Τι γράφουν οι κανονισμοί για τη σύνταξη του φύλλου αγώνα από τον διαιτητή


Χρέος του διαιτητή είναι να περιγράφει με λεπτομέρειες το φύλλο αγώνα και για να του ζητηθούν εξηγήσεις σημαίνει ότι ο Κομίνης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Πάντως, με βάση τον κανονισμό διαιτησίας η συμπεριφορά του αποτελεί διαιτητικό παράπτωμα, καθώς στο άρθρο 58 αναφέρονται τα εξής: «2. Μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων του διαιτητή περιλαμβάνονται ιδίως: 4) Η παράλειψη πλήρους και λεπτομερούς συμπλήρωσης του Φύλλου Αγώνα. 5) Η παραποίηση του Φύλλου Αγώνα, ή της οικείας έκθεσης ή και απλώς η εσφαλμένη αναγραφή παραπτωμάτων ποδοσφαιριστών ή η παράλειψη απάντησης του διαιτητή στις διατυπωθείσες στο Φύλλο Αγώνα ενστάσεις». Ακόμη στην παράγραφο 5 προβλέπεται και «επιπρόσθετη ποινή, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών (3) αγωνιστικών ημερών αποκλεισμού από τον ορισμό του σε αγώνες».


Η σπουδαιότητα
Το φύλλο αγώνα αποτελεί ακλόνητη απόδειξη και για αυτό πρέπει να υπάρχει σαφήνεια. Ειδικότερα, το άρθρο 15 του ΚΑΠ αναφέρει τα εξής: «8. Το Φ.Α. αποτελεί μέσο απόδειξης, τόσο για το κύρος αγώνα, όσο και για τον πειθαρχικό έλεγχο. Επιτρέπεται ανταπόδειξη των λοιπών παρατηρήσεων του διαιτητή με βάση τα στοιχεία και μόνο που προκύπτουν από τις εκθέσεις εντεταλμένων, σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα, προσώπων (εκθέσεις παρατηρητών αγώνα, παρατηρητών διαιτησίας). Η χρήση οπτικών μέσων (π.χ. βίντεο, φωτογραφίες), ως αποδεικτικού υλικού, σχετικά με τα διαδραματισθέντα».


Η εξουσία
Το φύλλο αγώνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση της άσκησης των διαιτητικών καθηκόντων. Για αυτό και περιλαμβάνεται στον Κανόνα 5 και ειδικότερα στην παράγραφο 3 με τον τίτλο «Εξουσίες και Καθήκοντα», μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο διαιτητής « ενεργεί ως χρονομέτρης, καταγράφει τα γεγονότα του αγώνα και υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές έκθεση του αγώνα (φύλλο αγώνα), η οποία συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για πειθαρχικές ενέργειες και κάθε άλλο συμβάν που έλαβε μέρος πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα».