Έξι και μία προτάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο





Ο ιδιωτικός κοινωνικός χώρος, οι παγκόσμιες αθλητικές και ποδοσφαιρικές αναφορές, η παραδεκτή οργάνωση και λειτουργία, η Ρήτρα Ανεξαρτησίας και η απολύτως αναγκαία «καταστροφή», ως μήτρα εκ νέου δημιουργίας.



  1. Το ποδόσφαιρο ανήκει, διαμορφώνεται και λειτουργεί με βάση τις προτεραιότητες του ιδιωτικού κοινωνικού χώρου, όπως συμβαίνει παγκοσμίως με το αθλητικό φαινόμενο. Υπερασπίζεται τις ελευθερίες του, προωθεί τις προτεραιότητες του, αποδεικνύει την εθελοντική συγκρότηση και οργάνωση του, διαμορφώνει «ελευθέρα τη βουλήσει» τους κανόνες λειτουργίας του, έξω και πέρα από τον δημόσιο και δη τον στενά κρατικό χώρο. Το ποδόσφαιρο υπηρετεί την πυραμιδική οργάνωση του αθλητισμού και απολαμβάνει της Ρήτρας Ανεξαρτησίας όπως αυτή περιγράφεται στα καταστατικά της Δ.Ο.Ε. (άρθρο 5) και της FIFA (άρθρο 17).
  2. Το οργανωμένο ποδόσφαιρο υπάρχει και λειτουργεί εντός των κανόνων που θέτουν η Δ.Ο.Ε., η διεθνής ομοσπονδία (FIFA) και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία (UEFA). Δεν νοείται οργανωμένη ποδοσφαιρική δραστηριότητα εκτός των κανόνων αυτών, η ισχύς των οποίων είναι γενικευμένη και απόλυτη επί ποινή αναστολής της ιδιότητας του μέλους της διεθνούς ομοσπονδίας για κάθε εθνική ομοσπονδία που αποφασίζει, για διάφορους λόγους, να πορευτεί διαφορετικά και εκτός του αποδεκτού κανονιστικού πλαισίου. Βασικό συστατικό στοιχείο της λειτουργίας αυτής είναι η πλήρης και ολοκληρωτική εναρμόνιση των βασικών κανόνων λειτουργίας μιας εθνικής ομοσπονδίας με αυτούς της διεθνούς ομοσπονδίας.
  3. Η Ρήτρα Ανεξαρτησίας περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια στα οικεία καταστατικά και αναφέρεται ρητώς στην απόλυτη εξουσία κάθε εθνικής ομοσπονδίας να εκλέγει ή να διορίζει τα όργανά της, όπως αυτή αποφασίζει. Σε  περίπτωση μη νόμιμης εκλογής ή διορισμού να μην αναγνωρίζει ούτε τα ψευδεπίγραφα (μη νόμιμα διορισμένα)  όργανα, ούτε τις αποφάσεις των οργάνων αυτών ακόμη και για ένα μεταβατικό διάστημα.
  4. Κορυφαία όργανα από την εκλογή ή τον διορισμό των οποίων κρίνεται η Ρήτρα Ανεξαρτησίας είναι: α. η Γενική Συνέλευση των μελών β. η εκλογή των εκτελεστικών οργάνων γ. ο διορισμός των επιτροπών του καταστατικού (με κορυφαία την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας) δ. ο διορισμός των πειθαρχικών και γενικώς των δικαιοδοτικών επιτροπών  και ε. ο διορισμός και η λειτουργία ενός ανεξάρτητου Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου εντός της εθνικής ομοσπονδίας.
  5. Κάθε απόπειρα να παρεμβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο στις καταστατικές και κανονιστικές δραστηριότητες της εθνικής ομοσπονδίας μια κυβέρνηση ή μια κρατική υπηρεσία θεωρείται ως βάναυση παρέμβαση στη Ρήτρα Ανεξαρτησίας. Κάθε τέτοια παρέμβαση  δεν μπορεί να γίνεται για κανένα λόγο αποδεκτή. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση αναστέλλεται η ιδιότητα μέλους της εθνικής ομοσπονδίας ( άρθρο 14 καταστατικού FIFA) έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας της ομοσπονδίας έναντι των κρατικών και κυβερνητικών παρεμβάσεων.
  6. Για την Ε.Π.Ο. και το ελληνικό ποδόσφαιρο επείγει η ολοκληρωτική αποκατάσταση της βαρύτατα τραυματισμένης Ρήτρας Ανεξαρτησίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που ομολογεί την αλλεργία της για την απλή έννοια του αυτοδιοίκητου. Η αποκατάσταση αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε πλήρη συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία, στη βάση καθαρών και καταστατικά προσδιοριζόμενων προτεραιοτήτων που αποτελούν παγκόσμιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Όλες οι άλλες επιλογές, ειδικά οι ερμαφρόδιτες της σημερινής εποχής, καταλήγουν στον απόλυτο εγκλωβισμό της ομοσπονδίας από την κυβέρνηση και στην μετατροπή της σε δημόσια επιχείρηση, για τη λειτουργία της οποίας έχουν εφαρμογή οι κανόνες του δημοσίου δικαίου.
  7. Μια τέτοια ομοσπονδία έχει απωλέσει τη νομιμοποιητική της βάση ως έκφραση του ιδιωτικού κοινωνικού χώρου. Ως μέρος ενός ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν έχει κανένα ρόλο και δεν υπηρετεί κανένα παγκόσμιο ποδοσφαιρικό σύστημα. Είναι καταδικασμένη να παρακολουθεί τις κυβερνητικές προτεραιότητες, να συντρέχει τις κυβερνητικές επιλογές, να υπηρετεί κυβερνητικά συμφέροντα και να παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων που σημειώνονται ερήμην της και σε βάρος της. Αυτή η ομοσπονδία δεν έχει καμία θέση στο διεθνές αθλητικό και ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, λειτουργεί υπονομευτικά στο διεθνές status και η «καταστροφή της» πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα του διεθνούς ποδοσφαίρου, όπως αυτό εκφράζεται διοικητικά και πολιτικά από τη FIFA.