Το βίντεο με το άγριο ξύλο σε αγώνα πρωταθλήματος της ΕΠΣ Μακεδονίας

thestival.gr

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα ερασιτεχνικής κατηγορίας στο ΕΑΚ της Σταρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, τα επεισόδια εκτυλίχτηκαν μετά την αναμέτρηση της Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας με τις Ελπίδες Σταυρούπολης.
Ομάδα περίπου τριάντα ατόμων που φορούσαν κράνη και κρατούσαν λοστούς επιτέθηκε σε παίκτες και οπαδούς της Προοδευτικής Έκρηξης, οι οποίοι βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο και τις κερκίδες του γηπέδου. Κατά την συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο οπαδοί της Προοδευτικής. Η Αστυνομία αφίχθηκε μετά την αποχώρηση των δραστών.
Μια επίθεση με πολιτικές προεκτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση κατά των οπαδών της Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας δεν έχει σχέση με αγωνιστικά θέματα αλλά τα κίνητρα των δραστών είναι πολιτικά. Η Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας είναι μια ομάδα με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας τονίζεται ότι «οι οπαδοί και οι παίχτες της ομάδας, δέχτηκαν προσχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση από ομάδα φασιστών, με αφορμή το μακεδονικό».
Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες γνώριζαν την εξέλιξη του αγώνα και είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν στους οπαδούς της Προοδευτικής τη στιγμή της λήξης. Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα των κρανοφόρων που πραγματοποίησαν την επίθεση.
Χούλιγκανς του ΠΑΟΚ οι δράστες;
Στην ιστοσελίδα indymedia δημοσιεύτηκε ανάρτηση με τίτλο «Θεσσαλονίκη – Πέσιμο από χούλιγκανς του ΠΑΟΚ». Στο κείμενο της ανάρτησης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «έγινε πέσιμο πιθανότατα από χούλιγκανς του ΠΑΟΚ».
Εάν ισχύει ότι οι δράστες της επίθεσης είναι ακροδεξιοί οπαδοί του ΠΑΟΚ τότε μιλάμε για ένα ακόμη επεισόδιο στην βεντέτα μεταξύ ακροδεξιών οπαδών του Δικεφάλου και ακροαριστερών που ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου με τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia.
Η ανακοίνωση της Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας
"Η Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας είναι μια αυτοοργανωμενη ερασιτεχνική ομάδα με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντισεξιστικά χαρακτηριστικά. Στις 17/2 οι οπαδοί και οι παίχτες της ομάδας, δέχτηκαν προσχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση από ομάδα φασιστών, με αφορμή το "μακεδονικό". Οι φασίστες μπήκαν στο γήπεδο της Σταυρούπολης μόλις έληξε ο αγώνας και η επίθεση απωθήθηκε. Άμεσα συγκεντρώθηκε αλληλέγγυος κόσμος και αποχωρήσαμε από το γήπεδο, με δύο ελαφρά τραυματίες. Αν εκτός από φασίστες ήταν ταυτοχρόνως και οπαδοί κάποιας ομάδας (όπως αναφέρθηκε σε κάποια σαιτ) δεν το γνωρίζουμε. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα φασιστική επίθεση και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε.
Το βράδυ του Σαββάτου ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας στην περιοχή της Σταυρούπολης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό της επίθεσης.
Το thestival.gr δημοσιεύει βίντεο ντοκουμέντο που τράβηξε περίοικος τη στιγμή της επίθεσης.