Εκαναν… γλάστρες τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ

***«Σούπερ» αρμοδιότητες στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων από το Καταστατικό
***Τώρα κατάλαβαν κάποιοι, τι ψήφισαν στη ΓΣ της ομοσπονδίας


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Είναι κάποια πράγματα που ακόμα κι αυτοί που τα ψηφίζουν, τα βλέπουν στην πορεία. Το τεράστιο θέμα, το οποίο προέκυψε στο εσωτερικό της ομοσπονδίας και όλα δείχνουν ότι θα αναδειχθεί εντός των επόμενων ημερών. Το θέμα έχει να κάνει με το άρθρο 41 του καταστατικού της ΕΠΟ, το οποίο ψηφίστηκε στη ΓΣ που έγινε στις 30 Ιουνίου, και είναι σχετικό, όχι μόνο με τη σύνθεση αλλά και με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων. Με μια, έστω και πρόχειρη, ανάλυση προκύπτει ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη Επιτροπή κάνει ό,τι θέλει, δηλαδή έχει σούπερ αρμοδιότητες που υποκαθιστούν ακόμη και το ΔΣ (σ.σ. η αλλιώς Εκτελεστική Επιτροπή)!
Με μια ματιά στη σύνθεση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, δηλαδή στο άρθρο 41 του καταστατικού, φαίνονται όλα. «Η Επιτροπή θα αποτελείται από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τον Β’ Αντιπρόεδρο που είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (Super League), τον ταμία και ένα άλλο μέλος από την Εκτελεστική Επιτροπή το οποίο θα επιλέγεται από τον Πρόεδρο κατά περίπτωση». Δηλαδή την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων στελεχώνουν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Ευάγγελος Γραμμένος, της Λίγκας Γιώργος Στράτος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Βακάλης, ο ταμίας Περικλής Λασκαράκης (που στηρίζεται από τον Μπέο) και ένα άλλο μέλος που θα επιλέγει ο Γραμμένος!
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα συμβεί αν η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, δεδομένου ότι το ΔΣ συνεδριάζει ανά δυο μήνες, κληθεί να πάρει απόφαση για ένα θέμα που έχει κοινή σχέση με τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ; Υπενθυμίζουμε ότι οι ισορροπίες στην ΕΠΟ είναι λεπτές και η… ρήξη έρχεται!

Τι θα συμβεί αν η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων κληθεί να πάρει απόφαση για θέμα κοινού ενδιαφέροντος ΑΕΚ-ΠΑΟΚ;

Τεντωμένο σχοινί

Φοβούνται ο ένας τον άλλον στην ΕΠΟ, που αποτελείται από δυο μπλοκ (Βορρά-Νότου) και με το άρθρο 41 του καταστατικού της, μεγαλώνει ο φόβος. Και μεγαλώνει, επειδή οι ισορροπίες μεταξύ των δυο μπλοκ, όχι απλά βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, παράλληλα …τρίζουν και τα θεμέλια της Ομοσπονδίας. Κατά συνέπεια οι αποστάσεις ανάμεσα στα δυο μπλοκ, αφού… έλιωσαν την καραμέλα της «εξυγίανσης» θα μεγαλώνουν, όσο φουντώνει η μάχη για το πρωτάθλημα. Δηλαδή, η μάχη μεταξύ ΠΑΟΚ, ΑΕΚ που είναι μαζί απέναντι στον Ολυμπιακό, όμως ουσιαστικά προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.


Τα… παράδοξα

Θα έχει άδικο κάποιος, αν υποστηρίξει πως είναι δυνατόν να μετέχει στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων ο ταμίας ή άλλο μέλος του ΔΣ που θα επιλέγει ο πρόεδρος και να μην στελεχώνεται και από το α’ αντιπρόεδρο (σ.σ. Στέργιος Αντωνίου); Με βάση το προηγούμενο καταστατικό στη συγκεκριμένη Επιτροπή συμμετείχαν όλα τα μέλη του προεδρείου της ομοσπονδίας. Θα έχει άδικο αν κάποιος υποστηρίξει ότι το άρθρο 41 είναι… φωτογραφικό; Αυτό δεν είναι καταστατικό αλλά… τέρας! Γράφει απίθανα πράγματα!    
 «Κυριαρχία» Γραμμένου
Σύμφωνα με το άρθρο 41 του καταστατικού της ΕΠΟ, σχετικά με τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες της, δεν μπορεί κάποιος να πει: «Ελα, μωρέ τώρα, ποια Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων;». Για όσους δεν πειστήκατε να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα είναι και η παράγραφος 2 του άρθρου 41, από όπου βγαίνει το συμπέρασμα ότι η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων είναι πιο πάνω και από το συμβούλιο της ΕΠΟ: «Ο Πρόεδρος θα συγκαλεί τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων και θα ενημερώνει άμεσα όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για την τελική σύνθεση και τον προς συζήτηση θέμα».
Ναι, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων δεν λογοδοτεί στο ΔΣ της ΕΠΟ. Αντίθετα, με βάση το προηγούμενο καταστατικό οι αποφάσεις έπρεπε να επικυρωθούν και τώρα απλά θα ενημερώνει τους υπόλοιπους παράγοντες, οι οποίοι αν δεν συμφωνούν με την απόφαση των λίγων δεν θα μπορούν να αντιδράσουν!
Γίνεται; Κι όμως με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ, γίνεται! Αν θελήσουμε να το προχωρήσουμε και πιο πέρα τίθεται και θέμα δημοκρατικής διαδικασίας. Μπορούν να αποφασίζουν λίγοι και όχι οι πολλοί;
Και αν δεν πειστήκατε με όλα αυτά, αρκεί να αναφέρουμε ότι το άρθρο 41, παράγραφος 2, αναφέρει επίσης ότι «οι αποφάσεις αυτές (σ.σ. δηλαδή της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων) θα έχουν άμεση νομική ισχύ. Ο πρόεδρος θα ειδοποιηθεί την Εκτελεστική Επιτροπή (σ.σ. ΔΣ) άμεσα σχετικά με τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων».
Μάλιστα, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων μπορεί να συνεδριάσει χωρίς την παρουσία του πρόεδρου της Superleague, Γιώργου Στράτου (φωτ.), αφού η παράγραφος 3 του άρθρου 41 προβλέπει ότι «δεν θα συζητά έγκυρα εκτός εάν τέσσερα, τουλάχιστον, από τα μέλη της συμμετέχουν στη συζήτηση». Λάβετε υπόψη και την… κυριαρχία Γραμμένου, αφού η ψήφος του πιάνεται διπλή σε περίπτωση ισοψηφίας.