Σκάνδαλο και σκανδαλάρα υπέρ της ΑΕΚ (pics)

****Είναι σκάνδαλο που η ΑΕΚ γλίτωσε στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, θα είναι σκανδαλάρα αν γλιτώσει την αφαίρεση βαθμών (-3) και την τιμωρία της έδρας (2-4 αγωνιστικές) για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ
***Ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ της... εξυγίανσης προβλέπει τη συγκεκριμένη τιμωρία και για επεισόδια εκτός γηπέδου
***"Σκληρή" ποινή αλλά αυτό γράφει...
***Ο Βασιλειάδης θα σχολιάσει τα έκτροπα στο ΟΑΚΑ ή κάνει δηλώσεις μόνο σε ότι έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό;
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ


Οσο και αν θέλουν κάποιοι να το κρύψουν, το μόνο που δείχνουν είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει να μη γίνονται επεισόδια, αλλά να τιμωρούνται πάντα οι άλλοι. Oμως, δυστυχώς γι’ αυτούς, άσχετα αν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δεν έκανε κάποιο σχόλιο, όπως θα συνέβαινε αν το θέμα αφορούσε άλλη ομάδα, όμως τα επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0, με τις συγκρούσεις αστυνομικών-οπαδών μέσα και έξω από τα Ολυμπιακό Στάδιο, προκάλεσαν αίσθηση και αποτροπιασμό σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα. Πόσο σοβαρά ήταν τα επεισόδια φαίνεται και από τα βίντεο, προκύπτουν και από τη χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου και λάμψης. Εκείνο που απομένει είναι αν ο Ταξίαρχος, υπεύθυνος για τα μέτρα τάξης, Κωνσταντίνος Βουτσελάς, τα γράψει όλα στην έκθεσή του και δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε.
Ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας είναι καταπέλτης για την ΑΕΚ. Και είναι ψέμα αυτό που λένε ότι δεν προβλέπεται ποινή για επεισόδια εκτός του γηπέδου. Εχουν χάσει επεισόδια, καθώς οι κανονισμοί έχουν αλλάξει και είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο 15, παράγραφος 4 β, αναφέρει ότι αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δύο έως τέσσερις αγωνιστικές επιβάλλονται και «για τη δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου».
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νέου Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ η ΑΕΚ πρέπει να τιμωρηθεί και για τις μάχες οπαδών αστυνομίας και εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου, στον αποκαλούμενο «εν γένει χώρο του γηπέδου», επαναλαμβάνουμε πρόκειται για ευθύνη των ΠΑΕ που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Αντιγράφουμε από το άρθρο 1 του Πειθαρχικού Κώδικα με τον τίτλο «Ορισμοί»:
Εν γένει χώρος γηπέδου: Το γήπεδο και ο περιβάλλων χώρος του, που χρησιμοποιείται από την ομάδα για την στάθμευση αυτοκινήτων και/ή για την εκμετάλλευση εμπορικών δικαιωμάτων.
Αγωνιστικός χώρος: Ο χώρος που περικλείεται από τις εξέδρες ή την εσωτερική περίφραξη του γηπέδου και περιλαμβάνει τον αγωνιστικό χώρο, την περιμετρική αυτού έκταση, τις τεχνικές περιοχές με τους πάγκους των αναπληρωματικών και των αξιωματούχων του αγώνα και διαθέτει πρόσβαση στο χώρο αποδυτηρίων.
Θα είναι σκανδαλάρα, λοιπόν, αν η ΑΕΚ γλιτώσει τις συνέπειες του κανονισμού για έναν αγώνα που ξεκίνησε με καθυστέρηση, ενώ οι παίκτες εγκατέλειψαν έντρομοι το ζέσταμα, φεύγοντας για τα αποδυτήρια. Εχει προηγηθεί και το εξίσου μέγα σκάνδαλο στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, όπου, άγνωστο για ποιον λόγο, ο αθλητικός δικαστής της Λίγκας δεν εφάρμοσε το άρθρο για τα επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου, κάτι που προκύπτει από τις εκθέσεις της αστυνομίας, του παρατηρητή και από το φύλλο αγώνα του διαιτητή, Σιδηρόπουλου.
Αντιγράφουμε από την έκθεση της αστυνομίας που υπογράφει ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Βουτσελάς: «Περί ώρα 21:45, με την επίτευξη του 2ου τέρματος από την ομάδα του Ολυμπιακού, διακόσιοι (200) περίπου φίλαθλοι της ομάδας της ΑΕΚ, κάποιοι εκ των οποίων εξήλθαν από τις θύρες 1 & 35 (σ.σ. εκεί έγιναν και τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ) επιτέθηκαν στις διμοιρίες που βρίσκονταν εξωτερικά του χώρου των προελέγχων, εκτοξεύοντας εναντίον τους πλήθος πετρών, μαρμάρων, φωτοβολίδων, σιδερένιων σχαρών, φρεατίων κ.ά. αντικειμένων που βρίσκονταν στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ. Στο σημείο προσέτρεξαν προς συνδρομή επιπλέον διμοιρίες, οι οποίες προβαίνοντας στην απαραίτητη χρήση δακρυγόνων μέσων και δημοσίων ειδών, κατάφεραν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους. Περί την ώρα 22:15 ώρα, κατόπιν και παρέμβασης των υπευθύνων της ΠΑΕ ΑΕΚ η κατάσταση ομαλοποιήθηκε».
Από την πλευρά του ο διαιτητής Σιδηρόπουλος ανέφερε στο φύλλο αγώνα: «Στο 68:30 διέκοψα προσωρινά τον αγώνα, διότι από ρίψεις δακρυγόνων εκτός του σταδίου, η ατμόσφαιρα στον αγωνιστικό χώρο έγινε αποπνικτική και δεν ήταν δυνατή η συνέχισή του υπό αυτές τις συνθήκες. Στο 70’10’’ διέταξα τους ποδοσφαιριστές και τους αξιωματούχους των δυο ομάδων να εισέλθουν στα αποδυτήρια διότι η κατάσταση δεν βελτιωνόταν. Αφού η ατμόσφαιρα καθάρισε ο αγώνας συνεχίστηκε μετά από 13’».
Διαβάστε και την έκθεση του παρατηρητή αγώνα:
«Οπως μου ανέφερε ο Ταξίαρχος κος Βουτσελάς, υπεύθυνος των μέτρων τάξης: 1) Στο 54 στον εν γένει χώρο του σταδίου μεταξύ του προθαλάμου και του τουρνικέ της Θύρας 1 και 35 περίπου 100 άτομα φίλαθλοι της ΑΕΚ με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίοι έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.
2) Στο 69’ λόγω της ρίψης δακρυγόνων στον εν γένει χώρο του γηπέδου - … του παραπάνω συμβάντος - δημιουργήθηκε στον αγωνιστικό χώρο αποπνικτική ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα ο διαιτητής να διακόψει προσωρινά τον αγώνα για 13’. Στο διάστημα αυτό οι διαιτητές και οι παίκτες αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια. Μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν, ο αγώνας συνεχίστηκε και έληξε κανονικά».