ΔΙΑΤΑΞΗ-ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΟ: Ξευτιλίζουν και τις εκλογές

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ (24/06)
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Όταν το… μαγείρεμα ξεπερνά τα μαθηματικά. Η δήθεν εξυγίανση νομίζει πως έχει να κάνει με άσχετους και με διάταξη στο καταστατικό της ΕΠΟ, που οι Ενώσεις θα κληθούν να ψηφίσουν την Παρασκευή 30 Ιουνίου στη ΓΣ της ομοσπονδίας, ουσιαστικά επιχειρεί να καταργήσει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΕΠΟ, δίνοντας την εντύπωση πως θέλει «τα πρόβατα στο μαντρί».
Αντιγράφουμε το άρθρο 9, 2 β από το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ με τον τίτλο «ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.», όπως θα τεθεί προς ψήφιση στη ΓΣ της Παρασκευής: «Τα έντεκα (11) μέλη που εκπροσωπούν τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων θα προτείνονται από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων εφόσον διαθέτουν τη στήριξη τουλάχιστον τριών (3) Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων».
Και περνάμε στα μαθηματικά: Οι ποδοσφαιρικές ενώσεις είναι 53, άρα μπορούν άνετα να βάλουν τις 33, καθώς κάθε ένας υποψήφιος πρέπει να προταθεί από τρεις ενώσεις, να προτείνουν. Υπάρχει ή όχι κίνδυνος να φανεί και η… στάνη;
Για ποια μυστική ψηφοφορία θα μιλάμε; Δεν είναι κρυφό ότι με 33 ενώσεις θα δείχνουν και το κλίμα ενόψει των εκλογών, παρότι δεν επαρκούν για την πλειοψηφία, καθώς αν περάσει η σχετική αλλαγή του καταστατικού οι συνολικοί ψήφοι στη ΓΣ της ΕΠΟ θα είναι 71, δηλαδή οι 53 των ενώσεων, οι 16 των ΠΑΕ, η μια της Ενωσης Σάλας και η μια της Football League.
Αφού είναι σίγουροι ότι βγαίνει ο Γραμμένος γιατί οι… εξυγιαντές του Πάρκου έβαλαν τέτοια διάταξη στο καταστατικό; Γιατί δεν άφησαν αυτή που υπάρχει στο παρόν καταστατικό σύμφωνα με την οποία μια ένωση μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο για το ΔΣ (= Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ);
Και μην μας πουν ότι το θέλει η FIFA. Ανέκδοτο την έκαναν!

Για… πρόβατα περνάνε τους προέδρους των ενώσεων και θέλουν να τους βάλουν σε… στάνη;

Δείχνουν τον φόβο τους
Όπως δείχνουν τα πράγματα στις εκλογές της ΕΠΟ οι αντίπαλες παρατάξεις θα είναι σίγουρα δυο, μπορεί και τρεις. Αν ισχύσει, έστω το σενάριο με δυο παρατάξεις, ακόμη χειρότερα με τρεις, δεν θα υπάρχουν ενώσεις να προτείνουν υποψηφίους, ούτε για τον Γραμμένο, ούτε για αντιπάλους του!
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει λογική, μόνο αυτή του… μαγειρέματος (και κάθε απάντηση δεκτή), στο να προτείνουν τρεις ενώσεις έναν υποψήφιο για το ΔΣ της ΕΠΟ. Παράλληλα φαίνεται και ο πανικός του… σεφ, αφού ο εμπνευστής της συγκεκριμένης διάταξης «αποκαλύπτει» ότι η… εξυγίανση κάτι φοβάται!

Πρόεδρος
Άλλη μια απόδειξη του φόβου τους ενόψει των εκλογών: Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ θα προτείνεται από οκτώ ενώσεις, ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος τόσο στο ισχύον, όσο και στο καταστατικό που θα τεθεί προς ψήφιση. Επίσης, δεν άλλαξαν ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει υπόδειξη κανενός υποψηφίου από οκτώ (8), τουλάχιστον, Μέλη, ως υποψήφιοι ανακηρύσσονται οι δύο (2) πρώτοι με τον μεγαλύτερο αριθμό υποδείξεων».

Αντίδραση

Τα μέλη της ΕΠΟ μειώθηκαν από 21 σε 17, όμως τα τέσσερα λιγότερα κόπηκαν από τους εκπροσώπους των Ενώσεων, καθώς οι εκπρόσωποι της Λίγκας παρέμειναν τέσσερις, ενώ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα μετέχει στο ΔΣ και με τον πρόεδρο της Football League. Οι ποδοσφαιρικές ενώσεις αντιδρούν και σε αυτό, θεωρώντας ότι αδικούνται.

Αλλαγή
«Επί του ψηφοδελτίου για την εκλογή των υπολοίπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που εκπροσωπούν τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, οι υποψήφιοι σημειώνονται με σταυρό. Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους σταυρούς προτίμησης από τις διαθέσιμες θέσεις, θεωρείται άκυρο», σύμφωνα με το καταστατικό που θα τεθεί προς ψήφιση. Στο προηγούμενο για να είναι έγκυρο ένα ψηφοδέλτιο χρειαζόταν αριθμός σταυρός ισάριθμος με τα μέλη του ΔΣ που τώρα μειώθηκαν στα 11.

Πρόβατα


Για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις του καταστατικού της ΕΠΟ απαιτείται να τις ψηφίσουν τα 2/3 των συμμετεχόντων, δηλαδή οι 136 σε σύνολο 181. Αρα, ουδείς μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ότι θα περάσουν οι διατάξεις που έχουν… άρωμα κρατικής παρέμβασης και γελοιότητας που τα «παπαγαλάκια» αποκαλούν εξυγίανση. Στις ενώσεις δεν είναι όλοι… πρόβατα.