«Χαστούκι» της FIFA στην… εξυγίανση

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αντιγράφουμε το Αρθρο 47 του καταστατικού της ΕΠΟ που θα τεθεί προς ψήφιση στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας την άλλη Παρασκευή για την Επιτροπή Διαιτησίας: «Η Επιτροπή Διαιτησίας θα υλοποιεί τους Κανόνες του Παιχνιδιού. Θα ορίζει τους διαιτητές για τους αγώνες των διοργανώσεων που οργανώνει η Ε.Π.Ο., θα οργανώνει τα θέματα διαιτησίας στα πλαίσια της Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με τη διοίκηση της Ε.Π.Ο. και θα εποπτεύει την κατάρτιση και εκγύμναση των διαιτητών. Η διαδικασία ορισμού, τα προσόντα και τα κωλύματα των μελών αναφέρονται στον Κανονισμό Διαιτησίας, που εκδίδεται πάντοτε σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας της FIFΑ και τη Σύμβαση Διαιτησίας UEFA - Ε.Π.Ο.».
Τι δεν καταλαβαίνετε; Το «χαστούκι» στους δήθεν… εξυγιαντές που τάχα έχουν προτάσεις για τη διαιτησία ακούστηκε από την Αθήνα μέχρι τη Ζυρίχη. Προσπαθούσαν τάχα για μεγαλύτερη αξιοπιστία, αλλά πίσω από την… κουρτίνα υπήρχε ο… σκελετός εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, στελέχωση της ΚΕΔ μέσω εκλογών στις οποίες θα έπαιρναν μέρος όλοι οι αξιολογημένοι ρέφερι, βοηθοί και παρατηρητές.
Τόσα χρόνια ακούμε τα περί εκλογών δήθεν ως… πρωτοτυπία, αλλά πρόκειται για χαζομάρα. Γι’ αυτό κανείς δεν ενημέρωνε ότι όλα αυτά βρίσκονται στη φαντασία και στα συμφέροντά κάποιον που για να γελάμε αυτοαποκαλούνται εξυγιαντές. Τι μας λέει η FIFA που ενέκρινε το καταστατικό της ΕΠΟ; Πως η ΚΕΔ θα ορίζεται σύμφωνα «με τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας της FIFΑ και τη Σύμβαση Διαιτησίας UEFA - Ε.Π.Ο.». Ούτε η Επιτροπή Διαιτησίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ούτε η αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής εκλέγονται.
Τα μέλη της ΚΕΔ ορίζονται από το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η διαφορά είναι ότι για αρχή η FIFA θα στείλει τρεις ξένους αρχιδιαιτητές και με δική της επιτροπή θα επιβλέπει όχι μόνο τη διαιτησία, αλλά και την Εκτελεστική Επιτροπή, ή αλλιώς Δ.Σ., της ελληνικής ομοσπονδίας. 


Η ΣΑΠΙΛΑ της… εξυγίανσης έφτασε μέχρι τη FIFA. Πήραν χαμπάρι τους… κρυμμένους σκελετούς


Εκτός τόπου και χρόνου
«Η ΚΕΔ να είναι τριμελής επιτροπή και τα δύο (2) από τα τρία (3) μέλη της (ο Πρόεδρος και ένα μέλος) να εκλέγονται από το σύνολο των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας Α’ και Β’ Εθνικής Κατηγορίας. Το τρίτο μέλος θα εκλέγεται από το Δ.Σ. της Superleague, με τα ανάλογα τυπικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει». Μη γελάτε, αυτή την πρόταση, για τα… μπάζα, έκανε η Superleague για τη διαιτησία τον περασμένο Ιανουάριο. Μα είναι δυνατόν ένα ποδοσφαιρικό όργανο να μη γνωρίζει τους κανονισμούς των υπερκείμενων αρχών του αθλήματος;


Σφραγίδα
Και με τη… βούλα της FIFΑ Τριτσώνης, Κουκουλάκης είναι παράνομοι. «Η διαδικασία ορισμού, τα προσόντα και τα κωλύματα των μελών αναφέρονται στον Κανονισμό Διαιτησίας, που εκδίδεται πάντοτε σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας της FIFΑ και τη Σύμβαση Διαιτησίας UEFA - Ε.Π.Ο.», αναφέρεται στο προς έγκριση καταστατικό της ομοσπονδίας, το οποίο εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Μόνο ο Καλύβας έχει τα προσόντα από τον κανονισμό.


