Ομπρέλα της FIFA στη διαιτησία

*** Ερχονται τρεις ξένοι αρχιδιαιτητές για να μαζέψουν τα συντρίμια των Τριτσώνη, Κουκουλάκη και της γελοιότητας που τη βάφτισαν… εξυγίανση, ώστε να γίνονται «όργια»
***Εισάγεται και το video assistance referee
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Εκεί κατάντησαν τη διαιτησία οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, επιλογές του Κουτσοκούμνη από τον οποίο η FIFA αφαίρεσε κακήν κακώς τον φάκελο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως, παρέμειναν τα συντρίμμια αφού το παράνομο δίδυμο της ΚΕΔ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, τόσο με τους ορισμούς, όσο και με την κάκιστη διαχείριση των διαιτητών.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή ΓΣ της ΕΠΟ η διαιτησία τίθεται υπό επιτήρηση. Πρόκειται για απόφαση της FIFA η οποία αποκλείεται να μην έχει σχέση με τα όργια που έγιναν στα ελληνικά γήπεδα την σεζόν 2016-17. Όμως, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν θέλει να ξαναγίνουν τα ίδια και πλέον η διαιτησία αναμένεται να γυρίσει σελίδα, καθώς η πενταμελής ΚΕΔ θα στελεχωθεί με πρώην διαιτητές από το εξωτερικό.
Προσέξτε, όλα τα παραπάνω είναι επίσημα, καθώς δημοσιοποιήθηκαν στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και αποτελούν επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «ΓΑΥΡΟΥ». Οι σχετικές εξαγγελίες για την ομπρέλα της FIFA στην ελληνική διαιτησία έγιναν τόσο από τον εκπρόσωπό της Νόνταρ Ακχαλκάτσι, όσο και από τον αντίστοιχο της UEFA Ζόραν Λάκοβιτς.
Ακχαλκάτσι: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα της διαιτησίας και έχουμε ομάδα εργασίας που μελετά αλλαγές στο σύστημα διαιτησίας της χώρας σας. Αφορούν τον αριθμό των μελών της ΚΕΔ, πρόσωπα από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ΚΕΔ και το video assistance referee που θα έρθει άμεσα στην Ελλάδα. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές τις οποίες θα τις δείτε στην πορεία».
Λάκοβιτς: «Θα δημιουργηθεί επιτροπή διαιτησίας από πέντε μέλη. Θα φέρουμε το video assistance referee και τους καλύτερους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν».
Οι δυο απεσταλμένοι επιβεβαίωσαν ότι ο κανονισμός διαιτησίας είναι υπό μελέτη και πως δεν είναι ακόμη έτοιμος, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ΠΔΕ/ΕΠΟ Ιωάννης Δρόσος στη Βουλή.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ το ρεπορτάζ του «ΓΑΥΡΟΥ» και έρχονται στην Ελλάδα αρχιδιαιτητές από το εξωτερικό

Σε επαγρύπνηση…

Ακόμη και οι ξένοι αρχιδιαιτητές, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τρεις ενώ η ΚΕΔ συνολικά θα είναι πενταμελής, θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση της FIFA. Αρα, εμμέσως παραδέχεται το λάθος της, αφού παρότι μεταξύ των μελών της νέα ΚΕΔ θα υπάρχουν και ξένοι οι οποίοι θα επιλεγούν από την ίδια τη FIFA, όμως τίποτα δεν πρόκειται να μείνει στην τύχη. Αν και εκπρόσωπος της UEFA ο Λάκοβιτς είναι αυτός που …έδωσε την είδηση, τονίζοντας ότι και η νέα ΚΕΔ («θα υπάρχει και εκεί έλεγχος», ανέφερε χαρακτηριστικά) θα επιτηρείται από πενταμελή επιτροπή ελέγχου διαιτησίας.

Σκελετός

Ενόψει της έναρξης του νέου πρωταθλήματος, η εποχή της δήθεν εξυγίανσης, ή αλλιώς εποχή της γελοιότητας στη διαιτησία όπως επίσης την αποκαλούν κάποιοι, περνάει στην ιστορία, ως μια από τις χειρότερες εποχές του ποδοσφαίρου. Εκεί την κατάντησαν. Εγινε… σκελετός για τη ντουλάπι. Εστω και αργά η FIFA κατάλαβε ότι τα πράγματα μόνο χειρότερα θα γίνουν και οι εξαγγελίες δεν αλλάζουν, ακόμη και αν γίνουν εκλογές.

