Το… σόου της ΠΔΕ με τους κανονισμούς

***Σε δουλειά να βρίσκονται, ενώ η προσφορά τους στο ποδόσφαιρο είναι ανύπαρκτη
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αλλαγές στις διατάξεις του καταστατικού, στα άρθρα των κανονισμών (ακόμη και σε αυτόν της διαιτησίας) γίνονται κάθε χρόνο, πάντα με την έγκριση της FIFA και της UEFA, όμως πρώτη φορά συμβαίνουν αυτά που γίνονται επί των ημερών της ΠΔΕ/ ΕΠΟ. Πρώτη φορά πανηγυρίζουν ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, δηλαδή πανηγυρίζουν για το αυτονόητο, όμως η παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ότι αυτή τη φορά θα τεθούν σε διαβούλευση «στην ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια» τυχόν αλλαγές στο καταστατικό, αλλαγές που θα γίνουν από τη FIFA.
Υπάρχει περίπτωση η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να λάβει υπόψη της τυχόν παρατηρήσεις της Λίγκας, ή του Δέδε με την ιδιότητα του μέλους της ΠΔΕ/ΕΠΟ; Δηλαδή, η FIFA, όταν αλλάζει το καταστατικό της, λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις της… παγκόσμιας ποδοσφαιρικής οικογένειας; Σε ποιο ανέκδοτο υπάρχει αυτό, για να το διαβάσουμε κι εμείς;
Και μην ξεγελιέστε: Ούτε στο καταστατικό της ΕΠΟ, ούτε στους κανονισμούς θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές, καθώς όλα όσα ισχύουν, τυγχάνουν έγκρισης της FIFA. Το πολύ ένα 10% -και αν- των όσων ισχύουν θα αλλάξει. Για παράδειγμα, ο κανονισμός διαιτησίας εγκρίθηκε πέρσι τον Φεβρουάριο από την UEFA και το περασμένο καλοκαίρι, ακόμη και ο Κουτσοκούμνης, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση που έκανε ο Βασάρας, παραδέχθηκε ότι είναι πλήρης. Μάλιστα, για να δείξουν ότι κάτι θα κάνουν, ήδη τον κανονισμό διαιτησίας που λέγεται «σύστημα διαιτησίας ποδοσφαίρου», επειδή η ΕΠΟ έχει επιδοτούμενη σύμβαση από την UEFA (και για αυτό κάθε χρόνο παρακολουθεί τις αλλαγές), τον… βάφτισαν «κώδικα διαιτησίας».
Σε δουλειά να βρίσκονται… Με εξαίρεση τις απολύσεις υπαλλήλων και τη διαιτησία, όπου μόνιμα γίνονται λάθη υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και λάθη κατά άλλων, η ΠΔΕ/ΕΠΟ δεν πρόσφερε τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά η ενημέρωση επί των δήθεν αλλαγών στους κανονισμούς και στο καταστατικό από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας: «Ο Πρόεδρος, κ. Ιωάννης Δρόσος, ενημέρωσε την ΠΔΕ για το αποτέλεσμα των πρόσφατων επαφών του στην Κύπρο με τον επιτετραμμένο της FIFA στην Ελλάδα, κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη , αναφορικά  με την εξέλιξη των διαδικασιών για την δημιουργία του νέου καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ.
Ο κ. Δρόσος ζήτησε από τον κ. Κουτσοκούμνη το κείμενο του καταστατικού που θα είναι αποδεκτό από τη FIFA και θα τεθεί σε διαβούλευση στην ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια, να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό.

Η FIFA και η UEFA ζήτησαν να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο νέος κώδικας διαιτησίας , ευθύνη που έχει αναλάβει η ΚΕΔ, σε συνεργασία με τους νομικούς της ΠΔΕ».