Ατομική ευθύνη και ιδιώνυμο

***Η λύση, σε κάθε περίπτωση, είναι ένας συνδυασμός της "αντικειμενικής ευθύνης" της ΠΑΕ., με την ατομική του καθενός
***Για να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία ας ρίξουν μια ματιά στις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΠΟ στο παρελθόν


Καμία, απολύτως, πολιτική εναντίον των φαινομένων βίας στα γήπεδα δεν έχει τύχη και δεν πρόκειται να αποδειχθεί στο παραμικρό αποτελεσματική αν δεν δομείται γύρω από ένα ρητά προσδιορισμένο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που θα προσδιορίζει συγκεκριμένα όσο την ατομική ευθύνη του δράστη όσο και τις διαδικασίες και τις επιπτώσεις των σε βάρος του ποινών.

Καμία χώρα του κόσμου, στην οποία το φαινόμενο της βίας είναι υπό ευρύτερο ή στενότερο έλεγχο, δεν προχώρησε σε μια αποδεκτή επιλογή αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών χωρίς να αλλάξει, άρδην, την βασική φιλοσοφία των μέτρων και των ποινών και να την κατευθύνει από την γενική και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα απόδοση ευθυνών στην ΠΑΕ στην ειδική, ατομικού χαρακτήρα, αντιμετώπιση, που προϋποθέτει την πλήρη αλλαγή φιλοσοφίας εκ μέρους της συντεταγμένης πολιτείας.

Η λύση, σε κάθε περίπτωση, είναι ένας συνδυασμός της "αντικειμενικής ευθύνης" της ΠΑΕ., με την ατομική του καθενός που προμηθεύεται ένα εισιτήριο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και αποφασίζει, για δικούς του λόγους, να δράσει, είτε εντός του γηπέδου, είτε εκτός αυτού με αντικανονικό τρόπο και να οδηγηθεί στην εκδήλωση (μόνος ή με άλλους) βίαιης συμπεριφοράς.

Προκύπτει, λοιπόν, άμεση η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ποσοστού ευθύνης για τις παράνομες και αντικανονικές συμπεριφορές και η αποκατάσταση και στην Ελλάδα των μεγεθών που ισχύουν στην πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ειδική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι επεξεργασίες που η ΕΠΟ είχε διατυπώσει στο παρελθόν και οι οποίες όταν κατατέθηκαν αρμοδίως είχαν προκαλέσει τεράστια έκπληξη λόγω της πρωτοποριακής αντίληψης με την οποία αντιμετώπιζαν το θέμα. Στις επεξεργασίες αυτές περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης συνδέσμου οπαδών, η διασύνδεση της ποδοσφαιρικής αναγνώρισης των συνδέσμων με την αδειοδότηση των ομάδων, τα εισιτήρια και οι τρόποι διάθεσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να διέπουν τις μετακινήσεις των οπαδών, ο ρόλος της αστυνομίας εκτός γηπέδου και οι ευθύνες των ΠΑΕ., οι έλεγχοι και η λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων, οι αρμοδιότητες των φροντιστών ασφαλείας ( security), ζητήματα εκκένωσης των γηπέδων αλλά και ολόκληρο το πλέγμα των νομικών συνεπειών για τους δράστες.

Στο τελευταίο κομβικό ρόλο είχε η επαναφορά του ιδιώνυμου για τα επεισόδια βίας στα γήπεδα με τη μορφή ακριβώς που περιγράφεται σήμερα ως προτιμητέα εκ μέρους του κ. Βασιλειάδη ( άμεση εκδίκαση, μικρές ποινές φυλάκισης, παρεπόμενες ποινές κ.λ.π.), η επανεισαγωγή της οποίας κανένα δεν πρέπει να τρομάζει καθώς αφορά συγκεκριμένης ποιότητας αδικήματα και έχει περισσότερο παιδευτικό χαρακτήρα.

Οι επεξεργασίες αυτές της ΕΠΟ είχαν κατατεθεί αρκετές φορές υπόψη των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, είχαν εκπλήξει με την αρτιότητα του και είχαν προκαλέσει με την πρωτοποριακή τους σκέψη για ζητήματα όπως ο τρόπος λειτουργίας των αστυνομικών δυνάμεων, η αποζημίωση τους κ.λ.π.

Δεν χάνει κανείς τίποτε να ζητήσει να τις ξαναδεί σήμερα και να τις αναγνώσει απλώς. Είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες επεξεργασίες των προτάσεων εκείνων έχουν τύχη και στις σημερινές συνθήκες μιας και από τότε που παρουσιάστηκαν ελάχιστα έχουν αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.