Διάλυση αντί για… εξυγίανση

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (25/03)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ 

Με κάθε ευκαιρία γράφουμε ότι κάθε φορά εκεί που νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα, διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν έχουμε δει τίποτα, καθώς η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στη συνέχεια η …ένταση των κραυγαλέων λαθών να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Τα αγωνιστικά μπλόκα, όχι μόνο σε βάρος του Ολυμπιακού αλλά και σε βάρος άλλων ομάδων θα συνεχιστούν όχι μόνο στο πρωτάθλημα αλλά και στο Κύπελλο, όπου δεν εννοούμε μόνο το ένα ζευγάρι.
Αφενός στο Κύπελλο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και η πλήρης διάλυση της αποκαλούμενης συμμαχίας, αφετέρου για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ υπάρχουν …παραδείγματα και από τη διαιτησία του Σιδηρόπουλου στο Καραϊσκάκη και ειδικά από τη διαιτησία του Μάνταλου στο ΟΑΚΑ και ειδικά για τον τελευταίο η έκθεση του Μπίκα ήταν καταπέλτης.
Οι ημέρες της… εξυγίανσης ισοδυναμούν με τη διάλυση, με έντονο άρωμα υποταγής ή στην καλύτερη περίπτωση με έλλειψη ανεξαρτησίας της διαιτησίας. Οι εκθέσεις των παρατηρητών γίνονται φέιγ βολάν και για κάποιες εξ αυτών γεννάται η υποψία ότι αυτό γίνεται πριν καν σταλούν στην ΚΕΔ. Κατά σύμπτωση η συντριπτική πλειοψηφία τους, αν προτιμάτε η άποψή τους συνάδει με τα μηνύματα της προπαγάνδας για τις επίμαχες φάσεις.
Σα να μην έφτανε αυτό, είναι ή όχι το αποκορύφωμα πως υπάρχουν ορισμοί, οι οποίοι διαρρέουν από πριν;  Δεν είχε διαρρεύσει τι θα έκαναν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης για να… εξομαλύνουν τη διαιτησία και εννοούμε τις παράνομες επιστροφές διαιτητών μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, όπως επίσης και ότι κατά σύμπτωση δεν σφυρίζουν οι διαιτητές οι οποίοι βρίσκονται στις «μαύρες λίστες» των ΠΑΕ; Κάποια ονόματα δόθηκαν φόρα παρτίδα από τις ίδιες, κάποια άλλα βγήκαν στη δημοσιότητα μέσω της προπαγάνδας.

ΑΝ ο Κουτσοκούμνης παραδώσει τον φάκελο της Ελλάδας, ποιος θα στηρίζει τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη;

Υπάρχουν κι άλλα
 Το παράνομο δίδυμο της ΚΕΔ επιλέχθηκε από τον Κουτσοκούμνη, ο οποίος ακόμη δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκου Τζώρτζογλου «πως θα δώσει λύσεις ένα άτομο (σ.σ. στην Κύπρο είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας) που η διαφθορά ακμάζει στον τόπο του;». Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι επί Τριτσώνη, Κουκουλάκη η διαιτησία πήγε καλύτερα; Και μόνο το παράδειγμα ότι κατάφεραν και έκαψαν όλους τους διεθνές, με αποτέλεσμα υποψήφιος για το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 να είναι ο χαμηλότερου επιπέδου όλων (με το σήμα της FIFA), Κομίνης, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο.

Αφαντοι
Αν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης έκαναν εξυγίανση θα συνέβαινε το εξής απλό. Θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε γήπεδο, τουλάχιστον στα ντέρμπι. Όμως, μέχρι τώρα δεν πήγαν πουθενά. Ούτε καν στα γήπεδα των ομάδων που ευνοούνται συστηματικά και μην πείτε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες. Παράλληλα έχουν καταφέρει να κάνουν μπάχαλο όχι μόνο την Superleague αλλά και την Football League, όπου κι εκεί η διαιτησία είναι στο κάδρο.

