Σκανδαλάρα αν δεν αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ

***Κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Superleague
***Στα Γιάννινα τα επεισόδια ήταν πρωτοφανή και άγρια και υπάρχουν πολλά στοιχεία που το αποδεικνύουν
***Διαβάστε ποια είναι αυτά και γιατί είναι μονόδρομος οι μείον τρεις βαθμοί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης
Εκτός πραγματικότητας, σύμφωνα και με νομικούς κύκλους, είναι η πειθαρχική δίωξη από τον αναπληρωτή ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ στον ΠΑΟΚ, ο οποίος σήμερα (20/02) κλήθηκε σε απολογία από τον πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Superleague, Σπυρίδωνα Καποδίστρια. Όμως, ο αθλητικός δικαστής έχει δικαίωμα να αλλάξει το άρθρο, καθώς είναι ξεκάθαρο πως υπήρξαν επεισόδια και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, επιβάλλοντας στον ΠΑΟΚ ποινή ανάλογη, δηλαδή αφαίρεση βαθμών, με τα πρωτοφανούς αγριότητας γεγονότα και όχι να τη γλιτώσει με πρόστιμο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τρομοκράτησαν μια ολόκληρη πόλη, ενώ έσπασαν τις πόρτες και προχώρησαν στην κατάληψη του γηπέδου, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι οπαδοί του ΠΑΣ να αποχωρήσουν από τις κερκίδες, θεωρώντας ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

«Aυτό το παιχνίδι αμέσως μετά το ΝΤΟΥ των ΟΠΑΔΩΝ του ΠΑΟΚ και το σπάσιμο της πόρτας, ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των οπαδών του ΠΑΣ Γιάννινα, με την επωνυμία «PASfans», ενώ, χαρακτηριστικό της τρομοκρατίας και των γεγονότων είναι το εξής: «Ευτυχώς χάσαμε. Απλά και κατανοητά, αν κερδίζαμε θα καιγόταν και το Μιτσικέλι». Στην ίδια ανακοίνωση δίδεται και η πληροφορία ότι η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα ζήτησε να μην ξεκινήσει το παιχνίδι.

Και μόνο τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι … μπάζει η πειθαρχική δίωξη του αναπληρωτή ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ. Επιπλέον, δεν είναι μόνο το βίντεο από τα τρομερά επεισόδια που εκθέτουν την αθλητική δικαιοσύνη, η οποία κατά την εκδίκαση της υπόθεσης έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι υπάρχουν κανονισμοί και τηρούνται, αλλάζοντας το άρθρο με το οποίο θα «δικάσει» τον ΠΑΟΚ. Μπορούν να ληφθούν υπόψη, τόσο το έγγραφο της ΔΕΑΒ, που αναφέρεται στα επεισόδια, όπως επίσης και της διοίκησης του Σταδίου οι «Ζωσιμάδες» που καταμέτρησε τις ζημιές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ «έσπασαν περίπου 300 καθίσματα στο πέταλο της θύρας 7, ξηλώθηκαν νιπτήρες, έσπασαν πλακάκια στις τουαλέτες, ενώ στο ημίχρονο του αγώνα που αποσύρθηκε η κλούβα της αστυνομίας πίσω από τη θύρα 9, οπαδοί του ΠΑΟΚ πήγαν πίσω από την εξέδρα και άρχισαν να πετούν πέτρες και όσα πολεμοφόδια είχαν εξασφαλίσει από στις καταστροφές στο πέταλο. Κορωνίδα όλης της τρομοκρατίας που έζησε η πόλη, ήταν το σπάσιμο της πόρτας στη θύρα 4 και η είσοδος οπαδών, που στην πλειοψηφία τους δεν διέθεταν εισιτήρια».

Επίσης, σε τοπικά ΜΜΕ γίνεται αναφορά και σε «επίθεση που έγινε έξω από το Στάδιο, τη στιγμή που ήταν ακόμα εκεί κάποια στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και ορισμένοι φίλαθλοι. Οπλισμένοι με ρόπαλα και φορώντας κράνοι, άγνωστοι κατέβηκαν από βαν, με τα στελέχη της ομάδας και τους φιλάθλους να τρέχουν να προστατευθούν στα αποδυτήρια της ομάδας. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην καφετέρια απέναντι προκαλώντας τους θαμώνες».

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά, ενώ οι καταστηματάρχες της πόλης έχουν να πουν πολλά για τη τρομοκρατία (και όχι μόνο) που έζησαν την ημέρα (04/02/18) του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 1-3. Όλα, σχετικά με το κατηγορητήριο θα ήταν σωστά, αν η αστυνομία κατέγραφε τα πάντα και δεν έδινε την εντύπωση ότι η έκθεσή της είχε στόχο να… αθωώσει τον ΠΑΟΚ.

Σα να μην έφτανε αυτό η πειθαρχική δίωξη του αναπληρωτή ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ στον ΠΑΟΚ ασκήθηκε με το άρθρο 15 παρ. 4 α, αλλά (με βάση τα παραπάνω, δηλαδή τα πραγματικά στοιχεία) το σωστό ήταν να ασκηθεί με βάση την παράγραφο  4 β, δεδομένου ότι το 4 α είναι για επεισόδια χωρίς φθορές ιδιοκτησίας σε αντίθεση με την παράγραφο 4 β, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται σε ποινές (-3 βαθμοί, 2-4 αγωνιστικές) για επεισόδια που συνδέονται «συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας».

Διαβάστε αναλυτικά και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: «4. Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές: α) Χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000), εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας. β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών.

Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε οριστικά κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και από την υπαίτια ομάδα αφαιρούνται τρείς (3) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα».

Επαναλαμβάνουμε ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Superleague, Σπυρίδων Καποδίστριας έχει δικαίωμα να αλλάξει το άρθρο και να επιβάλλει στον ΠΑΟΚ πραγματική ποινή, δηλαδή αφαίρεσης βαθμών, και όχι …χάδι (= πρόστιμο), επειδή θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και οι οπαδοί θα σπάνε τα γήπεδα και… πέρα θα βρέχει για την αθλητική δικαιοσύνη!