σε διαβούλευση το νέο αθλητικό νόμο ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάιο και ότι το 2-017 θα είναι έτοιμος σοβαρών παρέμβαση με την καταγραφή αθλητικού μητρώου σε όλα τα σωματείου. Ελεγκτικό μηχανισμό για όλες τις ομοσπονδίες ώστε να επιβλέπεται αν παράγουν έργο και κατ΄ επέκταση ποια χρήματα πρέπει να πάρουν από την πολιτεία ώστε να σταματήσει ο παραγοντισμός που υπήρχε.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
www.gnomip.gr

Ι. Συναδινός-Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι-Τι είπε ο Γ.Γ.Α. για κολυμβητήριο Αγυιάς, γήπεδο Προσφυγικών και ΠΕΑΚ

Με μια σαφή επιδίωξη να μετατοπίσει  τις ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις διοικήσεις του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, ο  Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός ήρθε χθες στην Πάτρα και μοίρασε.... υποσχέσεις για διάφορα θέματα.
Ο κ. Συναδινός, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε, σταδιακή ανάπλαση του χώρου του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, την ανακατασκευή του γηπέδου των Προσφυγικών   και την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση  για τα χρέη της Παναχαϊκής.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΥΙΑΣ
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ισχυρίστηκε ότι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, από τις προηγούμενες  διοικήσεις του ΠΕΑΚ, ενώ έχει εξαφανισθεί και το στέγαστρο. Μάλιστα κατήγγειλε ότι τα χρόνια της λειτουργίας του το κολυμβητήριο δεν είχε λάβει  άδεια λειτουργίας,  καθώς είχαν διαπιστωθεί κατασκευαστικές ατέλειες και η παραλαβή του είχε γίνει… πέντε  χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Παράλληλα ανέφερε ότι έχει καταθέσει φάκελο στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πατρών, Παναγιώτη Μειδάνη, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την απαξίωση και εγκατάλειψη του κολυμβητηρίου.
Σε ότι αφορά το μέλλον της έκτασης ανακοίνωσε ότι κονδύλι 240.000 ευρώ έχει προϋπολογισθεί, ενώ σε πρώτη φάση θα γίνει περίφραξη της πισίνας, ανακατασκευή των γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ και τένις-μέχρι το τέλος του 2017) και σε δεύτερη φάση θα αντικατασταθεί ο ηλεκτροφωτισμός και θα γίνει μερική περίφραξη των εγκαταστάσεων για λόγους ασφάλειας.
Σε τρίτη φάση, άφησε να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν ιδιώτες που θα συνδράμουν στην εξωτερική περίφραξη του συνόλου της έκτασης και τέλος να μελετηθεί τι θα γίνει τελικά  με την πισίνα. Ο κ. Συναδινός χαρακτήρισε «λογική και συμφέρουσα την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Πατρέων για τη δημιουργία μπιτς βόλεϊ», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

Σε ότι αφορά το ιστορικό γήπεδο των Προσφυγικών, υποστήριξε ότι με την παραχώρηση που έγινε από την Γενική Γραμματεία το 1999 στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων προβλεπόταν ότι όλες οι δαπάνες για ανακατασκευές, ακόμα και οι μελέτες θα γίνονταν με δαπάνες της ΕΠΣΑ.
« Αυτό όμως», ανέφερε, «ποτέ δεν έγινε αλλά αντιθέτως το υπουργείο Αθλητισμού (1999-2000) έδωσε επιχορήγηση πάνω από 900.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση τους: «Το πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα φαίνεται από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το γήπεδο», πρόσθεσε.
Δεσμεύτηκε ότι το έργο τη ανακατασκευής θα γίνει από την πολιτεία και υποστήριξε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στο γεγονός ότι βρέθηκε άργιλος στο χώμα του γηπέδου γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα.
Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην ΕΠΣ και τους άλλους τοπικούς φορείς ότι ουδέποτε ενημέρωσαν το Υπουργείο για το ενδεχόμενο αυτό, αν και το γνώριζαν,  και παράλληλα άφησε αιχμές λέγοντας ότι κάποιοι βρήκαν πεδίο για να κάνουν μικροπολιτική.
Όπως είπε ο κ. Συναδινός, εγκρίθηκε επιπλέον ποσό 20.000 ευρώ κι έτσι ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει συνολικά στα 252.000 ευρώ με τον φάκελο να είναι έτοιμος και απλά απομένει μια υπογραφή από τον εργολήπτη δημοσίων έργων ώστε να ανατεθεί το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες, κάτι που όπως είπε θα γίνει σύντομα.
Ο κ. Συναδινός, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι σχετικό κονδύλι 400.000 ευρώ, είχε εγγραφεί σε ειδικό κωδικό, επί υπουργίας του Γιάννη Ανδριανού, όταν στην κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΑΠ

Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ανέφερε ότι  θα στηριχθούν οι Δήμοι και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και  θα εντάσσεται σε προγράμματα οποιαδήποτε πρόταση είναι τεκμηριωμένη, φέρνοντας ως  παράδειγμα το  γήπεδο των Νιφορεΐκων το οποίο χρηματοδοτείται με 260.000 ευρώ, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε  ότι κανένα αντίστοιχο αίτημα δεν έχει υποβληθεί εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, τουλάχιστον ως ώριμη πρόταση που να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της ΓΓΑ.
Ο κ. Συναδινός άφησε και αιχμές κατά της ΔΕΥΑΠ, για το νερό που χρησιμοποιείται στην πισίνα του «Α.Πεπανός», αναφέροντας ότι το κυβικό τιμολογείται προς 3,08 ευρώ όταν η αντίστοιχη δημοτική επιχείρηση των Ιωαννίνων χρεώνει  0,89 ευρώ το κυβικό, του Ηρακλείου 0,74, της Λάρισας 1,5 κ.ο.κ.
«Ουσιαστικά δηλαδή στην Πάτρα πληρώνει το ΠΕΑΚ με οικιακό τιμολόγιο και πρέπει να γίνει μια διευθέτηση του θέματος», συμπλήρωσε.
Κατά τα λοιπά παραδέχθηκε  ότι υπάρχουν  ελλείψεις προσωπικού στο ΠΕΑΚ το οποίο καλείται να λειτουργήσει με δύο υπαλλήλους, απέδωσε το πρόβλημα στις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της,  καθώς και στο νομικό κενό να τοποθετηθούν υπάλληλκοι από Ομοσπονδίες στο ΠΕΑΚ, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην υπουργού Ανδρέα Φούρα γι’ αυτές τις τοποθετήσεις.
Επίσης έκανε αναφορά στο πρόγραμμα εκμάθησης κολυμβητής για τους μαθητές γ΄ δημοτικού που τρέχει φέτος με ευθύνη του υφυπουργείου αθλητισμού  ώστε στο μέλλον να μειωθεί ο αριθμός των πνιγμών.
Επίσης ανακοίνωσε πως  το υφυπουργείο έχει θέσει σε διαβούλευση το νέο αθλητικό νόμο ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάιο και ότι το 2-017 θα είναι έτοιμος σοβαρών παρέμβαση με την καταγραφή αθλητικού μητρώου σε όλα τα σωματείου. Ελεγκτικό μηχανισμό για όλες τις ομοσπονδίες ώστε να επιβλέπεται αν παράγουν έργο και κατ΄ επέκταση ποια χρήματα πρέπει να πάρουν από την πολιτεία ώστε να σταματήσει ο παραγοντισμός που υπήρχε.

