Ολο το παρασκήνιο στο σεμινάριο των διαιτητών της Superleague για το VAR

***Ποιες φάσεις έδωσαν στον Ελερέι να προβάλει;
***Τι είπε για τα πέναλτι εκτός περιοχής που έδωσαν Βάτσιος και Ευαγγέλου
***Τι έκανε ο Μαρίν και με ποιους μίλησε;
 ***Γιατί «έκαψαν» το VAR με το… καλημέρα λόγω των φάσεων που έδειξαν;


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ (ΓΑΥΡΟΣ) - 17/04

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ 
«Εκαψαν» το VAR με το… καλημέρα
***Η φάση της χρονιάς στο ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, που έκανε μπάχαλο το πρωτάθλημα, δεν προβλήθηκε στο σεμινάριο για το VAR


Η λέξη τόλμη απουσιάζει από την ελληνική διαιτησία. Όπως επίσης και οι ευθύνες για όσα γίνονται. Χθες, στα γραφεία της ΕΠΟ έγινε σεμινάριο για το VAR στους ρέφερι της Superleague, όπου προβλήθηκαν και φάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα. Το μάθημα έκανε ο Ντέιβιντ Ελερέι, ένας από τους καλύτερους εκπαιδευτές, όμως δεν έχει ευθύνη για το… κάψιμο του VAR, παρά αυτός ή αυτοί που επέλεξαν τις φάσεις.
Από τη στιγμή που επέλεξαν φάσεις από την Ελλάδα ήταν δυνατόν να λείπει το γκολ του Μαουρίτσιο στο διακοπέν ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, που αρχικά οι Κομίνης (Θεσπρωτίας), Ποντίκης (Πρέβεζας) καταλόγισαν ως οφσάιντ του Βαρέλα και μετά μέτρησαν στα αποδυτήρια; Όμως, με τέτοιους αρμόδιους είναι! Δεν έβαλαν τη φάση που από διαιτητικής άποψης έκανε.. μπάχαλο όλο το πρωτάθλημα.
Επίσης, προτίμησαν τα… ρηχά νερά, καθώς δεν προτίμησαν κι άλλες σημαντικές φάσεις από άλλα ματς. Προβολή δεν έγινε επίσης και σε άλλες σημαντικές φάσεις. Όπως το γκολ-οφσάιντ του Πέλκα στα Γιάννινα αλλά και το γκολ του ίδιου παίκτη, πάλι ήταν οφσάιντ, στο παιχνίδι Κυπέλλου, ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 2-0. Ούτε φυσικά το πέναλτι-μαρς που δεν καταλόγισε ο Στυλιαράς (Αιτ/νιας) στο 0-0 του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα, ούτε τα πέναλτι που δεν έδωσε ο Νεοφυτιάδης (Κορίνθου) στον αγώνα Ολυμπιακός-Πανιώνιος 1-0 ή ο Καλογερόπουλος (Αθηνών) στο χέρι του Λισγάρα, ούτε τα λάθη που έκανε ο Παπαπέτρου (Αθηνών) στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2, ή ο Σιδηρόπουλος στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.


-Ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την επιλογή των φάσεων στο χθεσινό σεμινάριο των διαιτητών της Λίγκας για το VAR; Η λογική λέει, είτε είναι ο Περέιρα ως επικεφαλής της ΚΕΔ, είτε ο Κουκουλάκης ως υπεύθυνος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήματος που βοηθά τους διαιτητές. Μπορεί να είναι και οι δυο, καθώς ο Περέιρα έχει ταυτιστεί μαζί του, όπως και με τον Τριτσώνη.

-Αντίθετα, έδειξαν το τρίτο γκολ του Πρίγιοβιτς στον προχθεσινό αγώνα, ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-1. Ακόμη επιλέχθηκαν φάσεις από τα παιχνίδια Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 (Ευαγγέλου), Λαμία-ΑΕΚ 0-1 (Βάτσιος) , Απόλλων-Παναθηναϊκός 0-0 (Βάτσιος) και Απόλλων-Λεβαδειακός 1-1 (Θάνος). Κατά βάση προβλήθηκαν φάσεις από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία. Αίσθηση προκάλεσε ότι σε ένα ματς στη Γερμανία μια φαση προβλήθηκε 18 φορές στο VAR και δεν έβαλαν άκρη!

«Κίτρινη για θέατρο»

Αν έγινε σωστά η μετάφραση από τον Κουκουλάκη ή αν δεν είναι λάθος η μετάφραση ο Ελερέι σχολίασε ότι ο Βάτσιος έπρεπε να δείξει κίτρινη για θέατρο στον Λιβάγια. Παραδόξως, δεν στάθηκε στο ότι ο παίκτης της ΑΕΚ, στον αγώνα με τη Λαμία, βούτηξε εκτός περιοχής και ο Βάτσιος έδωσε πέναλτι που δεν είναι! Για την λάθος απόφαση του Ευαγγέλου, ο Ελερέι είπε ότι ο Αθηναίος ρέφερι έπρεπε να συμβουλευτεί το VAR στο πέναλτι που έδωσε υπέρ του ΠΑΟ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Για το προχθεσινό γκολ του Πρίγιοβιτς από θέση οφσάιντ, ο Αγγλος, πρώην διεθνής διαιτητής μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, σχολίασε ότι το λάθος θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε το VAR.

«Εκρυψαν» τον Μαρίν
Ο Ισπανός αρχιδιαιτητής, όπως επίσης και όλη η ΚΕΔ, μαζί και ο Βασάρας, έδωσαν το παρών στο σεμινάριο για τον VAR προς τους διαιτητές της Superleague. Ο Μαρίν μπαινόβγαινε στην αίθουσα, όμως αρνητική εντύπωση προκάλεσε ό,τι ο Περέιρα δεν σύστησε τον Μαρίν στους ρέφερι, αν και σύμφωνα με τη… νέα δομή της ΚΕΔ είναι αυτός που τους ορίζει! Τελικά, όλα γίνονται στο πόδι; Γιατί δεν πράττουν ούτε τα αυτονόητα;

Πήγε μόνος του
Χύμα στο κύμα είναι η ΚΕΔ! Απέτυχε και δεν το ξέρει ο Περέιρα. Αν ο Μαρίν δεν φρόντιζε μόνος του να πάει να μιλήσει στους Σιδηρόπουλο, Παπαπέτρου δεν θα γνώριζε χθες κανέναν Ελληνα διαιτητή. Με αυτούς, που είναι διεθνείς, είχε ιδιαίτερη συνομιλία, ενώ κάποιοι πήγαν από μόνοι τους για να αυτοσυστηθούν και να τους γνωρίσει. Μιλάμε για φοβερά και τρομερά πράγματα. Αυτή την ΚΕΔ ενδιαφέρει μόνο να κάνει αίσχη στους ορισμούς;