Τι Κουτσοκούμνης, τι Βασάλο

***Ο Μαλτέζος δεν είδε και δεν ξέρει τι έγινε επί θητείας των Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην ΚΕΔ
***«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, πρέπει να σταματήσει η πίεση σε όσους εμπλέκονται στη διαιτησία, αν θέλουμε να πετύχουμε σταθερότητα»
*** «Οι απλήρωτοι διαιτητές είναι ευάλωτοι και δεν πρέπει να τους ζητάμε να αποδίδουν όταν δεν πληρώνονται»
Νέος τοποτηρητής του ελληνικού ποδοσφαίρου, ορισθείς από τη FIFA, διάδοχος του Κύπριου Κωστάκη Κουτσοκούμνη είναι ο Μπιορν Βασάλο από τη Μάλτα, από μια χώρα που διαθέτει μεγάλη παράδοση… επιτηρητών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Βασάλο λοιπόν άνοιξε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΠΟ, προκειμένου να παρουσιάσει τον Περέιρα και ρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να παραμείνουν στην ΚΕΔ οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης που η θητεία της αποτέλεσε την αιτία η FIFA να πάρει μέτρα για την ελληνική διαιτησία, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του αρχιδιαιτητή Περέιρα, αλλά και συνολικά μέτρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο (για μια ΕΠΟ που θα πρέπει να λογοδοτεί για τα πάντα στην Επιτροπή Παρακολούθησης).
Όμως, για τον Βασάλο πέρα… βρέχει, καθώς μόνο βραβείο δεν έδωσε στους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι αποτέλεσαν επιλογές του Κουτσοκούμνη για την ΚΕΔ. Τι Βασάλο, τι Κουτσοκούμνης, λοιπόν…
Διαβάστε τι απάντησε: «Πιστεύουμε (άραγε ποιοι;) ότι οι Κουκουλάκης και Τριτσώνης δούλεψαν κάτω από πίεση, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προλήψεις. Θέλουμε να κρατήσουμε τα καλά και να διορθώσουμε τα άσχημα. Η φιλοσοφία είναι να υπάρχει επέκταση της επιτροπής και της δομής της, να διατηρήσουμε όλα τα σωστά και να βελτιώσουμε όσα δεν πήγαν καλά. Ο νέος κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στον κ. Περέιρα να συμπεριλάβει κι άλλα άτομα. Ο κ. Περέιρα ανάλογα με το πώς θα πορευτεί μπορεί να συμπεριλάβει κι άλλους στην ΚΕΔ. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτόν και στον κ. Βασάρα για την εκπαίδευση. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να υπάρξουν αποτελέσματα. Ο κ. Περέιρα διαθέτει τη σωστή εμπειρία για να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Εμείς θέλαμε να έρθει εδώ για να δει, να αναλύσει και στο τέλος να επιλύσει τα προβλήματα. Όλοι θέλουν αποτελέσματα και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τα έχουμε. Είναι ακέραιος και σωστός. Έχει σαφείς στόχους στο μυαλό του. Ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να ανοίξει και ποιες να κλείσει. Έχω ακούσει πολλές θεωρίες συνομωσίας στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν ισχύουν ή αν είναι επινοήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι η κ Περεϊρα δεν θα γίνεται κατάχρηση της εξουσίας των αποφάσεων. Πρέπει να μας δώσετε χρόνο».
Από την άλλη πλευρά, ο Βασάλο έκανε έκκληση να υπάρχει ηρεμία στη διαιτησία: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, πρέπει να σταματήσει η πίεση σε όσους εμπλέκονται στη διαιτησία, αν θέλουμε να πετύχουμε σταθερότητα. Η νέα ομάδα υπό την ηγεσία του Περέιρα θα διασφαλίσει σιγά σιγά τον επαγγελματισμό στη διαιτησία. Η νέα ομάδα θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει επαγγελματισμός και θα πρέπει να αφήσουμε τους διαιτητές να είναι ελεύθεροι να παίξουν να λειτουργούν σε καλό περιβάλλον και όχι σε περιβάλλον με παράλογους ισχυρισμούς. Έχουμε πλήρη πίστη στη νέα ΚΕΔ. Έχουμε εμπιστοσύνη και στον άνθρωπο που θα είναι υπεύθυνος (Βασάρας) για την ανάπτυξη και για την εκπαίδευση των διαιτητών. Ο νέος κανονισμός διαιτησίας είναι ευέλικτος. Χαίρομαι που κάνετε την δουλειά σας αλλά θέλω να μπούμε όλοι πίσω από την διαιτησία».
Αρχικά ο Μαλτέζος είπε: «Σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Δεν θα σας δώσουμε κάποια έκτακτη είδηση αλλά θα σας πούμε κάποια πράγματα γιατί έχετε σημαντικό ρόλο και εσείς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πριν όμως δώσω το λόγο στον κ Περέιρα θα ήθελα να πω μερικά πράγματα. Η FIFA ανέλαβε την ηγεσία για να διορθώσει κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε κανέναν αλλά για να στηρίξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανέλαβα από τον κ Κουτσοκούμνη το Μάιο με ένα κοινό σχέδιο δράσης για λύσεις. Μια από τις αποφάσεις ήταν ο ορισμός του κ Περέιρα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τους ορισμούς διαιτητών στις επαγγελματικές κατηγορίες. Μια από τις αλλαγές του καταστατικού ήταν ότι πλέον τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ δεν μπορούν να είναι μέλη της διαιτησίας».