Ενεργός
Γιατί οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης είναι παράνομοι; Επειδή ο κανονισμός που ίσχυε, επέβαλε προϋπηρεσία δύο ετών ως παρατηρητής για να γίνει κάποιος μέλος της ΚΕΔ. Ο μεν Τριτσώνης στην αρχή της σεζόν ξεκίνησε ως παρατηρητής της Superleague, ο δε Κουκουλάκης επιλέχθηκε, αν και δεν είχε κάνει δήλωση αποχώρησης από την ενεργό δράση!


Αίσχη
Τριτσώνης και Κουκουλάκης είναι επιλογές του Κωστάκη Κουτσοκούμνη σε συνεργασία, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, με την κυβέρνηση και με επιχειρηματικά ποδοσφαιρικά συμφέροντα. Πρώτος ο Κύπριος τοποτηρητής φαίνεται πως δεν τήρησε βασικές αρχές των καταστατικών των FIFA, UEFA αλλά και των κανονισμών. Γι’ αυτό μπήκε και όχι για να γελοιοποιηθεί η λέξη εξυγίανση. Είναι τυχαίο ότι ο Κύπριος δεν υπάρχει πλέον για το ελληνικό ποδόσφαιρο;


Τα ίδια
Ελάχιστα πράγματα αλλάζουν στον κανονισμό διαιτησίας. Μπορεί να έγιναν αρκετές προτάσεις, όμως κάποιοι βρέθηκαν προ εκπλήξεων, καθώς δεν είχαν καταλάβει ότι η διαιτησία δεν είναι τσιφλίκι κανενός και ισχύουν τα ίδια διεθνώς. Αλλωστε και ο κανονισμός διαιτησίας της σεζόν 2016-17 είχε την έγκριση της UEFA. Αχ, αυτός ο Κουτσοκούμνης.


Η πρόταση της ΠΔΕ/ΔΕΚΟ
Στο Πάρκο Γουδί τα μέλη της ΠΔΕ/ΕΠΟ έλεγαν ότι δεν ασχολούνται με τη διαιτησία και παρέπεμπαν στον Κουτσοκούμνη, όμως πρότειναν στη FIFA εκλογή των πέντε μελών της ΚΕΔ από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και από τον πίνακα των πρώην διεθνών διαιτητών. Ομως αν περάσει δεν θα υπάρχουν επιλογές, αλλά μονόδρομος. Τόσοι δεν είναι καν οι διεθνείς παρατηρητές (Βασάρα, Μπίκας, Τσαχειλίδης, Ζωγράφος)! Γιατί η πρόταση φαντάζει ως… φωτογραφική και δείχνει Κάκο (φωτ.);

Στο… κάδρο η αποχή
Με επιστολή σε όλους τους διαιτητές και τους βοηθούς της Λίγκας το άτυπο συνδικαλιστικό όργανο των ρέφερι (Σιδηρόπουλος, Μάνταλος (φωτ.), Κωσταράς) ζητεί προτάσεις επί των προβλημάτων τους, προκειμένου να συζητηθούν στο σεμινάριο στις αρχές Αυγούστου. Το… καυτό θέμα για τους ρέφερι είναι ότι υπάρχουν οφειλές. Αν παραμείνουν μέχρι τότε, θα τεθεί το θέμα αποχής τους. Επίσης, θα ζητήσουν εφαρμογή του κανονισμού, δηλαδή να πληρώνονται πριν τα παιχνίδια, όπως ισχύει σε Β’, Γ’ Εθνική!


Φοβερό… καρφί υπάρχει στην επιστολή του άτυπου τριμελούς συνδικαλιστικού οργάνου προς τους διαιτητές και τους βοηθούς της Superleague. Ζητούν από όλους να υποβάλουν προτάσεις για να γίνει στο σεμινάριο του Αυγούστου συζήτηση επί των προβλημάτων τους και «όχι να περιμένουμε συνέχεια από άλλους να ξεκινάνε συζητήσεις για τα φλέγοντα θέματα». 



Ανακοινώθηκαν διεθνείς ορισμοί για Αρετόπουλο, Κομίνη, Κύζα, Μάνταλο σε αγώνες του πρώτου προκριματικού γύρου του Europa League. Ομως, η είδηση δεν είναι εκεί. Αυτή έχει να κάνει με τις επιλογές των βοηθών. Εμειναν έξω διεθνείς βοηθοί για να μπουν… φιλαράκια της ΚΕΔ. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει φυσικά και την έλλειψη σοβαρότητας των αρμοδίων της διαιτησίας. Δεν τους νοιάζει αν προσβάλουν κόσμο…