«Σήμα» υπέρ της ΑΕΚ η επιστροφή Σίπκα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Στο βιβλίο των ατέλειωτων σκανδάλων και των καταγέλαστων ορισμών που συνεχίζονται στη διαιτησία επί ηγεσίας Περέιρα, ο οποίος παρέλαβε τη… σκυτάλη από τους Κουκουλάκη, Τριτσώνη, οι οποίοι παραμένουν και συνεχίζονται τα ίδια με πέρσι, θα προστεθεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που έχει σχέση με την επιστροφή-σκάνδαλο του διεθνή βοηθού, Γιάννη Σίπκα (Πέλλας). Για την ακρίβεια πρόκειται για την… αποθέωση της ασυλίας, καθώς έμεινε εκτός ορισμών μόνο για τρεις αγωνιστικές, παρότι αλλοίωσε το αποτέλεσμα του αγώνα Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1 και σύμφωνα με πληροφορίες τιμωρήθηκε από τον παρατηρητή του Γιώργο Μπίκα (Χαλκιδικής). Παρόλα αυτά τον όρισαν στο παιχνίδι της Δευτέρας ΠΑΟΚ-Ατρόμητος για την 11η αγωνιστική της Superleague.
Ο αγώνας Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1 έγινε την 7η αγωνιστική και δεν χωρά την παραμικρή αμφιβολία ότι υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας. Η φάση της ισοφάρισης της ΑΕΚ είναι εύκολη, ακόμη και για έναν άπειρο βοηθό. Ο Βράνιες σκόραρε από θέση οφσάιντ και ο Σίπκας έκανε ένα σημαντικό λάθος που προκάλεσε την φίλαθλη κοινή γνώμη.
Ομως, παρά τη σκανδαλώδη εύνοια στην ΑΕΚ ο διεθνής βοηθός έμεινε εκτός για τρεις αγωνιστικές. Ουσιαστικά ο Σίπκας δεν τιμωρήθηκε, καθώς κάθε τόσο ορίζονται οι βοηθοί.
Την φίλαθλοι κοινή γνώμη προκαλούν τέτοιοι καταγέλαστοι ορισμοί, με τους οποίους θα πρέπει να ξεκαρδίζονται μέχρι και τα τσιμέντα του Πάρκου. Με την επιστροφή του Σίπκα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι δίνουν «σήμα» να ευνοείται η ΑΕΚ. Τι δεν καταλαβαίνουν ο Περέιρα και το δίδυμο;
Πως θα παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι διαιτητές και βοηθοί όταν βλέπουν τέτοιες επιστροφές; Πως θα σταματήσουν να ευνοούνται προκλητικά κάποιες ομάδες και να αδικείται μόνο ο Ολυμπιακός; Η ΚΕΔ δεν προβληματίζεται με αυτά; Μόνο οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης υπάρχουν; Οι άλλοι (Καλύβας, Τσαχειλίδης) τι κάνουν;

Αλλη… φάση με Καλφόγλου
Αν το ανθρώπινο λάθος του Σίπκα, με το οφσάιντ-γκολ της ΑΕΚ που πήρε βαθμό στην Ξάνθη, είχε γίνει υπέρ του Ολυμπιακού μπορεί αυτό να αποτελούσε και αιτία αποπομπής της ΚΕΔ, όμως όλα καλά επειδή έγινε υπέρ της ΑΕΚ! Το πρώτο μπορεί να ίσχυε και αν το λάθος γινόταν υπέρ του ΠΑΟΚ, καθώς ποια είναι η διαφορά (σ.σ. για να καταλαβαίνετε και τι γίνεται στη διαιτησία) έχει από το λάθος του Καλφόγλου (Θεσπρωτίας) στον τελικό Κυπέλλου που έδωσε το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ και ο προαναφερόμενος βοηθός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τους πίνακες;

Ξύπνησε
Οι ορισμοί προκαλούν και την κοινή λογική. Εβαλαν τον Σίπκα στον ΠΑΟΚ, τον οποίο επίσης έχει ευνοήσει στο παρελθόν, που υποδέχεται τον Ατρόμητο. Είναι τυχαίο ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης ξύπνησε μετά το λάθος του υπέρ της ΑΕΚ στην Ξάνθη και ζήτησε συνάντηση με τον Περέιρα; Μην κοιτάτε που τα «γιουσουφάκια» της δήθεν… εξυγίανσης προσπάθησαν να γενικεύσουν το θέμα. Βέβαια παραμένει άγνωστο αν η συνάντηση έγινε.

