Τα 10 σκάνδαλα με Κουτσοκούμνη!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 19/04/2017)

Εξι μήνες συμπληρώνονται από τη μέρα που ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης απεμπόλησε, χωρίς την παραμικρή αίσθηση ενοχής, την αυτονομία και την ανεξαρτησία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην κυβέρνηση και (όχι μόνον) με την… καραμέλα της FIFA και της UEFA. Με επιστολή που απέστειλε στις 14 Οκτωβρίου 2016 η Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία τηρεί πάντα το πρωτόκολλο, επιστολή που υπέγραφε η Γενική Γραμματέας της Φάτμα Σαμούρα, ενημέρωνε ότι σκοποί της διοικούσας είναι η διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της ΕΠΟ, οι τροποποιήσεις (αν ήταν αναγκαίο) των κανονισμών και του καταστατικού της ΕΠΟ, ώστε να είναι σύμφωνα με τα αντίστοιχα της FIFA και η επίβλεψη της εναρμόνισης της εθνικής αθλητικής νομοθεσίας με την διεθνή έννομη ποδοσφαιρική τάξη. Σε απλά ελληνικά η πλήρης επαναφορά του αυτοδιοίκητου που κατάργησε ο Κοντονής.
Η ταλαίπωρη κ. Σαμούρα είχε πίστη στις ικανότητες και την αφοσίωση του τοποτηρητή που επιλέχθηκε, δεν μπορούσε καν να διανοηθεί ότι ο Κουτσοκούμνης, που πήρε την εντολή διαχείρισης των «προβλημάτων», θα έβαζε το ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμη πιο βαθύτερα στο κράτος (και όχι μόνον, καθώς λέγεται πως άποψη είχαν και επιχειρηματίες), παρουσιάζοντας έναν εσμό άσχετων με το ποδόσφαιρο ως Επιτροπή Εξομάλυνσης. Παράλληλα είναι τέτοιας έκτασης και έντασης η αποχή της ΠΔΕ/ΕΠΟ από τις αρμοδιότητες, όπως ρητώς αναφέρονται στην επιστολή διορισμού της, που, δεν μπορεί, κάποιος θα πρέπει, εκεί στην Ελβετία, να έχει αναρωτηθεί για την αξιοπιστία της, για την υλοποίηση του έργου που έχει αναλάβει.
Παράλληλα είναι περιττό να επισημάνουμε ότι από την επιστολή της FIFA με ημερομηνία 14/10/2016 δεν αναδεικνύεται ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαιτησία και δεν προκύπτει ότι αναθέτει κάποιο ρόλο δραστικής παρέμβασης στην Επιτροπή Εξομάλυνσης. Λέτε αυτός να είναι ο λόγος που ο πρόεδρος της Διοικούσας Ιωάννης Δρόσος παρέπεμψε απευθείας στον Κουτσοκούμνη, ως υπεύθυνο για τη διαιτησία, τον πρόεδρο του Ατρομήτου Γιώργο Σπανό, όταν ο τελευταίος πήγε στο Πάρκο Γουδί για να εκφράσει τα παράπονά του για φάλτσα, μετά το παιχνίδι της ομάδας του με την ΑΕΚ;
Και φτάνουμε, λοιπόν, στο… ζουμί της υπόθεσης. Με βάση την επιστολή της FIFA, με την οποία ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εξομάλυνσης είναι ή όχι σκάνδαλο που ο Κουτσοκούμνης πήρε αποφάσεις μόνο για τη διαιτησία; Και μάλιστα το… θράσος κάποιων ήταν τόσο μεγάλο που μας… ενημέρωναν ότι θα κρατήσει τη διαιτησία υπό την εποπτεία του, ακόμη και αν γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ.
Τη διαιτησία, όπου αντί για ανεξαρτησία του ποδοσφαίρου, είδαμε μια σειρά από σκάνδαλα και μάλιστα χωρίς να προβλέπονται ούτε από τα καταστατικά των FIFA και ΕΠΟ. Σαν να μην έφτανε που… εξυγίανση γίνεται μόνο με λάθη σε βάρος του Ολυμπιακού, ο Κουτσοκούμνης δεν καταδέχεται καν να έρθει στην Αθήνα για να δει από κοντά την… καμένη γη στη διαιτησία.
Αναλύουμε τα δεδομένα-σκάνδαλα:

