Η απολογιστική επιστολή του γυμναστή, Δημήτρη Δαμασκηνού μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με την ΕΠΟ



ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΕΠΟ Κο Γραμμένο Ευάγγελο
    Κοινοποίηση:      Πρόεδρο ΚΕΔ Κο Βίτορ Περέιρα
   Υπεύθυνο Εκπαίδευσης Διαιτητών Κο Βασσάρα Κύρο

 Αξιότιμοι κοι
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έληξε το συμβόλαιο μου με την ομοσπονδία, ως εθνικός γυμναστής διαιτητών ποδοσφαίρου. Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να σας ενημερώσω για τα εξής.
Στους 23 μήνες που βρέθηκα σε αυτή την θέση, ανήκοντας στον τομέα εκπαίδευσης των διαιτητών και συνεργαζόμενος με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, πετύχαμε τους περισσότερους στόχους από αυτούς που θέσαμε.
Πρώτα από όλα εκπαιδεύσαμε τους διαιτητές στην σωστή διαδικασία εκτέλεσης των τεστ αξιολόγησής τους. Δώσαμε αξιοπιστία στα αποτελέσματα. Εφαρμόσαμε με πλήρη δικαιοσύνη και διαφάνεια την διαδικασία. Κάναμε χρήση κάμερας, πρώτα από όλα για εκπαιδευτικούς λόγους και κατά δεύτερον για ερευνητικούς σκοπούς, βιομηχανικής ανάλυσης.
Από τον Ιανουάριο του 2016 δημιουργήσαμε, το Ελληνικό πρόγραμμα πρόπόνησης διαιτητών, το οποίο έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους διαιτητές όλων των κατηγοριών, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν δίπλα τους γυμναστή ,να έχουν σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν, για να έχουν ικανοποιητικό κι επαρκές επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το πρόγραμμα αυτό βοήθησε παράλληλα ακόμη κι αυτούς που είχαν προσωπικό ή ενωσιακό γυμναστή, δίνοντας μία ενδεδειγμένη  προπονητική γραμμή.
Συμμετείχαμε στα τέσσερα κύρια σεμινάρια των διαιτητών (Αθήνα) και σε μία σειρά μικρότερης εμβέλειας σεμιναρίων (Βέροια, Ρέθυμνο,Αθήνα).

Αναλυτικότερα
Στο πρώτο σεμινάριο τον Φεβρουάριο του 2016 αναλύσαμε ολόκληρο τον προπονητικό μακρόκυκλο. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουν οι διαιτητές σε ολόκληρη την διάρκεια της διαιτητοκής χρονιάς.
Στο επόμενο σεμινάριο τον Αύγουστο του 2016 εμβαθύναμε ακόμη περισσότερο, δίνοντας ακριβείς μικρόκυκλους, για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και με διαφορετικές συνθήκες (εβδομάδα με διαιτησία ή χωρίς διαιτησία).
Στο σεμινάριο του Φεβρουαρίου του 2017, προσκαλέσαμε στο σεμινάριο έναν από τους κορυφαίους αθλητιάτρους της χώρας, την επίσημη διατροφολόγο του ΣΕΓΑΣ και μία επιστήμονα της βιοκινητικής, οι οποίοι μαζί με εμένα, απαντήσαμε εμπεριστατωμένα, σε μία σειρά ερωτήσεων - αποριών των διαιτητών, για θέματα ιατρικά, διατροφικά, προπονητικά, ενώ παρουσιάσαμε μία μελέτη για τον  τρόπο εκκίνησης και στροφής στα τεστ αξιολόγησης των διαιτητών και πόσο πραγματοποιόντας αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει ένας ασκούμενος.
Τον Αύγουστο του 2017 ανακοινώσαμε το Ελληνικό προπονητικό ημερολόγιο σε δική μας web data basis, στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για ανάπτυξη κοινής προπονητικής φιλοσοφίας κι ελέγχου της αποτελεσματικότητας της προπόνησης, όσων ασχολούνται με την εκγύμναση των διαιτητών.
Κάναμε μία σειρά σωματομετρικών μετρήσεων χρησιμοποιόντας δικό μας εξοπλισμό, ακολουθώντας τις ελάχιστες απαιτήσεις της FIFA.
Εκπροσωπήσαμε την χώρα στα σεμινάρια της FIFA / UEFA. Για πρώτη φορά συμμετείχαμε ενεργά, παρουσιάζοντας σε όλους τους συναδέλφους εθνικούς γυμναστές όλων των συμμετεχόντων χωρών, την επιστημονική εργασία βιομηχανικής ανάλυσης για τον σωστό τρόπο εκκίνησης και στροφής στα τεστ yo-yo & ariet.
Όπου είχαμε την ευθύνη των εξόδων εκμηδενίσαμε τα έξοδα μετακίνησης.
 Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι κάναμε την γραμματειακή υποστήριξη και πολλές φορές την επικοινωνία με τους διαιτητές, ενώ σε εβδομαδιαία βάση, είχαμε επικοινωνία με μεγάλο αριθμό διαιτητών, προκειμένου να τους συμβουλεύουμε σε θέματα προπόνησης κι όχι μόνο.
 Στους εικοσιτρεις αυτούς μήνες είχα την τύχη να συνεργαστώ με ιδιαίτερα αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι στελέχωσαν την ΚΕΔ και οι οποίοι με αντιμετώπισαν με σεβασμό κι ευγένεια στην δουλειά μου και κανένας από αυτούς δεν προσπάθησε να επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τα αποτελέσματα των τεστ αξιολόγησης των διαιτητών.
 Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσω την συνεργασία μου με την ομοσπονδία γνώρισα τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης τον Κο Κύρο Βασσάρα. Δύο χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα ως άνθρωπο αλλά και το ίδιο τυχερός που συνεργάστηκα επαγγελματικά μαζί του και του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
 Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο εργασίας, στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, θέλω να  ευχηθώ σε όλους τους διαιτητές «καλά σφυρίγματα», σε όλους όσους συνεργάστηκα, υπαλλήλους της ομοσπονδίας, μέλη της ΚΕΔ, συναδέλφους γυμναστές διαιτητών ανά την χώρα    «καλή δύναμη» κι εύχομαι ολόψυχα, σε όποιον συνεχίσει στην θέση του εθνικού γυμναστή, να προσπαθήσει να συνεχίσει την βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης των διαιτητών και της δίκαιης αξιολόγησής τους.


ΑΘΗΝΑ 31/10/2017

Με εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ
ΛΕΚΤΩΡΑΣ IAAF