Από μακριά

Ξεκαθαρίστηκε πως η όποια διοίκηση της ΕΠΟ, είτε γίνουν εκλογές, είτε διοριστεί νέα διοικούσα, δεν θα έχει σχέση με τη διαιτησία. Δεν θα έχει κανέναν λόγο. Το κουμάντο θα γίνεται από το εξωτερικό και στη FIFA θα λογοδοτούν όσοι αποφασίζουν για τους ορισμούς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ιστορία

Τόσο η απόφαση της FIFA για ΚΕΔ με επιλογές από το εξωτερικό, με την ταυτόχρονη επιτήρησή της από πενταμελή επιτροπή «γράφουν», φυσικά όχι τιμητική, ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τις εκλεγμένες διοικήσεις ποτέ η διαιτησία δεν έφτασε στο σημείο να κριθεί αναγκαίο να …αποκοπεί, όμως αυτό έγινε με αφορμή τη δήθεν… εξυγίανση. Από Ελληνες παράγοντες ξεκίνησε η FIFA, όμως ο κατήφορός τους ήταν χωρίς φρένο. 

Διαφορά

Τα, όπως όλα δείχνουν, τρία μέλη της ΚΕΔ από το εξωτερικό θα είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από αυτή του Ντάλας. Ο Σκοτσέζος επιλέχθηκε από την ΕΠΟ, οι νέοι θα έχουν τη σφραγίδα της FIFA. Και δεν θα έρχονται μια στο τόσο στην Αθήνα , παρά θα διαμένουν τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Στον… πάγο οι πίνακες
Γίνεται αντιληπτό, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες από τη FIFA και την UEFA, ότι οι Τριτσώνης (φωτ.), Κουκουλάκης δεν γίνεται να βγάλουν νέους πίνακες διαιτησίας, για τον απλό λόγο ότι δεν θα έχουν το κουμάντο. Βιάστηκαν πολύ να γίνουν γρήγορα οι γραπτές εξετάσεις, ακόμη και με παράβαση του κανονισμού, καθώς αναφέρει ότι πρώτα γίνονται τα αγωνιστικά τεστ και μετά βγαίνουν οι πίνακες ενώ σχεδίαζαν το αντίθετο. Φυσικά αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν ότι ήθελε η FIFA.

Απέφυγε τις ευθύνες
«Δεν έχουμε την ευθύνη για την συγκρότηση της ΚΕΔ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΔΕ/ΕΠΟ Ιωάννης Δρόσος (φωτ.) στον διοικητικό απολογισμό. Με άλλα λόγια απέφυγε να πει το παραμικρό για τη διαιτησία. Ουδεμία στήριξη στους Τριτσώνη, Κουκουλάκη. Ούτε μια απλή δικαιολογία. Όμως, αν είχαν παρουσιάσει έργο, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Κίνηση τακτικής έκανε ο πρόεδρος της διοικούσας της ΕΠΟ, διαχωρίζοντας τη θέση του από τα έργα και τις ημέρες της ΚΕΔ.

 «Η συνθήκη διαιτησίας της UEFA έγινε κουρέλι. Υπάρχει κανονισμός διαιτησίας που δεν τηρήθηκε τίποτα. Είδαμε διαιτητές που δεν τους ξέραμε και ανέβηκαν. Ένα απλό χαρτάκι έγινε η συνθήκη διαιτησίας. Έχουμε αξιόλογους διαιτητές και θα το διαπιστώσουν οι ξένοι που θα αναλάβουν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας Τάκης Καρράς (φωτ.).


Παρότι ο Δρόσος δεν κάλυψε τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη (φωτ.) δεν είχε πρόβλημα να πει καλά λόγια για τους Ελληνες διαιτητές:  «Έχουν όλοι τον θαυμασμό μου γιατί επιτελούν πολύ δύσκολο έργο. Το VAR ελπίζουμε να βελτιώσει την κατάσταση. Ο κανονισμός διαιτησίας είναι υπό διαβούλευση. Δεν μπορούμε να τον εγκρίνουμε αυτή τη στιγμή. Ήρθαμε για να φύγουμε και όχι για να μείνουμε».