Επικεφαλής της ΚΕΔ ο Βίτορ Περέιρα, υποβιβάζεται το δίδυμο που κανονικά έπρεπε να φύγει – Υπεύθυνος εκπαίδευσης παραμένει ο Βασάρας αλλά μπαίνει στην ΚΕΔ


«Αφεντικό» στην ελληνική διαιτησία θα είναι πλέον ο 60χρονος Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα. Αυτός θα αποφασίσει για τα πάντα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να βγουν νέοι πίνακες, καθώς θα περάσουν από το «μικροσκόπιό» του όλοι οι διαιτητές. Παράλληλα, ολόκληρη η ΚΕΔ θα επιβλέπεται από τριμελή επιτροπή που θα στελεχωθεί αποκλειστικά από παράγοντες του εξωτερικού.


Γίνεται αντιληπτό πως ακόμη και αν γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ στις 18 Αυγούστου (ή όταν αυτές γίνουν) η διοίκηση που θα προκύψει δεν θα έχει καμία σχέση με την διαιτησία που πλέον θεωρείται αυτοδιοίκητο κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος είναι ότι η FIFA θέλει να υπάρχει σταθερότητα στον χώρο και να εξασφαλιστεί το 50-50.

Αυτό τον σκοπό έχει και η παράλληλη τοποθέτηση της τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης της διαιτησίας, καθώς θα επιβλέπει τους ορισμούς, αν τηρούνται οι κανονισμοί και γενικά την πορεία της διαιτησίας. Δεν αποκλείεται στη συνέχεια να έρθουν και άλλοι δυο παράγοντες της διαιτησίας από το εξωτερικό για την ΚΕΔ.

Πάντως, ο Περέιρα είναι ο δεύτερος ξένος που έρχεται για να αναλάβει την ΚΕΔ, μετά τον Χιού Ντάλας και ο 60χρονος Πορτογάλος θα υπογράψει συμβόλαιο για δυο ή τρία χρόνια. Στην ΚΕΔ μπαίνει και ο Κύρος Βασάρας, όμως παραμένει σύμβουλος ανάπτυξης, ένα πόστο που κατέχει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ενώ θεωρείται και από τους κορυφαίους εκπαιδευτές στην Ευρώπη.

Επαναλαμβάνουμε το απόλυτο αφεντικό για τη Λίγκα θα είναι ο Περέιρα. Θα περνά αρκετές μέρες της εβδομάδας στην Ελλάδα και θα παρακολουθεί όλους τους αγώνες, προκειμένου να διαμορφώσει πλήρη άποψη για όλους τους διαιτητές και βοηθούς.

Γίνεται αντιληπτό πως οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης «υποβιβάζονται», αν και ο τελευταίος δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει. Η FIFA αφενός τους «χρεώνει» την κακή εικόνα της διαιτησίας επι εξομάλυνσης, αφετέρου παραμένουν στην ΚΕΔ. Να μην παραβλέπουμε πως η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία πήρε τον φάκελο του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον Κουτσοκούμνη που είχε προχωρήσει στην αποτυχημένη επιλογή του διδύμου. Κάποιοι λένε ότι αυτό σχετίζεται με το ότι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης υπέγραψαν τριετές συμβόλαιο, όμως δεν ευσταθεί ως δικαιολογία. Κάποιοι άλλοι ότι δεν αποκλείεται να φύγει μόνο ο Κουκουλάκης.

Επίσης, στην ΚΕΔ μένει και ο Δημήτρης Καλύβας.

Δεν αλλάζει μόνο κεφάλαιο η διαιτησία αλλά και η ΚΕΔ. Το μοντέλο, όπου πρόεδρός της ήταν παράγοντας της ΕΠΟ δεν ισχύει πλέον, καθώς το κορυφαίο όργανο της διαιτησίας στελεχώνεται μόνο από πρώην διαιτητές.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο νέος τοποτηρητής, δηλαδή αντί του Κουτσοκούμνη, είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών της FIFA, ο Μαλτέζος Μπιορν Βασάλο.