Τα πρακτικά δείχνουν την… κοροϊδία - Τελικά οι… μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν, έγιναν καρατομήσεις διαιτητών

***Επιβλέπει η UEFA; Αν επιβλέπει, τα βλέπει; Γιατί δεν κάνει κάτι;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (17/08)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αλλά λόγια να… αγαπιόμαστε. Τα επίσημα πρακτικά της Γ.Σ. της ΕΠΟ που έγινε στις 30 Ιουνίου αποδεικνύουν περίτρανα την… κοροϊδία εκ μέρους των FIFA, UEFA στο θέμα της διαιτησίας. Τα έχουμε καταγράψει, όμως εφόσον τα έχουμε στη διάθεσή μας αποδεικνύεται και επίσημα ότι άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έγιναν.
Ξεκινάμε με τον Νόνταρ Αχαλκάτσι, τον υπεύθυνο της FIFA: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα που αφορά στη διαιτησία και πρέπει να σας πω ότι ήδη τώρα έχουμε δημιουργήσει εσωτερικά μια ομάδα εργασίας η οποία αναλύει τις διάφορες επιλογές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη διαιτησία στη χώρα σας. Και οι επιλογές αυτές αφορούν τον συγκεκριμένο αριθμό των μελών της Επιτροπής Διαιτησίας. Αυτό αφορά επίσης το ενδεχόμενο η Επιτροπή Διαιτησίας να προεδρεύεται από ξένους επαγγελματίες. Αυτές είναι όλες οι επιλογές. Βρισκόμαστε εν μέσω της διαδικασίας και αμέσως μόλις εκλεγεί η νέα διοίκηση, το θέμα θα αντιμετωπιστεί».
Διαβάστε και όσα είπε ο Ζόραν Λάκοβιτς (φωτ.) από πλευρά UEFA: «Είμαστε επίσης έτοιμοι να σας στείλουμε τους καλύτερους ειδικούς μας ώστε να σας βοηθήσουν και να συνεργαστείτε όσον αφορά κάθε ζήτημα διαιτησίας, από τους διαιτητές μέχρι τα θέματα ασφαλείας».
«Οι καλύτεροι ξένοι ειδικοί» έγιναν ο εξής ένας: Ο Πορτογάλος Περέιρα. Από την αρχή είχαμε γράψει ένας ίσον κανένας, αφού οι νέοι πίνακες και οι ορισμοί είναι στην περσινή φιλοσοφία των Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι παρέμειναν στην ΚΕΔ, αν και ο Αχαλκάτσι είπε πει ότι «γνωρίζουμε το πρόβλημα που αφορά στη διαιτησία» και οι ειδικοί θα ανέλυαν και θα πρότειναν τις μεταρρυθμίσεις. Ομως, το μόνο που έχουμε δει είναι 49 καρατομήσεις διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών που κατά σύμπτωση πρώτα είχαν στοχοποιηθεί από την προπαγάνδα, μετά από συγκεκριμένες ΠΑΕ, μετά δεν ορίζονταν από το δίδυμο της ΚΕΔ και τελικά καρατομήθηκαν.


Απόρρητος
Παρότι στη διαιτησία έπρεπε να υπάρχει διαφάνεια, δεν είδαμε ακόμη ούτε τις… μεταρρυθμίσεις της UEFA, καθώς ο κανονισμός φυλάσσεται ως κρατικό μυστικό. Σε όλα αυτά προσθέστε ότι ο Λάκοβιτς ενώπιον προέδρων ενώσεων, στις συναντήσεις που έκανε, παραδέχθηκε ότι ξέρουν τα πάντα, όμως έκαναν τα πάντα για να διατηρηθεί η προηγούμενη κατάσταση από την οποία προέκυψαν τα προκλητικά λάθη, κατά σύμπτωση μόνο σε βάρος του Ολυμπιακού.


Οφσάιντ
Διαφάνεια στη διαιτησία υποσχέθηκε και ο Μπιορν Βασάλο, ο διάδοχος του Κουτσοκούμνη, ο νέος τοποτηρητής. Ομως, δεν βρέθηκε κάποιος να εξηγήσει το σκεπτικό των καρατομήσεων ανεξάρτητων διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών που κατά σύμπτωση δεν είχαν προσκυνήσει στην εξυγίανση. Εκτός αν ο Βασάλο θεωρεί όλα αυτά ως θεωρίες. «Οφσάιντ» και ο Μαλτέζος.


Συμπτώσεις
Στη FIFA και στην UEFA τόσο πολύ υποτιμούν την Ελλάδα; Γιατί δεν στέλνουν κάποιον τοποτηρητή από προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα που με τις εμπειρίες του από υψηλό επίπεδο στη χώρα του θα μπορούσε να προσφέρει και προτιμούν Μαλτέζους, όπως ο Βασάλο και άλλους στο παρελθόν που έρχονταν ως παρατηρητές στις Γ.Σ. της ΕΠΟ, ή Σέρβους όπως ο Λάκοβιτς; Δεν αμφισβητούμε τις ικανότητές τους, όμως δεν υπάρχουν ικανότεροι;


Διαφορές
Οι νέοι πίνακες διαιτησίας έχουν διαφορές από αυτούς που όλη η ποδοσφαιρική πιάτσα βούιζε ότι είχαν έτοιμους οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης; Πώς είναι δυνατόν στα ΜΜΕ να είχε διαρρεύσει η… σφαγή που επρόκειτο να γίνει; Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις έζησαν το ίδιο έργο, όπως ποιους δεν θα όριζε το δίδυμο, πριν καλά-καλά αναλάβει; 


Καραντώνης με ΑΕΛ
Βρίσκεται για τρίτη χρονιά στην Λίγκα, όμως ο Δημήτρης Καραντώνης (φωτ.) της ΕΠΣ Ημαθίας ορίζεται για πρώτη φορά σε παιχνίδι του Ολυμπιακού. Μεταξύ άλλων την περασμένη σεζόν σφύριξε τέσσερα ματς του ΠΑΟ (Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 1-0 για τα πλέι οφ, Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 1-0, Παναθηναϊκός-Πλατανιάς 2-1 για το πρωτάθλημα και Παναθηναϊκός-Ηρακλής 0-0 για το Κύπελλο) και δύο του ΠΑΟΚ (Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-5 για το πρωτάθλημα) και Ξάνθη-ΠΑΟΚ 1-2 για το Κύπελλο).


Μια από τα ίδια
Οι ορισμοί έχουν τη φιλοσοφία των Τριτσώνη, Κουκουλάκη και ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι τους έκανε ο Περέιρα. Ο Καβαλιώτης Σταύρος Μάνταλος (φωτ.) την τελευταία σεζόν έχασε κάποια ματς, επειδή τάχα τον τιμώρησαν για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0, τον επανέφεραν στα πλέι οφ και ορίστηκε στο Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ! Ο δε Καραντώνης είναι από τους διαιτητές που προωθούσε το παράνομο δίδυμο της ΚΕΔ αφού τον έβαλαν και στα πλέι οφ της σεζόν 2016-17.