Νέα δεδομένα, νέες επιλογές

Περιγράφεται, έστω και ως αρχική εικασία, αποτέλεσμα ανάγνωσης πίσω από τις γραμμές, ένας νέος σχεδιασμός για τον Ολυμπιακό του μέλλοντος με αφετηρία το καλοκαίρι 2017. Σε γενικές γραμμές αποτυπώνεται από την εκτίμηση " οι καλύτεροι εγχώριοι ποδοσφαιριστές (είτε από την ακαδημία, είτε με μετεγγραφή) και λίγοι αλλά πολύ καλοί ξένοι".
Στην ουσία πρόκειται για την ελληνική εκδοχή ποδοσφαιρικών πειραμάτων που σημείωσαν τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και δη σε ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, με ισχυρότερη ποδοσφαιρική (και ευρύτερη) οικονομία και πολύ καθαρό μυαλό σχετικά με την υλοποίηση της πρότασης για μια παραγωγική εθνικοποίηση της ομάδας. Η Μπαρτσελόνα αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα και η "Μασία της" αποτέλεσε το πρότυπο πολλών, ανά την υφήλιο, προσπαθειών να την μιμηθούν μεγάλοι σύλλογοι.
Καλή τύχη (με πολύ προσεκτική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια και μεγάλες επενδύσεις με αυξημένο ρίσκο σε αχαρτογράφητα νερά από τον κ. Μαρινάκη) έφεραν τον Ολυμπιακό να είναι σε θέση, στην ευχάριστη θέση, να μπορεί να ξεκινήσει ένα ελληνικής έμπνευσης ανάλογο πείραμα. Την πρώτη ύλη, τους εγχώριους ποδοσφαιριστές με σημαντική τη συμβολή της ερυθρόλευκης ακαδημίας την έχει και ήδη τα διαπιστευτήρια της έχουν γίνει δεκτά από όλους τους φιλάθλους. Ό,τι καλό κυκλοφορεί στην αγορά στις άλλες ομάδες ή και εκτός Ελλάδος είναι σε θέση να το αποκτήσει.
Το μεγαλύτερο κέρδος; Ο Ολυμπιακός γίνεται ξανά ελκυστικός προορισμός για Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν εμπιστοσύνη στο ταλέντο και στις δυνατότητές τους (το πρώτο από μόνο του σπανίως είναι αρκετό) να μπουν σε ένα παιχνίδι ποδοσφαιρικής εξουσίας και να διεκδικήσουν το κομμάτι που τους αναλογεί από ένα διασφαλισμένο εν πολλοίς ποδοσφαιρικό μέλλον.
Το που οδηγούν όλα αυτά τα δεδομένα είναι σαφές για όποιον αναγιγνώσκει το ποδοσφαιρικό μυθιστόρημα σε επαφή με την πραγματικότητα. Για όποιον δεν πετάει, δηλαδή, είτε λεφτά σε τρύπιο καλάθι, είτε ο ίδιος στον αέρα, ονειρευόμενος ευρωπαϊκούς τίλους με τη διαδικασία των κοστοβόρων ετήσιων μετεγγραφών σε μια εγχώρια ποδοσφαιρική οικονομία και πραγματικότητα που διώχνουν σπρώχνοντας κάθε στοιχειωδώς σοβαρό επιχειρηματία.
Ο Ολυμπιακός έχει, τηρουμένων των αναλογιών, την ευκαιρία να επανατοποθετήσει τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε νέα βάση. Όπως ακριβώς έκανε την τελευταία εικοσαετία στη βάση των μεγάλων και πολυδάπανων μετεγγραφών.
Σήμερα, το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ισορροπίες ( τελευταία εκδοχή τους οι σημαντικότατες αλλαγές στη διαδικασία πρόκρισης/συμμετοχής των ομάδων στους ομίλους του UEFA Champions League) κραυγάζουν για την αλλαγή πολιτικής όλων των ομάδων απέναντι στους στόχους και στα εργαλεία των προηγούμενων περιόδων.
Οι καλές ( δύο μπορούν να είναι δηλαδή) ελληνικές ομάδες πλέον θα έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο, θα επενδύουν στους μηχανισμούς των ακαδημιών, θα περνάνε από σαράντα κύματα τις διεθνείς μετεγγραφές τους και θα έχουν καθημερινό μέλημα τον ελληνικό ή εγχώριο χαρακτήρα της ομάδας, ως το ποδοσφαιρικό της διαβατήριο.
Αναρωτηθείτε, στις σημερινές ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές συνθήκες, τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει από τη ζωή της η ελληνική ποδοσφαιρική οικονομία και θα έχετε μπροστά σας όσα πρέπει (επειγόντως και απαραιτήτως) να συμβούν.

Τα υπόλοιπα εν καιρώ. Υπάρχει μπόλικος έως το καλοκαίρι...