Σε ερώτηση για τις… ενστάσεις που υπάρχουν ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα σε κάποιες διατάξεις του καταστατικού, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος νέων δικαστικών προσφυγών, ο τοποτηρητής της FIFA απάντησε: «Είναι προφανώς μια ελεύθερη χώρα η Ελλάδα και η δημοκρατία θα νικήσει. Η FIFA και η UEFA δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εάν κάποιος θέλει να παει στο CAS μπορεί να το κάνει για να δούμε εάν έχουμε δίκιο ή όχι».
Για την Επιτροπή Παρακολούθησης, ο Βασάλο ανέφερε: «Θα βρίσκεται εδώ και θα εποπτεύει. Θα παρουσιαστεί μετά τις εκλογές. Σκοπός είναι να ελέγχεται και να μη γίνεται κατάχρηση της εξουσίας. Θα αναφέρεται στη FIFA που αν χρειάζεται θα παρεμβαίνει για να βοηθήσει ώστε να υπάρχει μια γενικότερη στρατηγική».
Για το VAR δήλωσε: «Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε με τη Λίγκα. Το VAR είναι σε πειραματικό στάδιο. Το είδαμε στο συνομοσπονδιών αλλά είναι θέματα που πρέπει να λυθούν. Στην επικείμενη σεζόν 20 χώρες θα το χρησιμοποιήσουν σε όλο τον κόσμο. Είναι αρκετοί περιορισμοί που θα πρέπει να λυθούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις. Τα γήπεδα εδώ θέλουν πολύ δουλειά για να δουλέψει το VAR. Αν όλα ήταν σαν το γήπεδο του Ολυμπιακού δεν θα το συζητούσαμε. Θα έμπαινε αμέσως. Από τους 14 παρόχους μόνο οι 7 έχουν τεσταριστεί από την FIFA ΚΑΙ ένα άλλο θέμα είναι το αν θα υπάρξει ένα κέντρο διαχείρισης του VAR. Μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά και το θέμα των διαιτητών θα στείλουμε άνθρωπο για να κάνει μια παρουσίαση ώστε να γνωρίζουν ο ομάδες αλλά και η κυβέρνηση τι ακριβώς χρειαζόμαστε ώστε να υποστηριχτεί τεχνικά το VAR. Αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι αλλά υπάρχει και το κομμάτι της εκπαίδευσης καθώς πρέπει να εκπαιδευτούν τα άτομα που θα το χειρίζονται. Αν όλα αυτά συμβούν ίσως από την επόμενη χρόνια να μπορούμε να το έχουμε. Η FIFA πάντως θα ήθελε να εφαρμοστεί το VAR στην Ελλάδα. Μπορεί να προλάβουμε προς το τέλος της σεζόν, ή από την αρχή της περιόδου 2018-19.  Για τις άλλες καινοτομίες στην Ελλάδα όπως τους 6 διαιτητές η το goal line δε λέμε "όχι" στο να εφαρμοστεί το σύστημα των 6 διαιτητών. Δεν υπάρχει καλό ποδόσφαιρο χωρίς καλούς διαιτητές».
Τέλος, ο Βασάλο ανέλυσε και το θέμα με τους απλήρωτους διαιτητές: «Είναι σημαντική πτυχή και έμεινα έκπληκτος από τον τρόπο που τα πράγματα είναι στην Ελλάδα. Είμαι εδώ για να βρίσκουμε λύσεις οι οποίες θα είναι επωφελείς για όλους. Για αυτό ήθελα να συναντηθώ με την Λίγκα για να καταλάβω  Είπα στην Λίγκα ότι το πρωτάθλημα δεν θα είναι σύννομο αν δεν πληρωθούν οι διαιτητές. Θα υπάρξει συνάντηση με τη Λίγκα την ερχόμενη εβδομάδα τους έχουμε θέσει κάποιες προτάσεις που θα συζητήσουμε και πάλι. Θα πρέπει να κλείσουμε τα χρήματα που οφείλονται μέχρι τον Αύγουστο του '17. Θα συζητήσουμε έναν νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα ώστε να εγγυηθούμε τα χρήματα στους διαιτητές. Χρήματα τα οποία δίνονται από τις ομάδες αλλά θα περνάνε από την ΕΠΟ. Οι ΠΑΕ έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη και είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα θα λυθεί.
Πρέπει να υπάρχει ευθύνη και διαφάνεια. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους διαιτητές να αποδίδουν όταν δεν πληρώνονται. Δεν έχουν κίνητρα και είναι ευάλωτοι σε άλλα θέματα. Οι ΠΑΕ είναι μαζί μας, όλα θα μπούμε σε συμφωνία. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να γίνονται όπως ορίζει η FIFA. Οι διαιτητές θα πληρώνονται από την ΕΠΟ με χρήματα που θα έρχονται από τις ομάδες. Οι διαιτητές της Football League. Επίσης θα αλλάξουμε τον τρόπο πληρωμών καθώς το σύστημα με τα μετρητά δεν είναι σωστό καθώς δεν μπορούμε να δούμε τις συναλλαγές. Αν θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά πρέπει και οι ίδιοι να συμπεριφερόμαστε σοβαρά».