Κανάλια
«Ντρέπομαι ως Ελληνας για την εξυγίανση και την εποπτεία της FIFA», είχε καταγγείλει με δηλώσεις του στις 3 Μαρτίου ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου, ο οποίος αναρωτήθηκε:  «Για πόσο ακόμα θα ζούμε σε έναν ποδοσφαιρικό μεσαίωνα, σε ποδοσφαιρικά μνημόνια, σε «σφαγές του Δράμαλη; Στην Κύπρο δεν εκπέμπουν τα συνδρομητικά κανάλια;»

Ευαισθησία
Το παράνομο δίδυμο της ΚΕΔ (που πλέον πρέπει να θεωρείται και κρυπτόμενο) δεν είχαν την ευαισθησία να απαντήσουν στον πρόεδρο του Ατρομήτου Γιώργο Σπανό, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τους κατηγόρησε ότι δεν κάνουν τους ορισμούς, αίροντας την εμπιστοσύνη του. Μήπως φοβούνται μην κατονομάσει ποια «μεγάλη ομάδα»  τους επηρεάζει; Εμείς δεν λέμε ότι συμβαίνει αυτό, όμως για να τα λέει ο Σπανός κάτι θα ξέρει.

Απειροι
Θα πρέπει να είναι παγκόσμιο φαινόμενο να ζητούν από τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη να κάνουν εισηγήσεις για αλλαγές στον κανονισμό διαιτησίας. Ούτε έξι μήνες δεν συμπλήρωσαν ως παράγοντες και είναι αμφίβολο αν έχουν μάθει τον χώρο. Οπότε φανταστείτε τι έχουμε να δούμε, ειδικά αν οι εισηγήσεις τους είναι σαν τους ορισμούς.

Υπάρχει… ολίγον έγκυος;

«Τραβηγμένο από τα μαλλιά», χαρακτήρισε, με χθεσινές δηλώσεις του, ο τηλεκριτικός του ΣΚΑΪ Παναγιώτης Βαρούχας το πέναλτι, που καταλόγισε ο διαιτητής Φωτιάδης (Σερρών) και από το οποίο προήλθε το μοναδικό γκολ των Τρικάλων (1-0 τη Λαμία).  Με λίγα λόγια: τρία πουλάκια κάθονταν. Ο κανονισμός είναι κανονισμός και δεν υπάρχει… ολίγον έγκυος. Η είναι πέναλτι ή δεν είναι. Αφού υπάρχει αμφιβολία, αν και πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών (=Αθήνας) γιατί δεν στηρίζει τον διαιτητή;

«Πνίγηκαν» στα ρηχά
«Η FIFA και η UEFA ζήτησαν να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο νέος κώδικας διαιτησίας, ευθύνη που έχει αναλάβει η ΚΕΔ, σε συνεργασία με τους νομικούς της ΠΔΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΟ. Αλλαγές στη διαιτησία καλούνται να κάνουν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης αλλά και η νομική υπηρεσία, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν απαντήσει αν οι Γιάχος, Σπάθας, Δημητρόπουλος έχουν δικαίωμα να οριστούν στη Λίγκα, κάτι εύκολο, καθώς μπορούσαν να ρωτήσουν την UEFA.


Στην UEFA δεν περνάνε αυτά, όμως στην Ελλάδα τα κάνουν. Ξεσηκώθηκε θόρυβος για την διαιτησία του Γερμανού Αϊτεκίν στο ματς Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν 6-1, ενώ και οι Γάλλοι προχώρησαν σε σχετική καταγγελία. Όμως, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ξεκαθάρισε ότι δεν τιμωρείται. Αλλωστε μόνο η Ελλάδα έχει το… προνόμιο να εξαφανίζει διαιτητές.



Τριτσώνης και Κουκουλάκης δεν έχουν απαντήσει ακόμη γιατί δεν χρησιμοποιούνται κάποιοι ρέφερι και βοηθοί. Το να διαψεύδουν ότι δεν υπάρχουν «μαύρες λίστες» ΠΑΕ δεν αρκεί. Δεν μπορούν να αιτιολογήσουν, παρότι με την πολιτική τους έχουν στοχοποιηθεί συνάδελφοί τους, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για τίποτα. Για αυτό δεν μπορεί να τους απαντήσει η FIFA και η UEFA, επειδή δεν έχουν «μαύρες λίστες».