Υπάρχουν πολλά εμπόδια για το VAR και πάει πολύ πίσω – Πρόβλημα στα περισσότερα γήπεδα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μπορεί στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, η οποία διεξήχθη στις 30 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA να ανακοίνωσαν την εφαρμογή του Video Assistant Referee για να βοηθήσει την ελληνική διαιτησία να πραγματοποιήσει βήματα προς τα εμπρός, όμως στην πράξη προκύπτουν αξεπέραστα προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την εγκατάστασή του, ακόμη και σε γήπεδα όπως της Τούμπας και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, μετά από έρευνα των αρμοδίων, είναι ότι το VAR δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, ενώ θα γίνει προσπάθεια αυτό να συμβεί νωρίτερα, δηλαδή σε κάποια ντέρμπι.
Το video assistant referee βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ κατά κύριο λόγο «έπαιξε» πολύ στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Ρωσίας. Ακόμη και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία παραδέχθηκαν ότι το σύστημα χρειάζεται βελτίωση, όμως αυτό δεν έχει σχέση με το θέμα μας, επειδή η FIFA αναφέρεται στην εφαρμογή του, όμως στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για την λειτουργία του. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι η χρήση του VAR προβλέπεται για τις εξής περιπτώσεις: 1) Αν υπάρχει παράβαση ή όχι στα γκολ που σημειώνονται, 2) Αν υπάρχει ή όχι πέναλτι μία φάση, 3) Σε περιπτώσεις που αφορούν απευθείας κόκκινη κάρτα, 4) Σε περίπτωση κάρτας σε λάθος ποδοσφαιριστή.
Το VAR, με το video να ελέγχεται από δύο διαιτητές που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον ρέφερι του αγώνα, δεν έχει σχέση με την τηλεκριτική διαιτησίας. Για να είναι αποδεκτό από τη FIFA πρέπει να μπουν κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία του κάθε γηπέδου. Ομως, στην Ελλάδα, στα περισσότερα της Λίγκας (με εξαίρεση το Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ) δεν υπάρχει η υποδομή και σε άλλα υπάρχει πρόβλημα με τον χώρο.

ΜΕ τα κιάλια θα δούμε στο πρωτάθλημα της Superleague το video assistant referee

Φουλ παρασκήνιο
Τα παράκεντρα του ποδοσφαίρου, αυτά που κατάντησαν κωμωδία τη λέξη… εξυγίανση, δεν το βάζουν κάτω, καθώς θέλουν να «φάνε» τους ανεπιθύμητους και στοχοποιημένους διαιτητές. Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της FIFA περί τοποθέτησης ξένων αρχιδιαιτητών, πιέζουν να μείνουν στην ΚΕΔ οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, αλλά και να έχουν τον πρώτο λόγο, και να συνεχίσουν στην ίδια φιλοσοφία. Δηλαδή, μετά θα γίνει προσπάθεια να «φαγωθούν» οι στοχοποιημένοι και ανεπιθύμητοι διαιτητές και αυτό να συμβεί αμέσως μετά τη διεξαγωγή των αγωνιστικών τεστ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ανεξάρτητα αν υπάρχει η όχι νέα ΚΕΔ.

Φρένο
Πίνακες διαιτητών θα είχαν βγάλει ήδη, όμως τους σταμάτησε η FIFA, καθώς διέταξε τα γίνουν πρώτα τα αγωνιστικά τεστ, δηλαδή να εφαρμόσουν 100% τον κανονισμό. Ετσι αναδιπλώθηκαν και γίνεται προσπάθεια να… περάσουν όσα αναφέρουμε στο «φουλ παρασκήνιο», ένα σκοτεινό σχέδιο που δεν έχει σχέση με το πότε θα γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ. Ηδη η FIFA τους σταμάτησε μία φορά, προβλέπουμε να το κάνει και δεύτερη.

Διαφάνεια

Η μόνη λύση για να σταματήσουν όλα αυτά είναι να πάρει θέση η FIFA με το να γίνει πιο συγκεκριμένη για το τι ετοιμάζει για την ελληνική διαιτησία. Ή σε άλλη περίπτωση να υπάρξουν ανακοινώσεις από την τωρινή ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη σχετικά με το μέλλον και τους πίνακες. Θέμα διαφάνειας…

Τίποτα
Επανερχόμαστε για το θέμα του VAR. Ούτε η ΚΕΔ έχει κάποια ενημέρωση σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την λειτουργία του, δηλαδή να λάβει αποφάσεις για την εκπαίδευση των ρέφερι. Μαθήματα για το VAR δεν μπορεί να κάνει ούτε ο Κύρος Βασάρας, καθώς θα πρέπει να ζητήσει με αίτηση από το IFAB (Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο) να έρθει στην Ελλάδα ο ειδικός-επικεφαλής του VAR.

Ειδικοί
Πριν εφαρμοστεί το VAR θα πρέπει να στελεχωθεί ειδικός πίνακας διαιτητών, με επικεφαλής πρώην διαιτητή. Απαντες θα περάσουν από εκπαίδευση και ακολούθως θα ορίζονται. Δηλαδή για τον έλεγχο των παραβάσεων μέσω βίντεο δεν θα μπαίνουν όλοι οι ρέφερι του πίνακα της Λίγκας, αλλά θα υπάρχει εξειδίκευση. Δηλαδή δεν είναι τόσο απλά…

Αγνωστο αν γίνεται…

Ρωτήσαμε αρμόδιο της διαιτησίας και επιβεβαίωσε το πρόβλημα με την εγκατάσταση καμερών για το VAR που γίνεται σε συνεργασία με το κανάλι που μεταδίδει τους αγώνες. Εμμέσως πλην σαφώς μας επιβεβαίωσε το πρόβλημα που υπάρχει στα γήπεδα της Λεωφόρου και της Τούμπας, αν και μας απάντησε με ερώτηση: «Γιατί στο γήπεδο της Λαμίας μπορεί να μπει το VAR έτσι όπως είναι τώρα;». Παράλληλα είναι σίγουρο ότι θα αναζητηθούν και λύσεις…

Προβλέπεται… μπάχαλο

Υπάρχει σενάριο να γίνει προσπάθεια ώστε το VAR να λειτουργήσει από τον πρώτο γύρο και μόνο στα ντέρμπι. Ομως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθεί λύση για Τούμπα και Λεωφόρο, καθώς προβλέπουμε ότι είναι αδύνατο να δεχθούν Ολυμπιακός και ΑΕΚ να υποδεχθούν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ με το VAR. Χώρια το… μπάχαλο που θα σταματούν το παιχνίδι, καθώς θα περνιούνται όλες οι φάσεις από την τρύπα της βελόνας.


Σε λίγες μέρες θα γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας ΚΕΔ και αν θα μείνουν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης (φωτ.). Θα έρθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο της FIFA και θα ανακοινώσει τον κανονισμό και παράλληλα ποιοι θα αναλάβουν τύχες της ελληνικής διαιτησίας. Ερωτηματικό τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΕΔ.