Τα είπε χωρίς να γελάει: Ο Περέιρα θα κάνει πίνακες με το… ένστικτο και με τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη!

Από τη μια πλευρά ο Περέιρα διαβεβαίωσε ότι η ελληνική διαιτησία θα πάει καλά, όμως από την άλλη επιβεβαίωσε ότι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης θα έχουν λόγο στους πίνακες των διαιτητών, βοηθών και των παρατηρητών που θα ανακοινωθούν στις 10 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη! Με άλλα λόγια ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής δημιούργησε… ενστάσεις με το καλημέρα, αφού αφενός ο ίδιος δεν γνωρίζει τους Έλληνες διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές, αφετέρου θα συνεργαστεί με αυτούς που τα έκαναν μπάχαλο στην διαιτησία, που είναι γνωστή η… φιλοσοφία τους στους ορισμούς, όπου κατά σύμπτωση απέκλεισαν και στοχοποίησαν διαιτητές που βρίσκονταν σε «μαύρες λίστες» συγκεκριμένων ΠΑΕ. Ο Περέιρα θα βγάλει πίνακες με τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη που όλη η πιάτσα βοούσε ότι είχαν βγάλει πίνακες, όπως καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Λακωνίας Τάκη Καρρά στη ΓΣ της ΕΠΟ. Ο Περέιρα θα βγάλει πίνακες με τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη που η πολιτική τους στη διαιτησία, όπου τα έκαναν μπάχαλο, είναι η αιτία που  η FIFA αποφάσισε την τοποθέτηση ξένου αρχιδιαιτητή, δηλαδή της… αρχοντιάς του.
Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής δεν πήρε ούτε την… πάσα που του έδωσε ο τοποτηρητής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Μαλτέζος Μπιορν Βασάλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι, με βάση τον κανονισμό, μπορεί να βάλει κι άλλα μέλη στην ΚΕΔ, εφόσον αποφασίσει. Φαίνεται πως του αρκεί το ένστικτο, όπως παραδέχθηκε θα το χρησιμοποιήσει μαζί με τα άλλα κριτήρια, για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για διαιτητές που δεν γνωρίζει. 
Επίσης, ο Πορτογάλος δήλωσε ότι είδε κάποιους αγώνες σε βίντεο αλλά το ερώτημα είναι πως μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα σε δέκα μέρες ή αν είδε τα κραυγαλέα λάθη σε βάρος του Ολυμπιακού από τους Σιδηρόπουλο, Μάνταλο, Κύζα, Βάτσιο κτλ ή τα λάθη που έκανε ο Καλογερόπουλος σε διάφορα ματς που ορίστηκε, με αποκορύφωμα το Λαμία-Αρης.
Αναλυτικά:
Αρχικά ο Περέιρα είπε: «Είναι τιμή για μένα που με διάλεξε η FIFA να αναλάβω αυτό το σημαντικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φυσικά θυμάμαι και το 2004. Είναι μεγάλη πρόκληση. Θα προσπαθήσω να θέσω μια ισχυρή βάση στη διαιτησία ώστε να λειτουργήσει πιο σωστά. Θα ακολουθήσουμε τη δομή της διαιτησίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη FIFA και την UEFA. Θα μένω εδώ εγώ και η οικογένεια μου και δεσμεύομαι ότι θα επιβλέπω πλήρως τι γίνεται. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι οι αποφάσεις της ΚΕΔ θα είναι ανεξάρτητες και θα είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος. Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε το παρελθόν αλλά θα εστιάσουμε στο μέλλον. Γνωρίζω ότι είναι ευαίσθητο θέμα οι ορισμοί αλλά από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι θα σας κάνουν. Ο δεύτερος άξονας είναι αυτός της εκπαίδευσης από όλες τις ηλικίες για όλους του διαιτητές σε όλη την ώρα. Θα συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, με τις ΕΠΣ έτσι ώστε να έχουμε τη σωστότερη δομή για τη διαιτησία. Θέλουμε να έχουμε μια ανοιχτή σχέση με όλους με τις ΕΠΣ αλλά και με τα media που έχουν.
