Ιβάν Σαββίδης: Οι δυο δρόμοι της πολιτικής και το Σκοπιανό


Χωρίς αμφιβολία ο Ιβάν Σαββίδης έχει… τσιμπηθεί από το «μικρόβιο» της πολιτικής. Όχι, τώρα που βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά παλαιόθεν. Απόδειξη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ το 2003 εξελέγη βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής του Ροστόφ, ενώ το 2007, με το κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία μπήκε ως βουλευτής και στη ρωσική Δούμα, με αποτέλεσμα να αποποιηθεί προσωρινά την ελληνική ιθαγένεια. Παράλληλα, το διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα ποτέ δεν διέψευσε ότι έχει σκοπό να ασχοληθεί και με τα κοινά της, με απόδειξη την δήλωσή του «θα κάνω κόμμα όταν κάνω δηλώσεις στα ελληνικά». Αν τον παρατηρήσει κανείς στις δηλώσεις του, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί μαζί του, ως πολιτικός μιλάει.
Προς το παρόν, όσον αφορά στην ελληνική πολιτική ζωή, ο Ιβάν Σαββίδης οικοδομεί σχέσεις που τον βοηθούν επιχειρηματικά (η ΣΕΚΑΠ που πουλήθηκε, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η Σουρωτή, το Μακεδονία Παλλάς κτλ). Από το 2012, που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ, δεν είναι κρυφές οι καλές σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς επί Πρωθυπουργίας του τελευταίου άρχισαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όμως, με την Κυβέρνηση Τσίπρα ταυτίστηκε κατά ποσοστό 1000 %, δηλώνοντας ότι «ο Τσίπρας μου θύμισε τον Πούτιν» και πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός», όπως ταυτίστηκε και η ίδια η Κυβέρνηση μαζί του. Νωρίτερα είχε συναντηθεί τόσο με τον Τσίπρα, όσο και με τον Κοντονή και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος τον περασμένο Σεπτέμβριο ευχήθηκε να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και ίσως εξαιτίας αυτής της… ευχής να βγήκε και το σλόγκαν «πρωτάθλημα ή εμείς ή κανείς». Παράλληλα δεν είναι κρυφές οι σχέσεις του με διάφορους πολιτικούς που περνάνε και από τη σουίτα στην Τούμπα, ως φιλοξενούμενοι. Όπως δεν είναι κρυφές και οι πολύ καλές, εξαιρετικές θα λέγαμε, σχέσεις του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο που είναι αυτός, ο οποίος, σύμφωνα με όσα λέγονται, τον έφερε σε επαφή με τον Τσίπρα, αφού πρώτα εκτέθηκε με την περίπτωση Καλογρίτσα και τα περίφημα… βοσκοτόπια.
Τυχαίο ή όχι, αλήθεια ή ψέματα στην Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί ευρέως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ υποσχέθηκε βοήθεια στον ΣΥΡΙΖΑ στο να συγκρατηθεί πτώση των ποσοστών του σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων καταλήξουν στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, με αντάλλαγμα να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ. Ένα σενάριο που αν ίσχυε, δεν φαίνεται ισχύει πλέον, καθώς κατέρρευσε με την είσοδό του με το όπλο στη ζώνη στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, καθώς η Κυβέρνηση άρχισε να κρατά αποστάσεις από τον «εκλεκτό» της. Η για να το πούμε καλύτερα θα δούμε αν ισχύει αυτό το σενάριο, καθώς στο παρασκήνιο γίνονται πολλά. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι ουδέποτε ο Σαββίδης τοποθετήθηκε για το Σκοπιανό, ούτε «ενίσχυσε» με κόσμο το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στην Θεσσαλονίκη, αν και το… δόγμα του είναι «Ελληνισμός, Ορθοδοξία και ΠΑΟΚ».
Οι κακές γλώσσες λένε πως οι κυβερνώντες, με εξαίρεση τον Καμμένο, έψαχναν την αφορμή να τον… αδειάσουν, και τη βρήκαν μετά το «ντου» με το πιστόλι, για τον εξής λόγο. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τις σοβαρές πιέσεις από τις ΗΠΑ για τη δράση του Σαββίδη, τον οποίο θεωρούν άνθρωπο του Πούτιν, δηλαδή ρωσικών συμφερόντων.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Ιβάν Σαββίδης έχει ανοίξει και δεύτερο πολιτικό… δρόμο, καθώς φέρεται να ενδιαφέρεται για την ίδρυση κόμματος στα πρότυπα της Ιταλικής Λέγκας του Βορρά.
Ας δούμε κάποια πράγματα που έγραψε το «Βήμα της Κυριακής»:
«Μια προσεκτική ανάγνωση των αναρτήσεων του γιου του Σαββίδη, Γιώργου, και της ανιψιάς του Σόνιας, συζύγου του πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, είναι ενδεικτική για το πώς σκέπτεται ευρύτερα η οικογένεια», σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής», προσθέτοντας ότι «η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κρατά αποστάσεις και δεν εμπλέκεται, αν και διάφοροι παράγοντες, όπως π.χ. ο επικεφαλής του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος (πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ), κινούνται μεθοδικά και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο στηρίζοντας τη Ρωσία και τον Πούτιν».
Παράλληλα, γράφτηκαν και κάποιες άλλες πληροφορίες: «Εν μέσω των συλλαλητηρίων είχε συζητηθεί το όνομα του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, αλλά πολύ γρήγορα σταμάτησε η συζήτηση διότι δεν έδειξε προθυμία να εμπλακεί. Προηγουμένως είχε ακουστεί το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα που διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, για τον οποίο λέγεται ότι ήταν εκ των ένθερμων υποστηρικτών των συλλαλητηρίων. Ομως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσε με ένταση να ξεκόψει τις συζητήσεις, θεωρώντας ότι του δημιουργούν πρόβλημα και του πλήττουν το προφίλ, αν και έχει άριστη σχέση με τον Α. Παπαμιμίκο. Κάποιοι σκληροί δεξιοί πολιτικοί και θρησκευτικοί κύκλοι στον Βορρά γοητεύονται από την ιδέα να ηγηθεί κόμματος ο Νικόλαος, υιός του τέως βασιλιά, αν και αυτό το σενάριο δεν προχωρεί. «Εάν ο Σαββίδης το αποφασίσει, το πρόσωπο θα έρθει σε δεύτερη μοίρα» λένε παράγοντες της Θεσσαλονίκης που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις».
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι «μεγάλο τμήμα των ΑΝΕΛ στηρίζει τον Σαββίδη, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί άριστη σχέση με τον Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ δημοσκοπικά καταρρέουν και ορισμένοι βλέπουν ως «σανίδα σωτηρίας» για τον Π. Καμμένο τη συμπόρευση με ένα τέτοιο κόμμα».