Τα κρύβουν
Τα «γιουσουφάκια» της δήθεν εξυγίανσης κρύβουν επίσης ότι Σαββίδης και Μελισσανίδης δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Δεν μιλάνε ούτε στο τηλέφωνο. Οπως, κρύβουν και τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην ΕΠΟ ανάμεσα στο μπλοκ του Βορρά και στο μπλοκ του Νότου. Και η κατάσταση επιδεινώνεται όσο η διαιτησία δεν αλλάζει.

Στο… μαύρο
Πως αλλάζουν οι καιροί. Πριν έναν χρόνο ο Σίπκας (Πέλλας) ήταν στη «μαύρη λίστα» και οι πληροφορίες έδιναν κι έπαιρναν ότι ήθελαν να τον βγάλουν από διεθνή όπως και τον Αρετόπουλο. Ομως, όχι μόνο παρέμεινε ως διεθνής βοηθός αλλά τώρα χρησιμοποιείται συχνότερα σε σχέση με πέρσι. Στον ΠΑΟΚ, σε σύνολο τεσσάρων ορισμών, ορίζεται για δεύτερη φορά. Η προηγούμενη ήταν πάλι στην Τούμπα με την Κέρκυρα.

Φάλτσα
Το… φαινόμενο των καταγέλαστων ορισμών είναι συνολικό, δηλαδή δεν έχει να κάνει μόνο με συγκεκριμένες ομάδες. Για παράδειγμα ο διαιτητής Βάτσιος και ο Πυλαρινός κατάγονται από την Αιτωλοακαναρνία, άσχετα αν ο πρώτος ανήκει στην ΕΠΣ Δυτικής Αττικής και δεύτερος στην ΕΠΣ Ζακύνθου. Όμως, τους έβαλαν στο τοπικό ντέρμπι ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός.

Συμπτώσεις περί ασυλίας
Ο Σίπκας ουσιαστικά δεν τιμωρήθηκε, ενώ (άλλη σύμπτωση κι αυτή) ο Παπαδόπουλος (φωτ, Μακεδονίας) πήρε… βραβείο, αν και άφησε την Ξάνθη με εννέα παίκτες και δεν τιμώρησε χειρότερες περιπτώσεις, πειθαρχικών παραβάσεων που είχαν να κάνουν με παίκτες της ΑΕΚ. Ποια ήταν η… συνέχεια με τον Παπαδόπουλο; Ορίστηκε τέταρτος μετά από μια αγωνιστική (9η), την 10η σφύριξε ΑΕΛ-Λεβαδειακός και την Κυριακή πήρε σερί ορισμό, καθώς θα διαιτητεύσει Πλατανιάς-Αστέρας Τρίπολης; Και είναι και νέος διεθνής!

Αδικαιολόγητο το σερί του
Ο Μπίκας (φωτ., Χαλκιδικής) δεν παρέπεμψε τον Παπαδόπουλο για τη διαιτησία του στην Ξάνθη, όμως του έβαλε χαμηλό βαθμό. Αρα, δεν δικαιολογούνται οι σερί ορισμοί του. Μόνο τη σφυρίχτρα του (τρόπος του λέγειν) δεν έδωσε στους παίκτες της ΑΕΚ, όταν ο Μάνταλος τα… έχωσε επειδή δεν έβγαζε κάρτες (!!!) ή όταν ο Αραούχο του φώναζε. Εδώ δεν απέβαλε τον Σιμόες, ο οποίος πάτησε στη μέση τον Λουσέρο που ήταν τραυματίας στο έδαφος.

Ποια είναι άποψη του Μιχάλη Κουκουλάκη (φωτ.) για την επιστροφή του Σίπκα; Τι ισχύει στη διαιτησία (εννοούμε τι οδηγίες δίνει η UEFA) σχετικά με τα λάθη… επιπέδου του διεθνή βοηθού; Στην ΚΕΔ δεν ξέρουν ότι λάθος από λάθος έχει διαφορά και ανάλογες πρέπει να είναι και οι τιμωρίες των διαιτητών;


Ολη η φίλαθλη Ελλάδα περιμένει τη διαιτησία του Καλογερόπουλου (φωτ., Αθηνών) στο αθηναϊκό ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Το καμάρι της εξυγίανσης ορίζεται μετά από πάρα πολύ καιρό σε ντέρμπι της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Η προηγούμενη ήταν στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0, όπου έγραψε ιστορία με τα προκλητικά λάθη του σε βάρος των «ερυθρολεύκων». Επίσης, φέτος συνέχισε το ίδιο βιολί αφού τους αδίκησε και στην Ξάνθη.