Όσον αφορά στο VAR θέλουμε οτιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν σωστότερες αποφάσεις. Φυσικά χρειάζονται οικονομικοί, ανθρώπινοι και τεχνικοί πόροι από τη στιγμή που η Λίγκα το αποφασίσει αλλά πρέπει πρώτα να ασχοληθούμε με το θέμα της πληρωμής των διαιτητών που είναι το πιο σημαντικό».
Παράλληλα ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις: «Οι πίνακες θα βγουν ως τις 10 Αυγούστου. Γνώρισα 375 άτομα με την ευκαιρία των αγωνιστικών τεστ. Σύμφωνα με τα τεστ και τα βιογραφικά τους θα επιλεγούν ποιοι που θα μπουν στους πίνακες. Το διάστημα 21-25 Αυγούστου θα γίνουν τα αγωνιστικά τεστ των διαιτητών της Γ’ Εθνικής. Οσον αφορά στον καταρτισμό θα ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψιν. Το βιογραφικό, η ετοιμότητά, τα τεστ. Έχω δει πολλά βίντεο από διαιτητές τις τελευταίες μέρες».
Σε ερώτηση αν γνωρίζει τους Ελληνες διαιτητές και αν παρακολούθησε παιχνίδια της προηγούμενης σεζόν, ο Πορτογάλος απάντησε: «Γνωρίζω το παρελθόν αλλά με απασχολεί το μέλλον και φυσικά είμαι σίγουρος για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα. Γνωρίζω ήδη κάποιους διαιτητές FIFA και έχω δει αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και θα είναι αποφάσεις που θα παίρνατε κι εσείς αν ήσασταν στη θέση μου. Είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις θα είναι οι καλύτερες για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συμφωνούν μαζί μου αλλά σημαντικότερο είναι η νίκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να έχουμε σταθερότητα στο πρωτάθλημα και μια γαλήνη και ηρεμία».
Με ποια κριτήρια, ενόψει των νέων πινάκων, θα αντιμετωπιστούν οι διαιτητές που δεν ορίζονταν από τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη; «Τα κριτήρια θα είναι σαφή και συνεπή για όλους. Υπάρχουν πολλά κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε και θα βασιστούμε στην εμπειρία και στο ένστικτό μας. Η προσδοκία είναι τα άτομα που θα επιλεγούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Δεν φοβόμαστε να εξηγήσουμε τις αποφάσεις και τις ιδέες μας και αυτό θα κάνουμε όλη την επικείμενη αγωνιστική περίοδο».
Για το αν θα έρθουν ξένους διαιτητές ή θα επιλέγει επιπρόσθετους για τα ντέρμπι : «Δεν υπάρχει καλό ποδόσφαιρο χωρίς καλούς διαιτητές και το αντίστροφο. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε όσα χρειάζονται για τη βελτίωσή της».
Σε ερώτηση για τη στοχοποίηση των διαιτητών απάντησε: «Δεχόμαστε λάθη από τους διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι κάνουν λάθη. Δεν δεχόμαστε λάθη έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Η συμπεριφορά τους δηλαδή να μην αρμόζει σε έναν διαιτητή. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους.  Έχει ήδη επικυρωθεί ο νέος κανονισμός απλά εκκρεμεί. Θα αναρτηθεί στο σάιτ όπως θέλουμε να αναρτηθούν στο μέλλον και οι οικονομικές αναφορές. Προσπαθούμε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια».
Αποφάσεις για τους πίνακες θα πάρει ο ίδιος ή θα έχουν λόγο και οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης; «Είμαστε ομάδα, όπου υπάρχει και ηγέτης. Σε τελικό βαθμό εγώ θα είμαι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που θα παρθούν».
Ποια ήταν τα συμπεράσματά του από τα αγωνιστικά τεστ; «Σχημάτισα θετική εικόνα. Είναι καλό σημάδι ότι οι διαιτητές έδειξαν έτοιμοι για τη φετινή σεζόν».