ΚΟΝΤΗΣ: «ΑΘΛΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Κώστας Κόντης έκανε απολογισμό  της διοίκησης  του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου.
Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κόντης, είπε: «Με αυτή τη φιλοσοφία η παρούσα διοίκηση, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, είχε και έχει, ανοικτή την πόρτα χωρίς κανένα αποκλεισμό, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στους φορείς, στις συλλογικότητες, στην ίδια την τοπική κοινωνία, για όλα τα θέματα που είναι της αρμοδιότητάς μας:
Για το πρόγραμμα των προπονήσεων και των αγώνων των ομάδων, για τη φιλοξενία αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, για τα απαραίτητα έργα και τις παρεμβάσεις που αφορούν την απρόσκοπτη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Με γνώμονα δράσης τη συλλογική δουλειά και τις ανοικτές – δημοκρατικές διαδικασίες, πορευτήκαμε και πορευόμαστε στον κοινό μας στόχο, που είναι να καταστίσουμε την άθληση προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε στην τακτοποίηση και δοσοποίηση των οφειλών των προηγούμενων διοικήσεων, προς ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ και προς συνεργάτες, εργολάβους και εταιρείες, συνολικού ύψους….
Νομιμοποιήσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων στην Πολεοδομία, οι οποίες ήταν αυθαίρετες».

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΠΣΑ, ΠΕΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη συνέντευξη τύπου, ο Ιούλιος Συναδινός,  συμμετείχε στο Δ.Σ. της Δ.Ε. του ΠΕΑΚ όπου ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, ακολούθως συναντήθηκε στα γραφεία της ΕΠΣ Αχαΐας με τον πρόεδρο Αγγελο Δανιηλ και χθες το βράδυ συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με θέμα τον αθλητικό νόμο και προτάσεις από  εκπρόσωπους σωματείων κτλ.

«Οποίοι έχουν στοιχεία, ας πάνε στον εισαγγελέα»
Με αφορμή τη επίσκεψή του Ιουλίου Συναδινού, η «Γ» τον ρώτησε αν είναι σε γνώση του οι καταγγελίας που έχουν γίνει από πρώην μέλος της Δ.Ε. του ΠΕΑΚ και αν υπάρχει κάποιοι εξέλιξη.
«Οποιοι έχουν στοιχεία, ας πάνε στον εισαγγελέα  για να αναλάβει την ευθύνη των όσων λέιει και να γίνει η καταλληλά διεύρυνση και ας αφήσουν στην άκρη τις διαρροές» ήταν το σχόλιο του Γ.Γ.Α.
«Προτεραιότητα να ανοίξει ο βοηθητικό στο Τόφαλος»
Σε ερώτηση που κατέθεσε με σχετικά με τη συντήρηση του «Α. Πεπανός» και το αν υπάρχουν σκέψεις να γίνουν ενέργειες για την εξοικονόμηση υγραερίου με αγορά παπλώματος ή κάτι αντίστοιχο, ο Ιούλιος Συναδινός, είπε: Κοιτάξτε, να είμαστε ξεκάθαροι, σε περίπτωση που περισσέψουν χρήματά από τον προϋπολογισμό ή από πότους του ΠΕΑΚ, πρώτο έργο που θα γίνει θα είναι η αποκατάσταση του βοηθητικού του Τόφαλος. Πρώτα συντηρούμε τις υποδομές μας και στη συνέχεια απλώνουμε τα πόδια μας περισσότερο».

«Δεν μένει το γήπεδο στα Προσφυγικά»
Τις φήμες των τελευταίων ημέρων που έλεγαν ότι το γήπεδο των Προσφυγικών δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα χρήσης η ΕΠΣ Αχαΐας, επιβεβαίωσε χθες ο Ιουλίος Συναδινός ο οποίος μετά από ερώτηση που του έγινε, έκανε γνωστό πως μετά και από την κακοδιαχειριση των τελευταίων ετών το γήπεδο στην ΕΠΣΑ.

«Σε καμία περίπτωση τα Προσφυγικά δεν θα ανήκουν μόνο στην ΕΠΣΑ αλλά σε μια μεικτή επιτροπή που θα αποτελούνται από μέλη της ΕΠΣΑ, του ΠΕΑΚ και ίσως εκπρόσωπων των σωματείων αλλά ακόμα και η μορφή αυτής της επιτροπής δεν έχει αποσαφηνιστεί και είναι κάτι που του διαβουλευόμαστε ωστόσο το ΠΕΑΚ θα έχει το τελευταίο λόγο» απάντησε ο Ι. Συναδινός.