1) Ο Κύπριος τοποτηρητής της FIFA, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας που έχει το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα του κόσμου, αποφάσισε να επιλέξει τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της ΚΕΔ, αν και δεν είχαν διατελέσει έναν χρόνο ως παρατηρητές της Superleague. Λέγεται πως ο Κουκουλάκης δεν είχε κάνει ούτε δήλωση αποχώρησης από την ενεργό δράση!!! Ομως, η ΠΔΕ/ΕΠΟ ψήφισε σχετικό κανονισμό, που όπως φαίνεται είναι φωτογραφικός, ώστε να προσληφθούν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης. FIFA και UEFA απαγορεύουν αλλαγές κανονισμών μεσούσης της περιόδου.
2) Στις 24 Νοεμβρίου η «δοτή» διοίκηση της ΕΠΟ, παρουσία του Κουτσοκούμνη έκανε νέο… χειρουργείο στον κανονισμό διαιτησίας, λαμβάνοντας ομόφωνα την εξής απόφαση: «Εγκρίθηκε πρόταση της ΚΕΔ για σχετική αναμόρφωση του Κανονισμού, ώστε να μπορεί να διευρύνει τους πίνακες διαιτησίας με διαιτητές που έχουν περάσει το ετήσιο σεμινάριο προεπιλογής και τα αντίστοιχα αγωνιστικά τεστ, καθώς και τους πίνακες παρατηρητών διαιτησίας».
Επίσης: «Εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση του άρθρου 24, παρ. 2, εδάφιο δ, του Κανονισμού Διαιτησίας, με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα ορισμού παρατηρητών διαιτησίας σε ανώτερη κατηγορία, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα. Η διάταξη αυτή ισχύει ήδη για τους διαιτητές».
Δύο ακόμη αποφάσεις που και η πλειοψηφία των φιλάθλων μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι «φωτογραφικές». Για να επιστρέψουν στους πίνακες οι ρέφερι που έγραφαν συγκεκριμένα ΜΜΕ της προπαγάνδας! Ανοιχτό βιβλίο οι συγκεκριμένες αποφάσεις…
Ομως, πριν από την έναρξη κάθε περιόδου γίνονται γραπτές εξετάσεις για τους διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές και αγωνιστικές δοκιμασίες για τους ρέφερι και τους βοηθούς. Ολα αυτά σε συνδυασμό και με την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν παίζουν ρόλο για την αξιολόγησή τους. Προσέξτε, όλα αυτά τα ζητά η UEFA! Με τις προσθήκες που έκαναν, καθώς επέστρεψαν οι… τελειωμένοι του καλοκαιριού, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, ΠΔΕ/ΕΠΟ ουσιαστικά κατάργησαν την UEFA.
3) Ο κανονισμός διαιτησίας της ΕΠΟ είναι, όπως η ίδια η αντιπροσωπεία της FIFA έχει ομολογήσει, σε ευρεία ολομέλεια εντός της ΕΠΟ πριν από την τοποθέτηση της μεταβατικής επιτροπής, πλήρως εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο της FIFA, αλλά και το Referee Convention της UEFA. Ο Κύρος Βασάρας μπορεί να το επιβεβαιώσει καθώς ο υπεύθυνος ανάπτυξης της ΕΠΟ και νυν μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA είναι αυτός που έκανε την ανάλυση, παρουσία και του Κουτσοκούμνη. Υπενθυμίζουμε και τα συγχαρητήρια του Βορειοϊρλανδού Τζον Γουόρντ, ο οποίος είναι ο τοποτηρητής της UEFA για τη σύμβαση διαιτησίας με την ΕΠΟ.
4) Πολιτική της FIFA και της UEFA δεν είναι η εξόντωση διαιτητών. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι οι τιμωρίες μπαίνουν με δυο μέτρα και σταθμά, δηλαδή ποιος ρέφερι και σε ποια ομάδα θα κάνει λάθος. Ομως, υπάρχουν διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές οι οποίοι δεν ορίζονται καθόλου. Είναι στοχοποιημένοι, με ευθύνη της ΚΕΔ μειώνουν την προσωπικότητά τους, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επαγγελματίες, δεν ζουν από τη διαιτησία, έχουν φίλους, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Κι όμως, τους ξεφτιλίζουν. Και το διοριστήριο επιβάλλεται από την UEFA, ασφαλώς και είναι δεσμευτικό και για τις δυο πλευρές και προβλέπει πότε ένας ρέφερι δεν ορίζεται καθόλου. Η παράγραφος 7 αναφέρει ότι «ΜΕΣΩ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ» η κατάταξή τους καταργείται για δυο λόγους: «1. Διαπράττετε παραβίαση των όρων που περιέχονται στο παρόν η οποία δεν μπορεί να επανορθωθεί, 2. Αδυνατείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες που συνεπάγεται ο διορισμός λόγω ασθένειας ή αδυναμίας».
Και να σκεφτεί κανείς ότι αποφάσισαν αύξηση του αριθμού διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών, τη στιγμή που δεν ορίζονταν ρέφερι που ήδη υπάρχουν στους πίνακες!!!
5) Για να μην πούμε ότι τα καλά παιδιά της διαιτησίας ξεφτιλίζουν διαιτητές και βοηθούς που είναι πολλά χρόνια στους πίνακες με το να τους υποβιβάζουν χωρίς λόγο στη Football League. Κι εδώ δυο μέτρα και δυο σταθμά.
6) Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η FIFA δεν παρεμβαίνει στην ελληνική διαιτησία είναι η επικύρωση του πίνακα των διεθνών διαιτητών και βοηθών όπως αυτοί προτάθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, το οποίο είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του Μιχάλη Τζανόπουλου.
7) Ποιος πληρώνει, τελικά τις αμοιβές των μελών της ΠΔΕ/ΕΠΟ και των ειδικών συμβούλων; Η FIFA (διά της ΕΠΟ) όπως έλεγε ο Καλοχαιρέτας δημόσια μάλιστα ή η ΕΠΟ (διά... της ΕΠΟ) όπως λένε τα κιτάπια;
8) Εχει στείλει μέχρι σήμερα έστω ένα ελβετικό φράγκο η FIFA για να πληρωθούν οι εκλεκτοί, που υποτίθεται ότι διόρισε για να εξομαλύνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο από τους κακούς που το είχαν καταστρέψει;
9) Ξέρει η FIFA από πού κρατάει η σκούφια όλων εκείνων που υποτίθεται ότι η ίδια διόρισε;

10) Ποιος πληρώνει το τριετές συμβόλαιο των Τριτσώνη και Κουκουλάκη; Η FIFA (διά της ΕΠΟ) ή η ΕΠΟ (διά... της ΕΠΟ) όπως λένε τα κιτάπια;